Снимка: © Unsplash

Народното събрание даде "зелена светлина" на промените в Закона за задълженията и договорите, които ще въведат 10-годишна абсолютна давност на дълговете на физически лица.

Предложението на "Обединени патриоти" и ГЕРБ беше прието на първо четене в пленарна зала и предстои да се редактира по комисии. Целта на промените е да сложат край на производствата срещу длъжници, които продължават повече от десетилетие, като междувременно водят до натрупването на лихви, такси и разноски за сметка на гражданина.

"Патриотите" посочват, че България е единствената държава в ЕС, която не е въвела погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност.

Критики срещу формулировките в текстовете на вносителя са изразили представители на Висшия съдебен съвет, ВКС, Висшия адвокатски съвет и др. Министерството на финансите също е изпратило свои съображения до Народното събрание, в които посочва, че давността не бива да бъде по-кратка от срока на договорите за кредит, защото би стимулирала недобросъвестния длъжник да спре плащанията си. От МФ предупреждават, че промяната в закона би могла да доведе до риск от оскъпяване на кредитите за потребителите. Призовава се да се обърне внимание и върху действието на закона спрямо заварените правоотношения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена