Снимка: © Unsplash

Регионалната здравна инспекция в София обяви грипна епидемия в столицата, считано от 27 януари (понеделник). 

Учебните занятия в града ще бъдат прекратени до 4 февруари, включително. Учениците обаче ще се върнат отново в клас едва на 6 февруари (четвъртък) заради предварително планираната междусрочна ваканция на 5-ти. 

Заради епидемията ще бъдат спрени всички детски и женски консултации, профилактични прегледи и профилактични имунизации, планова оперативна дейност и свижданията в лечебни заведения. 

Детските заведения няма да преустановят работата си, но медицински специалисти и учители ще провеждат всекидневен филтър, за да връщат по домовете откритите болни деца. 

Грипът се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки, съобщават от РЗИ-София. Той е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. 

От здравната инспекция препоръчват ограничаване на посещенията на масови прояви, избягване на контакт с болни хора и спазване на добра лична и битова хигиена. При поява на симптоми е наложителна незабавна консултация с личния лекар. 

Грипна епидемия вече беше обявена в областите Монтана и Велико Търново. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети