126 арестувани на протеста, лагерът на Орлов мост е премахнат

Денят, който върна хиляди хора на антиправителствените протести, приключи с провокации: бомбички, бой и масови арести.

По последни данни на СДВР 126 души от участниците в напрежението пред бившия Партиен дом са задържани. От тях 60 души са с криминални регистрации. В продължение на повече от един час групи от футболни агитки са атакували полицаи с пиратки, сигнални ракети и самоделни бомбички. Едва около 22:15 ч. силите на МВР реагираха остро спрямо цялото множество, а не само срещу провокаторите.

"Тук около нас има чукове, има метални палки. Метални пръти се вадеха от палатковия лагер. Имаме информация за забранени предмети в палатките, не мога да конкретизирам в момента какви. Колеги гледат видео записи и анализират", каза Антон Златанов, СДВР. В четвъртък сутрин директорът на столичната полиция Георги Хаджиев съобщи за 80 ранени полицаи.

"Във вчерашната вечер станахме свидетели как в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства. Хвърляни бяха самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на тези действия оперативните ръководители на място преценка, че да запазим живота и здравето на служителите е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена. Тактиката ни беше изключително пасивна и щадяща. Няма как в продължение на дни част от организаторите да призовават за сблъсъци с българската полиция и да не се стигне до такива сблъсъци", каза Хаджиев на брифинг на 3 септември.

Малко преди да започне разчистването на провокаторите от площада, цялото пространство пред Националната художествена галерия беше пълно с мирно протестиращи хора, които скандираха "Оставка" с включени светлини на телефоните си.

"Поздравявам хората, които протестираха мирно и бяха разочаровани от спрейовете и ваденето на павета, те се отстраниха. Границата беше премината от агресивни няколкостотин лица, които изчакаха тъмните часове на нощта", казва главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред журналисти след полунощ.

От полицията прехвърлиха отговорността за вливането на агитки в протеста върху организаторите от "Отровното трио". Николай Хаджигенов обаче казва, че няма представа "кой причини тази свинщина" и се разграничи от провокациите срещу полицаи.

Пострадали има и сред униформените служители, и сред участниците в протеста, които не са свързани с агитките. Журналистът Димитър Кенаров съобщава, че е бил хванат от полицаи, хвърлен на земята и ритан в главата.

"Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с белезници на ръцете на тротоара в продължение на часове. Легитимирах се като журналист няколко пъти, но напразно", пише той.

Други участници в събитията свидетелстват, че техни близки са арестувани само защото са попитали полицаите къде отвеждат задържаните им приятели.

В ранните часове на деня СДВР отново разтури барикадите на Орлов мост, които стояха там от близо месец. Кръстовището се охранява от полицията.

Отворено е и движението по "Цар Освободител" и "Дондуков" при сградата на бившия Партиен дом.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024