0800 14 515: Безплатният телефон за хора с хронични заболявания отново е на линия Снимка: © Getty Images

Достъпът до адекватна медицинска грижа в момента е един от най-проблематичните въпроси за пациентите в България - независимо дали страдат от Covid-19 или имат съвсем различни здравни проблеми.

Как да постъпим, ако имаме хронични заболявания, но не можем да посетим лекар заради риска от зараза с коронавирус? Ако имаме грипоподобни симптоми - кога е нужен тест, как да го направи и какви мерки да вземе?

Това са някои от най-честите въпроси, които хората си задават през последните седмици, а трудната комуникация със здравните служби води до тревожност и несигурност.

Този проблем вече има решение: от 17 ноември информационната линия в помощ на пациентите с хронични заболявания 0800 14 515 подновява работата си.

Безплатният телефон беше създаден по време на извънредното положение, като е приел обаждания от над 3000 души.

Линията е създадена от Националната пациентска организация, а технологични партньори са VIVACOM и CallFlow. Телекомът обезпечава безплатните обаждания, а платформата за обслужване на линията се предоставя в партньорство с CallFlow.

Всеки работен ден от 9 до 18 ч. лекари от COVID сектори, ендокринолози, онколози, кардиолози и психолози ще консултират пациентите по различни въпроси, свързани с контрола на хроничните им заболявания.

При симптоми на COVID обаждащите се ще получават и информация за стъпките, които трябва да се предприемат за получаване на адекватно лечение.

„В момент, в който всички следим развитието на епидемията от COVID – 19, ние, във VIVACOM, приемаме като свой дълг да предоставим финансова и техническа подкрепа, за да можем да подпомогнем здравната система и да допринесем за намаляване на напрежението сред пациентите. Горещата телефонна линия е само един от начините, по които можем да сме полезни“, коментира Веселка Вуткова – директор Корпоративни комуникации във VIVACOM.

Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация посочва, че случаите на отказ от лечение или липса на навременна информация са сериозен проблем.

"Смятам, че с телефонната линия в помощ на пациентите ще помогнем и на техните лекари. Защото тази критична ситуация изисква инвестиция на усилия от всички", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024