10 тона храни от Kaufland потеглят към Антарктида заедно с българската експедиция Снимка: © Kaufland

Новата антарктическа експедиция на България получи дарение от 10 тона хранителни продукти от Kaufland.

С тях търговската верига ще обезпечи хранителните нужди на учените и екипажа на българския военно научно-изследователски кораб, както по пътя им до о. Ливингстън, така и в рамките на престоя им на Южния полюс.

Kaufland България подпомага усилията на 31-та експедицията под ръководството на проф. Христо Пимпирев в търсене на устойчиви решения за борба с климатичните промени. Компанията става и първият български ритейлър, който стъпва на Ледения континент.

26 палета с продукти от всички основни хранителни категории пристигнаха днес от Централния склад на Kaufland България в с. Стряма до българския военно научно-изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ във Варна. Сред дарените продукти са месо, колбаси, млечни и хлебни изделия, брашно, захар, олио и консервирани храни.

В подбрания асортимент има също и артикули от собствените марки на веригата - „Брей!“ и „Шеф Месар“.

„31-вата Българска антарктическа експедиция е историческа, защото за първи път тя ще се придвижи до полярната ни база на остров Ливингстън с роден научно-изследователски кораб. Този кораб ни нарежда сред т.нар. „морски“ нации и ще ни помогне да задълбочим и разширим обсега на научните изследвания, които се извършват в рамките на експедицията", каза проф. Христо Пимпирев.

27-те участници в мисията ще реализират редица изследвания, между които и такива, насочени към движението на земната кора, минерализациите в околностите на българската база, растителния и животинския свят на Ледения континент, размерите на глобалното замърсяване, както и към мащаба на топенето на ледниците в резултат от глобалното затопляне.

В срещата с медиите участие взеха и адмирал Медникаров, началник на ВВМУ и командирът на кораба - капитан II ранг Николай Данаилов. Те подчертаха готовността на екипажа за сложното и продължително пътуване, което започва на 27 декември 2022 г.

„За Kaufland България това партньорство е изключително важно, тъй като то ни предоставя възможност да станем част от нещо много значимо за всички нас – а именно, изследванията на промяната в климата. В последните години компанията ни провежда целенасочена политика за устойчиво развитие, която се реализира чрез множество действия, насочени и към опазване на околната среда, свеждане до минимум на емисиите от дейността ни и намаляване на пластмасата, добавяйки стойност към основното, с което сме известни", каза Кристина Кръстева, ръководител на направление „Сухи храни“ в Kaufland.

Българският военно научно-изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ се очаква да пристигне в базата ни на о. Ливингстън в началото на февруари 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Откриха 20-годишния Мартин, който беше в неизвестност 5 дни

Момчето е във видимо добро състояние

18:46 - 29.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023