12 хил. евро за концерт на Адел. Препродажбата на билети достига нови върхове Снимка: © Getty Images

Продажбата на билети за концертите на поп звездата Адел в Европа доведе до същински хаос и критики от почитатели.

Предварителната продажба за летните концерти започна тази седмица, разказва немскоезичното издание "Spiegel". Това ще е първият път от 2016 г. насам, в който певицата ще излезе да пее пред европейска публика. Тя ще пее на открита сцена в Мюнхен за 80 хил. души, която е проектирана специално за нейното шоу.

Интересът към събитието се оказа повече от голям, като феновете на Адел бяха принудени да се борят за билети онлайн в опашки от по стотици хиляди души.

Още в първите минути от началото на официалната продажба билетите от най-евтината категория между 75 и 120 евро бяха разпродадени. Това остави много почитатели предимно с опции, които започват от 334 евро.

Над 2,2 милиона души се се регистрирали на сайта на изпълнителката с надеждата да се сдобият с билети. На планираните десет концерта обаче има място само за 800 хил. зрители.

И докато билетите в онлайн платформи като Eventim и Ticketmaster бързо се изчерпваха, търговията за препродажба процъфтява. Портали за препродажба като Ebay и Viagogo са пълни с обяви за шоуто, като предлагат достъп до концерта с изключително висока надценка. Някои билети достигат до 1250 евро, но изглежда, че цените нямат горна граница и на пазара се намират оферти за 12 хил. евро за билет.

@grrrlmusic Adele is not going easy on us…. Like wtf who can afford this?!? 😭😭😭 #adele #weekendswithadele #easyonme #ticketprices #musictok ♬ original sound - the music discovery grrrls

Какъв е проблемът?

Феновете, които попаднат в края на онлайн опашката за билети, страдат най-много от високите цени на черния пазар. Когато наличните билети са разпродадени, цените скачат до небето. Независимо дали става въпрос за концерт на Тейлър Суифт, Бионсе или Адел: билетите се препродават на цена, многократно по-висока от първоначалната, именно поради големия интерес и трудността изобщо да се открият.

По данни на лобистката асоциация Feat билетите на "вторичния пазар" са средно с 250% по-скъпи в сравнение с официално обявените цени, посочва "Spiegel". Търговците на черния пазар изкупуват стотици билети, за да ги продадат на феновете на завишени цени.

Съюзът на артистите си е поставил за цел да гарантира, че в бъдеще билетите ще могат да се продават само на оригиналната им цена. Смята се, че индустрията губи по 13 млрд. евро годишно, които биха отишли за изпълнителите, организаторите и сценичните техници.

В момента организаторите се опитват да предприемат различни действия в борбата със скъпите билети. Една от тези мярки е да персонализират закупените билети, така че да затруднят препродажбата им. Това означава, че този, който купува, трябва да предостави билета си и документ за самоличност при влизането си на въпросното събитие. Подобна мярка беше въведена и за предстоящия концерт на Ед Шийрън в София.

Билетите са скъпи и преди препродажбата

Дългоочакваните концерти на Адел в Мюнхен първоначално предизвикаха голямо вълнение сред почитателите на изпълнителката, но то утихна, след като цените бяха официално обявени.

Редица потребители изразиха недоволството си в социалната мрежа TikTok, за да се оплачат, че стойността на билетите е твърде висока предвид нарастващите разходи за живот в Европа.

"Тъжно ми е, че това е концерт само за богатите, докато музиката ѝ докосва толкова много сърца. Аз успях да си купя два, тъй като живеем в Мюнхен и можем да си ги позволим. но не разбирам защо Адел ще постави феновете си в такова положение", казва един неин фен.

През последната година Адел изнасяше участия само в Лас Вегас като част от нейната музикална резиденция "Уикенди с Адел", която трябва да приключи в средата на юни. Съобщава се, че изпълнителката генерира приходи от 1 млн. долара за всеки концерт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024