10 тона храни от Kaufland потеглят към Антарктида заедно с българската експедиция Снимка: © Kaufland

Новата антарктическа експедиция на България получи дарение от 10 тона хранителни продукти от Kaufland.

С тях търговската верига ще обезпечи хранителните нужди на учените и екипажа на българския военно научно-изследователски кораб, както по пътя им до о. Ливингстън, така и в рамките на престоя им на Южния полюс.

Kaufland България подпомага усилията на 31-та експедицията под ръководството на проф. Христо Пимпирев в търсене на устойчиви решения за борба с климатичните промени. Компанията става и първият български ритейлър, който стъпва на Ледения континент.

26 палета с продукти от всички основни хранителни категории пристигнаха днес от Централния склад на Kaufland България в с. Стряма до българския военно научно-изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ във Варна. Сред дарените продукти са месо, колбаси, млечни и хлебни изделия, брашно, захар, олио и консервирани храни.

В подбрания асортимент има също и артикули от собствените марки на веригата - „Брей!“ и „Шеф Месар“.

„31-вата Българска антарктическа експедиция е историческа, защото за първи път тя ще се придвижи до полярната ни база на остров Ливингстън с роден научно-изследователски кораб. Този кораб ни нарежда сред т.нар. „морски“ нации и ще ни помогне да задълбочим и разширим обсега на научните изследвания, които се извършват в рамките на експедицията", каза проф. Христо Пимпирев.

27-те участници в мисията ще реализират редица изследвания, между които и такива, насочени към движението на земната кора, минерализациите в околностите на българската база, растителния и животинския свят на Ледения континент, размерите на глобалното замърсяване, както и към мащаба на топенето на ледниците в резултат от глобалното затопляне.

В срещата с медиите участие взеха и адмирал Медникаров, началник на ВВМУ и командирът на кораба - капитан II ранг Николай Данаилов. Те подчертаха готовността на екипажа за сложното и продължително пътуване, което започва на 27 декември 2022 г.

„За Kaufland България това партньорство е изключително важно, тъй като то ни предоставя възможност да станем част от нещо много значимо за всички нас – а именно, изследванията на промяната в климата. В последните години компанията ни провежда целенасочена политика за устойчиво развитие, която се реализира чрез множество действия, насочени и към опазване на околната среда, свеждане до минимум на емисиите от дейността ни и намаляване на пластмасата, добавяйки стойност към основното, с което сме известни", каза Кристина Кръстева, ръководител на направление „Сухи храни“ в Kaufland.

Българският военно научно-изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ се очаква да пристигне в базата ни на о. Ливингстън в началото на февруари 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023