12 нови случая на Covid-19 при медицински служители Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи, че през изминалото денонощие е отбелязан ръст от 5.4% в броя на случаите на коронавирус у нас.

От 42 новозаразени 21 са приети в болница. Общият брой на болните от Covid-19 в страната вече е 825. Няма нови засегнати области, като преобладаващата част от новите случаи са в София - 19.

Във Видин има 7 нови случаи, в Смолян с 3, в Стара Загора и Кюстендил с 2, докато по един нов заразен има във Варна, Бургас, Плевен, Русе, Благоевград, Сливен, Хасково, Ямбол и Пазарджик. 24 жени, 18 мъже и две деца по 14 години, които са настанени в Стара Загора. Общо децата под 18 години са 29, а под 10 години - 14.

Отбелязани са 12 нови случая на медицински служители - 7 в "Пирогов" (двама лекари, две медицински сестри, двама санитари и един кинезитерапевт) и 5 във Видин (един лекар, три медицински сестри и един санитар).

Има 19 нови излекувани, което прави общия брой 141. Средната възраст на оздравелите е 48 години, като 87 са мъже, а 54 - жени. Излекуваните деца са 8, две от които са нови - на 5 и 8 години от София.

Трима са починали през изминалите 24 часа, което прави общо 40 жертви. Новите смъртни случаи са мъж на 64 години в "Пирогов" с артериална хипертония, септичен шок и полиорганна недостатъчност, жена на 68 години в Сливен с хронично обструктивна белодробна болест, схемична болест на сърцето и диабет и жена на 62 години в "Пирогов" с артериална хипертония и диабет. Средната възраст на починалите е 64 години.

227 са настанените в лечебни заведения, от които 37 са в интензивни отделения - 6 повече от предходния ден.

Ген. Мутафчийски отбеляза и някои от мерките, предприети по празниците в съседните ни държави:

"В Гърция знаете, че има забрана въобще за излизане. В Сърбия също е наложен полицейски час и забрана за излизане, особено в Белград. В Северна Македония също има много непопулярни и тежки мерки за населението. Явно и на политиците не им е лесно да взимат решения, които им носят политически негативи, но все пак се вслушват в гласа на експертите и, бих казал, в гласа на разума в такава ситуация. И ние благодарим за своевременното и тежко решение, което взе нашето правителство вчера."

Той съобщи още, че тази нощ е пристигнала една от пратките от Китай, като новите маски от висок клас, с които разполагаме са около 568 хиляди. Те са "изключително необходими за медиците на първа линия", при които заразяването остава във висок процент в световен мащаб.

50% от тестовете, проведени през последните два дни в столичните квартали "Филиповци" и "Факултета" са били положителни. Ген. Мутафчийски съобщи, че там се упражнява масово тестване, тъй като са наблюдават големи струпвания на нови случаи, които "обхващат цели улици" и това поражда изследване отвъд първи и втори ред контактни лица.

Голяма част от проведените тестове са бързи, които "продължават да бъдат несигурни". Епидемиологът във всеки от двата разположени екипа в кварталите преценява на място дали да се използва такъв или PCR.

Мутафчийски заяви още, че голяма част от тежките случаи в болници в момента произлизат оттам. Конкретни данни обаче няма да бъдат споделяни, преди да бъде завършено епидемиологичното проучване, което тече в момента.

Относно организираните протести в тези квартали той напомни, че заповедта за събиране от повече двама души на публични места не е отменяна и има разпоредби, които трябва да се спазват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Европейски дневници

Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

Очаква се те да влязат в сила навръх навършването на две години от началото на пълномащабната руска война в Украйна.

13:07 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024