Журналистка от Nova TV стана жертва на атака с нейна манипулирана снимка Снимка: © FB/ Мариета Николаева

Журналистката от Nova TV Мариета Николаева е станала жертва на кампания за фалшиви новини по неин адрес. Половината от профилната ѝ снимка във Facebook е била променена чрез изкуствен интелект, така че тя да изглежда разголена. Въпросният манипулиран кадрър е бил използван в статия, съдържаща фалшива информация.

За deep fake кампанията съобщи самата Николаева, която разказа, че фалшивата информация е тръгнала от жълт сайт, като след това е била препубликувана в още около 30 други.

За случая е сезирана ГДБОП, която е свалила повечето публикации. Според Николаева разследващите са определили случая като "поръчка за мощна и координирана атака".

„В САЩ този проблем е много сериозен. Вероятно и тук ще добие такива размери. В някои от щатите това деяние е вече криминализирано (манипулация с голи снимки, б.р.). Десетки, стотици жени стават жертва на подобен психотормоз. Включително и деца”, коментира Николаева по Nova TV и допълни, че вижда в атаката опит да бъде дискредитирана.

"Недопустимо е разпространяването на фалшиви новини, снимки и видео материали, генерирани с изкуствен интелект. NOVA не толерира дезинформацията под каквато и да е форма и ще защити всички свои журналисти от лъжи и манипулации", казват от медията по случая. Оттам настояват публикациите и снимките да бъдат свалени.

Съветът за електронни медии (СЕМ) също излезе с позиция по случая. В нея се казва, че съветът следи с безпокойство нарастващите фалшиви и клеветнически статии по адрес на изявени български журналисти, които целят да дискредитират доказани професионалисти с безупречна репутация.

"Съветът е трайно ангажиран в своята дейност в разясняването на опасностите от фалшиви новини и повишаването на медийната грамотност", се посочва в текста.

"Нараства нуждата от законодателни промени за по-добър контрол и цялостно ефективно приложение на Акта за цифровите услуги", смятат от СЕМ.

Журналистката обвързва атаката срещу нея с работата ѝ, но без да дава повече подробности за подозренията си или за темата, по която работи. Преди месец Мариета Николаева и колегата ѝ оператор Таси Асенов станаха първият български екип с номинация за Emmy.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ракети на "Хизбула" достигнаха жилищен район в Израел

Съобщава се за пострадали цивилни

18:14 - 22.09.2024
Важно днес

Земетресение от 4,6 по Рихтер е регистрирано на полуостров Халкидики

Епицентърът на труса е бил на 12 километра югоизточно от курортното селище Урануполи

14:54 - 22.09.2024