Може ли 9 декара общинска земя в кв. "Бояна" да се вземат под наем за около 2000 лева, за да се построи частен спортен комплекс? Оказва се, че в Столична община няма невъзможни неща.

Бъдещето на терена при стадион "Кривуля" в южния квартал на София се оказа обект на спор между местни жители, инвеститора Даниел Боримиров (бивш футболист от националния отбор и бивш шеф на детско-юношеската школа на "Левски"), СОС, администрацията и всевъзможни косвени страни по случая - от икономиста Владимир Каролев до БФС.

Игрището в "Бояна" в момента се ползва свободно от всички желаещи. То е публична общинска собственост, предназначението му е за футболен терен, с плътност на застрояване 10% и 50 на сто минимална озеленена площ.

През 2019 г. СОС е ввъзложил на кмета да сключи договор за наем с Боримиров, но жителите на "Бояна" твърдят, че никой не ги е уведомил за конкурса или за евентуално обществено обсъждане на промяната на вида на терена.

Самият Боримиров твърди пред "24 часа", че вече е вложил над 2 милиона лева за бъдещото построяване на комплекса, а според договора той би трябвало да остане собственост на общината след 10-годишен период.

На мястото се предвижда изграждането на три тенискорта, три малки футболни игрища и административна сграда с бистро, плюс паркоместа.

Част от обекта е малка детска площадка, до която инвеститорът обещава свободен достъп за всички.

Учениците от "Бояна" и деца от две детски градини би трябвало да ползват комплекса безвъзмездно.

Възмущението на местните хора е заради това, че възможността за безплатен спорт, разходки и игри на "Кривуля" изчезва. Зеленото пространство ще бъде застроено и покрито с изкуствени настилки.

Не е ясно и каква е ползата на жителите на квартала от още един частен спортен комплекс при наличието на няколко бази за тенис и футбол в съседство.

От район "Витоша" защитават договора с Боримиров, като твърдят, че дългосрочните ползи за общината ще са достатъчно високи. Районният кмет Теодор Петков предлага още и да се даде свободен достъп на гражданите до парка на резиденция "Бояна", за да имат допълнително пространство за отдих.

Икономистът и бивш член на СОС Владимир Каролев обвинява "живеещите в най-скъпия квартал в България" в "комунизъм по душа".

"Имали са възможност те да се организират и да направят спортна площадка с игрища и съоръжения. Не са го направили. Имали са една година да обжалват конкурса на общината и решението. Не са го направили. Кое не е ясно?", пита той в профила си във Facebook.

БФС, чиято национална спортна база е в "Бояна", също решиха да се обявят в полза на проекта на Боримиров, защото "инициатива, свързана с обновяване/модернизиране на футболната инфраструктура у нас заслужава подкрепа и уважение".

"Новоизградените футболни бази дават допълнителна възможност на БФС да разшири географията на футболните турнири и футболни празници, особено за децата, из цялата страна. Така магията на футболната игра става достъпна за всички желаещи", се казва в позицията.

Критици на проекта обаче оборват тези твърдения доста активно:

"Това е най-любимото място на децата от Бояна. И тези снимки го доказват. Общината иска да отнеме това място от децата, простора, непринудената игра, за да го даде за поредния платен спортен комплекс, каквито има безброй в близост", пише един от коментиращите.

"Защо да плащам за 1 час детето ми да тича върху бетона, вместо да играе цял на тревата безплатно? Тъпотията и алчността нямат граници, морал и още по-малко мисъл и грижа за децата", казва друг от местните хора.

"Не че имам нещо против да са оградени и платени спортните площадки, ама да са на частни терени, а не на публични. Иначе що не дадем Южния парк и Борисовата градина на останалите герои от САЩ '94, да си направят и те по едно такова комплексче? Хем ще напълним бюджета на общината от наеми, хем ще има къде всички да ритаме мачлета срещу 10-15 лева на час", пише трети.

И още:

"Аз си плащам 300 лв. на месец за паркомясто от 10 кв.м. на тази община което е 30 лв.на кв.м. А този "инвеститор" плаща 0.22 ст. на кв.м. Живея на 500 метра от въпросния стадион".

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев подкрепи протеста на "Бояна" и казва, че ще "направи всичко възможно проектът да бъде спрян, а стадионът да се ползва свободно от хората".

Той твърди, че определянето на символичния наем е станало без експертна оценка, а "договорът е сключен така, че ако фирмата построи комплекса, ще получи печалбата; ако не - неустойките са такива, че фирмата пак ще е на печалба".

Съветници от "Демократична България" също ще атакуват проекта в СОС и ще поискат от кмета Йорданка Фандъкова да прекрати договора за наем, защото "ощетява обществения интерес".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът