1,5 трилиона евро: Цената на съживяването на икономиките в Европа Снимка: © Getty Images

Испанското правителство ще предложи на ЕС да създаде фонд от 1,5 трилиона евро за подпомагане на най-тежко засегнатите страни от кризата с коронавируса.

Според информация в "Ел Паис", премиерът на Испания Педро Санчес ще внесе официално предложението си на следващата среща на правителствените ръководители от ЕС в четвъртък, 23 април.

Предложението на Мадрид е средствата да се разпределят с трансфери, а не дългове, към нуждаещите се държави. Фондът, за който Испания ще настоява, е три пъти по-голям от това, което еврозоната предложи да отдели за възстановяването на икономиките на държавите-членки.

Междувременно италианският еврокомисар по икономическите и монетарните въпроси Паоло Джентилони даде интервю за германския "Шпигел", в което посочва същата сума - 1,5 трилиона евро - като цената, която ЕС ще трябва да плати, за да превъзмогне кризата.

"Еврогрупата предложи над 500 милиона евро за финансиране на здравните системи, работните места и малките и средни предприятия. Ще са ни нужни още около 1 трилион евро, които описват най-общо сериозността на ситуацията", казва той.

Джентилони посочва, че е от критично значение парите да бъдат предоставени бързо на разположение на държавите-членки.

"Често говорим за плана "Маршал", който ще ни бъде необходим за справяне с кризата. Но ако си спомняте, парите от истинския план "Маршал" се появиха чак две години след края на Втората световна война. Това сега няма да ни помогне. Не можем да чакаме, докато вирусът се помири с нас, и да започнем възстановяването едва след това. Реконструкцията трябва да започне още сега. През пролетта, през лятото. Живеем в извънредни времена и се надявам, че всички го разбират", казва той.

Джентилони призовава Северът и Югът на Европа да се споразумеят за работещо решение по казуса с икономическото бедствие.

"В момента никой не предлага да пускаме облигации, с които да финансираме натрупания през последното десетилетие дълг. Но това, от което имаме нужда, е общ инструмент за финансиране на възстановяването. Иначе рискуваме разликите между икономиките в еврозоната и вътрешния пазар да станат прекалено големи, което може да доведе до разпадането им. Няма нужда да напомням, че това ще е огромен проблем особено за Германия", казва той.

Джентилони посочва, че оценката на МВФ за срив от 7.5% на икономиката му изглежда "много реалистична", макар че ситуацията остава твърде нестабилна, за да може да се правят точни прогнози.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022