Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи, че през изминалото денонощие е отбелязан ръст от 5.4% в броя на случаите на коронавирус у нас.

От 42 новозаразени 21 са приети в болница. Общият брой на болните от Covid-19 в страната вече е 825. Няма нови засегнати области, като преобладаващата част от новите случаи са в София - 19.

Във Видин има 7 нови случаи, в Смолян с 3, в Стара Загора и Кюстендил с 2, докато по един нов заразен има във Варна, Бургас, Плевен, Русе, Благоевград, Сливен, Хасково, Ямбол и Пазарджик. 24 жени, 18 мъже и две деца по 14 години, които са настанени в Стара Загора. Общо децата под 18 години са 29, а под 10 години - 14.

Отбелязани са 12 нови случая на медицински служители - 7 в "Пирогов" (двама лекари, две медицински сестри, двама санитари и един кинезитерапевт) и 5 във Видин (един лекар, три медицински сестри и един санитар).

Има 19 нови излекувани, което прави общия брой 141. Средната възраст на оздравелите е 48 години, като 87 са мъже, а 54 - жени. Излекуваните деца са 8, две от които са нови - на 5 и 8 години от София.

Трима са починали през изминалите 24 часа, което прави общо 40 жертви. Новите смъртни случаи са мъж на 64 години в "Пирогов" с артериална хипертония, септичен шок и полиорганна недостатъчност, жена на 68 години в Сливен с хронично обструктивна белодробна болест, схемична болест на сърцето и диабет и жена на 62 години в "Пирогов" с артериална хипертония и диабет. Средната възраст на починалите е 64 години.

227 са настанените в лечебни заведения, от които 37 са в интензивни отделения - 6 повече от предходния ден.

Ген. Мутафчийски отбеляза и някои от мерките, предприети по празниците в съседните ни държави:

"В Гърция знаете, че има забрана въобще за излизане. В Сърбия също е наложен полицейски час и забрана за излизане, особено в Белград. В Северна Македония също има много непопулярни и тежки мерки за населението. Явно и на политиците не им е лесно да взимат решения, които им носят политически негативи, но все пак се вслушват в гласа на експертите и, бих казал, в гласа на разума в такава ситуация. И ние благодарим за своевременното и тежко решение, което взе нашето правителство вчера."

Той съобщи още, че тази нощ е пристигнала една от пратките от Китай, като новите маски от висок клас, с които разполагаме са около 568 хиляди. Те са "изключително необходими за медиците на първа линия", при които заразяването остава във висок процент в световен мащаб. 

50% от тестовете, проведени през последните два дни в столичните квартали "Филиповци" и "Факултета" са били положителни. Ген. Мутафчийски съобщи, че там се упражнява масово тестване, тъй като са наблюдават големи струпвания на нови случаи, които "обхващат цели улици" и това поражда изследване отвъд първи и втори ред контактни лица. 

Голяма част от проведените тестове са бързи, които "продължават да бъдат несигурни". Епидемиологът във всеки от двата разположени екипа в кварталите преценява на място дали да се използва такъв или PCR. 

Мутафчийски заяви още, че голяма част от тежките случаи в болници в момента произлизат оттам. Конкретни данни обаче няма да бъдат споделяни, преди да бъде завършено епидемиологичното проучване, което тече в момента.

Относно организираните протести в тези квартали той напомни, че заповедта за събиране от повече двама души на публични места не е отменяна и има разпоредби, които трябва да се спазват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание