Снимка: © Getty Images

Испанското правителство ще предложи на ЕС да създаде фонд от 1,5 трилиона евро за подпомагане на най-тежко засегнатите страни от кризата с коронавируса. 

Според информация в "Ел Паис", премиерът на Испания Педро Санчес ще внесе официално предложението си на следващата среща на правителствените ръководители от ЕС в четвъртък, 23 април. 

Предложението на Мадрид е средствата да се разпределят с трансфери, а не дългове, към нуждаещите се държави. Фондът, за който Испания ще настоява, е три пъти по-голям от това, което еврозоната предложи да отдели за възстановяването на икономиките на държавите-членки. 

Междувременно италианският еврокомисар по икономическите и монетарните въпроси Паоло Джентилони даде интервю за германския "Шпигел", в което посочва същата сума - 1,5 трилиона евро - като цената, която ЕС ще трябва да плати, за да превъзмогне кризата. 

"Еврогрупата предложи над 500 милиона евро за финансиране на здравните системи, работните места и малките и средни предприятия. Ще са ни нужни още около 1 трилион евро, които описват най-общо сериозността на ситуацията", казва той. 

Джентилони посочва, че е от критично значение парите да бъдат предоставени бързо на разположение на държавите-членки. 

"Често говорим за плана "Маршал", който ще ни бъде необходим за справяне с кризата. Но ако си спомняте, парите от истинския план "Маршал" се появиха чак две години след края на Втората световна война. Това сега няма да ни помогне. Не можем да чакаме, докато вирусът се помири с нас, и да започнем възстановяването едва след това. Реконструкцията трябва да започне още сега. През пролетта, през лятото. Живеем в извънредни времена и се надявам, че всички го разбират", казва той. 

Джентилони призовава Северът и Югът на Европа да се споразумеят за работещо решение по казуса с икономическото бедствие. 

"В момента никой не предлага да пускаме облигации, с които да финансираме натрупания през последното десетилетие дълг. Но това, от което имаме нужда, е общ инструмент за финансиране на възстановяването. Иначе рискуваме разликите между икономиките в еврозоната и вътрешния пазар да станат прекалено големи, което може да доведе до разпадането им. Няма нужда да напомням, че това ще е огромен проблем особено за Германия", казва той. 

Джентилони посочва, че оценката на МВФ за срив от 7.5% на икономиката му изглежда "много реалистична", макар че ситуацията остава твърде нестабилна, за да може да се правят точни прогнози. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа