Снимка: © Getty Images

Правителството ще организира провеждането на 1000 бързи теста за коронавирус върху група от полицаи, шофьори на градския транспорт и линейки, за да се направи анализ на разпространението на болестта сред групите, най-изложени на риск. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.  

"1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи. Верни, неверни, можем да ги заделим. Когато се направят тези кръвни тестове, за 10 минути ще дадат резултат и ще покажат не само дали има заболяване, но и дали заболяването вече не е прекарано. На база на тези изследвания ще разберем има ли заразени, има ли с антитела, т.е. прекарали болестта, без да разберат. След 2 седмици или месец ще се направи пак такъв тест. Тогава ще знаем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували и т.н. Така ще можем да се направи изчисление, след колко време ще дойде пикът и колко бързо хората без риск ще могат да се върнат към реалното производство", каза Борисов. 

Решението беше обявено след среща между премиера и представителите на Националния оперативен щаб, оглавяван от Венцислав Мутафчийски, и на медицинския съвет, оглавяван от Коста Костов. В момента в страната има налични 2000 дарени теста. 

България очаква пристигането на 1 милион тестове, но според Борисов масовото изследване на населението ще е едва през април-май, когато се очаква да се провеждат по 20 хиляди теста на ден. 

"Няма никаква друга алтернатива освен тестовете Real Time PCR особено в този етап на епидемията и в нейния разгар. В края на епидемията може да се прецени натрупания имунитет, който се изследва на база на антитела - имуноглобулин G. Това изследване (с "бързите" 1000 теста, б.р.) търси не новозаболял, а прекарал коронавирус-инфекцията. Периодично ще се тества една хомогенна група и се вижда как се натрупва имунитет. Така може да се направят модели и след преминаването на пика, големи групи от хора могат да се върнат в работно положение за възстановяване на икономиката. Нямаме противоречие по нито един от въпросите", каза ген. Мутафчийски на брифинга. 

Д-р Александър Симидчиев от медицинския съвет потвърди, че двете структури нямат противоречия по мерките за противоепидемична реакция. 

"Изправени сме пред силата на гените на един вирус, и единственото, което можем да хвърлим срещу него, е силата на нашите мозъци. Съгласихме се на обща платформа за това как да следим случващото с епидемията в България. Радвам се, че нашата медицинска експертиза ще позволи науката да помогне в това голямо предизвикателство, за да може българите да се върнат максимално бързо на работа, а внуците, които седят вкъщи, да излязат да играят навън", каза още Симидчиев. 

Каква е разликата между PCR-тестовете и серологичните тестове - прочетете тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа