Снимка: © Getty Images

Бившият директор на Интерпол Мън Хунвей беше осъден на 13 години и шест месеца лишаване от свобода по дело за корупция в Китай. Мън беше обвинен за това, че е получил подкупи на обща стойност над 2 милиона долара по време на мандата си като вицепремиер на Китай по обществената сигурност и ръководител на морската полиция на страната. 

Разследването му стана публичен скандал, след като той беше задържан по време на посещение в Китай през 2018 г. По това време Мън все още беше ръководител на международната полицейска организация. Впоследствие китайските власти му повдигнаха обвинение и го изключиха от Комунистическата партия. 

Съпругата му получи политическо убежище във Франция, след като обяви, че има притеснения за своята сигурност и тази на децата си. 

Присъдата срещу бившия директор на Интерпол беше произнесена на първа инстанция, но китайските медии съобщават, че подсъдимият няма да обжалва решението. Още през юни 2019 г. Мън се призна за виновен пред съда. 

Делото срещу него беше наблюдавано като пореден показен удар в рамките на антикорупционната кампания на Си Дзинпин. Критиците на китайския президент го обвиняват в това, че разчиства неудобни партийни фигури, които могат да застрашат лидерството му начело на държавата. 

Изборът на Мън Хунвей за ръководител на Интерпол се смяташе за политически успех на Китай, който за първи път получи възможност да управлява организацията през 2016 г. Правозащитни организации предупреждаваха, че това е грешен ход заради нарушаването на човешките права от страна на режима и създаването на потенциална опасност за използване на ресурсите на Интерпол за преследване на дисиденти. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети