11-годишна сирийка ще е най-младият олимпиец в Токио Снимка: © twitter.com

Най-младият представител на олимпийските игри в Токио през 2020 ще бъде 11-годишната сирийка Хенд Заза. Състезателката по тенис на маса си осигури квота за Олимпиадата, след като спечели квалификационния турнир на Западна Азия, който се проведе в Йордания.

Хенд Заза, която е родена през 2009 и се намира под №155 в световната ранглиста, ще стане първата представителка на страната си в тениса на маса на олимпийски игри. Тя ще е петият най-млад олимпиец в историята и първият след румънската състезателка по фигурно пързаляне Беатрис Хустю, която участва на игрите през 1968 г.

Към момента най-младият състезател, който си бе осигурил квота за Токио, беше британската скейтбордистка Скай Браун. Тя ще навърши 12 години само две седмици преди началото на Олимпиадата.

Най-младият медалист на олимпийски игри е гимнастикът Димитриос Лундрас. Гъркът печели бронз на първите модерни игри в Атина през 1896 година, когато е едва на 10 години и 218 дни, сочи статистиката на Olympic.org.

Тенисът на маса е един от спортовете, в който няма долна граница на възрастта. Талантливата състезателка се възползва от това, като победи ливанката Мариана Сахакиан с 4-3 гейма на финала в Аман. Опонентката ѝ е на 42 години, което прави 31 години разлика във възрастта между двете.

„Поздравления, нашата шампионка Хенд отива на Олимпиадата в Токио през 2020“, обявиха от олимпийския комитет на Сирия.

Олимпийският турнир по тенис на маса за жени ще започне с предварителни кръгове на 25 юли, а финалът е насрочен за 30 юли.

Иначе Олимпиадата в Токио е в периода 24 юли – 9 август. Съществува вероятност игрите да бъдат отменени заради действащата зараза от новия коронавирус, но по последна информация на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, "нито думата "отлагане", нито "отменяне" бе спомената по време на срещата на Изпълнителния борд“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024