Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи, че през изминалото денонощие е отбелязан ръст от 5.4% в броя на случаите на коронавирус у нас.

От 42 новозаразени 21 са приети в болница. Общият брой на болните от Covid-19 в страната вече е 825. Няма нови засегнати области, като преобладаващата част от новите случаи са в София - 19.

Във Видин има 7 нови случаи, в Смолян с 3, в Стара Загора и Кюстендил с 2, докато по един нов заразен има във Варна, Бургас, Плевен, Русе, Благоевград, Сливен, Хасково, Ямбол и Пазарджик. 24 жени, 18 мъже и две деца по 14 години, които са настанени в Стара Загора. Общо децата под 18 години са 29, а под 10 години - 14.

Отбелязани са 12 нови случая на медицински служители - 7 в "Пирогов" (двама лекари, две медицински сестри, двама санитари и един кинезитерапевт) и 5 във Видин (един лекар, три медицински сестри и един санитар).

Има 19 нови излекувани, което прави общия брой 141. Средната възраст на оздравелите е 48 години, като 87 са мъже, а 54 - жени. Излекуваните деца са 8, две от които са нови - на 5 и 8 години от София.

Трима са починали през изминалите 24 часа, което прави общо 40 жертви. Новите смъртни случаи са мъж на 64 години в "Пирогов" с артериална хипертония, септичен шок и полиорганна недостатъчност, жена на 68 години в Сливен с хронично обструктивна белодробна болест, схемична болест на сърцето и диабет и жена на 62 години в "Пирогов" с артериална хипертония и диабет. Средната възраст на починалите е 64 години.

227 са настанените в лечебни заведения, от които 37 са в интензивни отделения - 6 повече от предходния ден.

Ген. Мутафчийски отбеляза и някои от мерките, предприети по празниците в съседните ни държави:

"В Гърция знаете, че има забрана въобще за излизане. В Сърбия също е наложен полицейски час и забрана за излизане, особено в Белград. В Северна Македония също има много непопулярни и тежки мерки за населението. Явно и на политиците не им е лесно да взимат решения, които им носят политически негативи, но все пак се вслушват в гласа на експертите и, бих казал, в гласа на разума в такава ситуация. И ние благодарим за своевременното и тежко решение, което взе нашето правителство вчера."

Той съобщи още, че тази нощ е пристигнала една от пратките от Китай, като новите маски от висок клас, с които разполагаме са около 568 хиляди. Те са "изключително необходими за медиците на първа линия", при които заразяването остава във висок процент в световен мащаб. 

50% от тестовете, проведени през последните два дни в столичните квартали "Филиповци" и "Факултета" са били положителни. Ген. Мутафчийски съобщи, че там се упражнява масово тестване, тъй като са наблюдават големи струпвания на нови случаи, които "обхващат цели улици" и това поражда изследване отвъд първи и втори ред контактни лица. 

Голяма част от проведените тестове са бързи, които "продължават да бъдат несигурни". Епидемиологът във всеки от двата разположени екипа в кварталите преценява на място дали да се използва такъв или PCR. 

Мутафчийски заяви още, че голяма част от тежките случаи в болници в момента произлизат оттам. Конкретни данни обаче няма да бъдат споделяни, преди да бъде завършено епидемиологичното проучване, което тече в момента.

Относно организираните протести в тези квартали той напомни, че заповедта за събиране от повече двама души на публични места не е отменяна и има разпоредби, които трябва да се спазват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени