11 милиона теста за 10 дни - Ухан планира да изследва цялото си население Снимка: © getty images

След като през последните два дни бяха отбелязани първите случаи на коронавирус в Ухан от края на 3 април, населението на целия град ще бъде тествано.

Всички райони на града ще трябва да изготвят план за това как ще тестват всички свои жители в рамките на 10 дни, твърди документ на противовирусния отдел в Ухан, цитиран от китайските медии. С приоритет ще бъдат тествани рисковите групи и зони.

Има обаче съмнения, че няма достатъчно ресурси, за да бъдат изследвани всички 11 милиона души, намиращи се в първото огнище на заразата. Според директора на Уханския университет обаче между 3 и 5 милиона от популацията вече са тествани, а за останалите от 6-8 милиона има средства.

За сравнение в САЩ например до момента са взети проби на почти 9 милиона души, като се правят по близо 300 хиляди души на ден. В китайския град се очаква да се проведат повече за десет дни.

На 10 и 11 май там бяха отбелязани шест случая, разпространили се сред местното население. При обявяването на положителните проби заразените вече са били под карантина, макар и без симптоми, съобщи местното правителство. Намират се в един и същи жилищен квартал.

След 11 седмици карантина, на 8 април в Ухан тя бе отменена. Бизнесите започнаха постепенно да се връщат към нормалното си функциониране, а училищата отвориха.

Всичко това обаче може да се промени отново бързо, като правителството е готово да действа бързо при нужда. Миналата седмица комитетът на местното политбюро се събра, за да обсъди каква би била реакцията при евентуална втора вълна на болестта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024