1000 "бързи" теста за Covid-19 ще се направят на полицаи и шофьори Снимка: © Getty Images

Правителството ще организира провеждането на 1000 бързи теста за коронавирус върху група от полицаи, шофьори на градския транспорт и линейки, за да се направи анализ на разпространението на болестта сред групите, най-изложени на риск. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

"1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи. Верни, неверни, можем да ги заделим. Когато се направят тези кръвни тестове, за 10 минути ще дадат резултат и ще покажат не само дали има заболяване, но и дали заболяването вече не е прекарано. На база на тези изследвания ще разберем има ли заразени, има ли с антитела, т.е. прекарали болестта, без да разберат. След 2 седмици или месец ще се направи пак такъв тест. Тогава ще знаем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували и т.н. Така ще можем да се направи изчисление, след колко време ще дойде пикът и колко бързо хората без риск ще могат да се върнат към реалното производство", каза Борисов.

Решението беше обявено след среща между премиера и представителите на Националния оперативен щаб, оглавяван от Венцислав Мутафчийски, и на медицинския съвет, оглавяван от Коста Костов. В момента в страната има налични 2000 дарени теста.

България очаква пристигането на 1 милион тестове, но според Борисов масовото изследване на населението ще е едва през април-май, когато се очаква да се провеждат по 20 хиляди теста на ден.

"Няма никаква друга алтернатива освен тестовете Real Time PCR особено в този етап на епидемията и в нейния разгар. В края на епидемията може да се прецени натрупания имунитет, който се изследва на база на антитела - имуноглобулин G. Това изследване (с "бързите" 1000 теста, б.р.) търси не новозаболял, а прекарал коронавирус-инфекцията. Периодично ще се тества една хомогенна група и се вижда как се натрупва имунитет. Така може да се направят модели и след преминаването на пика, големи групи от хора могат да се върнат в работно положение за възстановяване на икономиката. Нямаме противоречие по нито един от въпросите", каза ген. Мутафчийски на брифинга.

Д-р Александър Симидчиев от медицинския съвет потвърди, че двете структури нямат противоречия по мерките за противоепидемична реакция.

"Изправени сме пред силата на гените на един вирус, и единственото, което можем да хвърлим срещу него, е силата на нашите мозъци. Съгласихме се на обща платформа за това как да следим случващото с епидемията в България. Радвам се, че нашата медицинска експертиза ще позволи науката да помогне в това голямо предизвикателство, за да може българите да се върнат максимално бързо на работа, а внуците, които седят вкъщи, да излязат да играят навън", каза още Симидчиев.

Каква е разликата между PCR-тестовете и серологичните тестове - прочетете тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024