Снимка: © Unsplash

Народното събрание даде "зелена светлина" на промените в Закона за задълженията и договорите, които ще въведат 10-годишна абсолютна давност на дълговете на физически лица.

Предложението на "Обединени патриоти" и ГЕРБ беше прието на първо четене в пленарна зала и предстои да се редактира по комисии. Целта на промените е да сложат край на производствата срещу длъжници, които продължават повече от десетилетие, като междувременно водят до натрупването на лихви, такси и разноски за сметка на гражданина. 

"Патриотите" посочват, че България е единствената държава в ЕС, която не е въвела погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност. 

Критики срещу формулировките в текстовете на вносителя са изразили представители на Висшия съдебен съвет, ВКС, Висшия адвокатски съвет и др. Министерството на финансите също е изпратило свои съображения до Народното събрание, в които посочва, че давността не бива да бъде по-кратка от срока на договорите за кредит, защото би стимулирала недобросъвестния длъжник да спре плащанията си. От МФ предупреждават, че промяната в закона би могла да доведе до риск от оскъпяване на кредитите за потребителите. Призовава се да се обърне внимание и върху действието на закона спрямо заварените правоотношения. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина