10 155 преференции за Славена Точева: Всеки пети глас на ГЕРБ във Варна е за един човек Снимка: © Facebook / Славена Точева

10 155 лични преференции или почти 20% от целия вот за ГЕРБ в региона - това постижение не е на бивш министър от кабинета "Борисов" или на друг представител на ръководството на партията.

Това е личният вот за Славена Точева, 32-годишна депутатка с четири почти незабележими мандати в Народното събрание само за две години.

Точева привлече вниманието с необяснимо високия си преференциален вот още на изборите през април 2021 г., когато от 25-то място изведнъж се изстреля до втора позиция.

Внушителните за онова време 6803 лични гласа провокираха съмнения, че преференциите на ГЕРБ във Варна се използват за "дискретно" отчитане на контролиран вот.

По това време Точева беше напълно непозната за националния политически пейзаж, а варненските медии я споменаваха по-често в битието ѝ на бивша хостеса в нощен клуб, жури в конкурса Мис Варна и бивша партньорка на българин, осъден за трафик на наркотици в Испания.

Оттогава насам възходът на Славена Точева в листите на ГЕРБ няма предел.

На 2 април 2023 г. тя беше поставена на избираемото трето място след двама бивши министри - Даниел Митов (зам.-председател на ГЕРБ) и Красен Кралев. Нито един от тях не може да я настигне по преференции.

Изрично за Митов са гласували 4339 души, но мястото му е бетонирано заради останалите над 21 000 гласа без отбелязана преференция. Красен Кралев обаче е изместен от Славена Точева - неговите лични гласове са под 3000.

В 48 Народно събрание Точева не е заемала ръководни постове. За четирите месеца съществуване на миналия парламент тя е била член на две комисии - по културата и медиите, и по околната среда и водите.

Стенограмите им показват, че единственият случай, в който тя е взела думата по време на заседания, е през ноември 2022 г. при изслушване на Велислав Минеков - за да повдигне темата, че Театрално-музикалният продуцентски център във Варна има нужда от закупуване на роял, а Министерството на културата има излишни пари.

Участията ѝ в парламентарния контрол се ограничават до въпроси до Минеков за командировъчни разходи и до Иван Шишков за обходния път на град Провадия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024