Хансйорг Фрайхер фон Геминген-Хорнберг. Това е името на човека, който иска да ви докаже, че електрическите автомобили не са бъдещето, а настоящето. Германецът от Карлсруе е рекордьор по изминати километри с автомобил на Tesla, компанията на милиардера Илон Мъск.

Преди броени дни отдаденият фен на електромобилите премина границата от 1 200 000 (един милион и двеста хиляди!) километра със своя модел Tesla S, произведен през 2013-а, който дори няма автопилот.

За този период Фон Геминген-Хорнберг е сменил едва веднъж батерията си, а електромоторът е четвъртият. На всеки 50 хиляди километра той сменя и гумите си.

Но как се постига подобно нещо? С изминати 600 километра на ден! Германецът е наистина отдаден на мисията си да докаже предимствата на електромобилите. Затова ѝ посвещава почти целия си ден, като живее от натрупан капитал.

Преминавал е през повечето държави в Европа, като е карал своята Tesla и в България. За пестенето на батерията има своя стратегия.

Зареждам само до 90% и не допускам да падне под 10%. Тогава издържа повече“, обяснява той като допълва, че не вдига повече от 120 км/ч.

Втората му батерия все още има производителност до 80% в сравнение с нова батерия. А зареждането до 90% му дава възможност да кара до 300 километра преди следващо зареждане.

Фон Геминген-Хорнберг не е спонсориран по никакъв начин от Tesla, но постижението му вече доби популярност, а след един милион километра дори бе поздравен от самия Илон Мъск. Всъщност ентусиастът от Карлсруе е вторият собственик на автомобила. Купува го при изминати 50 хиляди километра срещу 90 000 евро.

Не знае колко му е струвало електро приключението до този момент. Все пак като един от първите шофьори на Tesla зарежда безплатно от така наречените суперзарядни станции на компанията. Батерията също е заменена безплатно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024