126 арестувани на протеста, лагерът на Орлов мост е премахнат

Денят, който върна хиляди хора на антиправителствените протести, приключи с провокации: бомбички, бой и масови арести.

По последни данни на СДВР 126 души от участниците в напрежението пред бившия Партиен дом са задържани. От тях 60 души са с криминални регистрации. В продължение на повече от един час групи от футболни агитки са атакували полицаи с пиратки, сигнални ракети и самоделни бомбички. Едва около 22:15 ч. силите на МВР реагираха остро спрямо цялото множество, а не само срещу провокаторите.

"Тук около нас има чукове, има метални палки. Метални пръти се вадеха от палатковия лагер. Имаме информация за забранени предмети в палатките, не мога да конкретизирам в момента какви. Колеги гледат видео записи и анализират", каза Антон Златанов, СДВР. В четвъртък сутрин директорът на столичната полиция Георги Хаджиев съобщи за 80 ранени полицаи.

"Във вчерашната вечер станахме свидетели как в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства. Хвърляни бяха самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на тези действия оперативните ръководители на място преценка, че да запазим живота и здравето на служителите е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена. Тактиката ни беше изключително пасивна и щадяща. Няма как в продължение на дни част от организаторите да призовават за сблъсъци с българската полиция и да не се стигне до такива сблъсъци", каза Хаджиев на брифинг на 3 септември.

Малко преди да започне разчистването на провокаторите от площада, цялото пространство пред Националната художествена галерия беше пълно с мирно протестиращи хора, които скандираха "Оставка" с включени светлини на телефоните си.

"Поздравявам хората, които протестираха мирно и бяха разочаровани от спрейовете и ваденето на павета, те се отстраниха. Границата беше премината от агресивни няколкостотин лица, които изчакаха тъмните часове на нощта", казва главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред журналисти след полунощ.

От полицията прехвърлиха отговорността за вливането на агитки в протеста върху организаторите от "Отровното трио". Николай Хаджигенов обаче казва, че няма представа "кой причини тази свинщина" и се разграничи от провокациите срещу полицаи.

Пострадали има и сред униформените служители, и сред участниците в протеста, които не са свързани с агитките. Журналистът Димитър Кенаров съобщава, че е бил хванат от полицаи, хвърлен на земята и ритан в главата.

"Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с белезници на ръцете на тротоара в продължение на часове. Легитимирах се като журналист няколко пъти, но напразно", пише той.

Други участници в събитията свидетелстват, че техни близки са арестувани само защото са попитали полицаите къде отвеждат задържаните им приятели.

В ранните часове на деня СДВР отново разтури барикадите на Орлов мост, които стояха там от близо месец. Кръстовището се охранява от полицията.

Отворено е и движението по "Цар Освободител" и "Дондуков" при сградата на бившия Партиен дом.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023