Снимка: © Getty Images

"Мечтата" на Соломон и Гергана Паси за универсално зарядно за мобилни телефони може да се сбъдне с над 13-годишно закъснение - макар че Apple не гледа с добро око на идеята. 

На 23 септември Европейската комисия предложи промяна в Директивата за радиосъоръженията с цел USB-C да стане стандартен порт за всички мобилни устройства като смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими тонколони и конзоли за видеоигри

ЕК предлага и зарядните устройства да се продават отделно от телефона "в услуга на потребителите и от полза за околната среда".

Целта е да се ограничи броят на излишно закупуваните и неизползвани кабели. Според прогнозите на ЕК, това ще намали отпадъците от електрическо оборудване с почти 1000 тона годишно. 

Комисията предлага още хармонизиране на технологията за бързо зареждане, което "ще спомогне за предотвратяване на необоснованото ограничаване на скоростта от различни производители", и подобряване на информацията за потребителите, за да могат да проверят лесно дали наличното им зарядно отговаря на изискванията на новото им устройство по параметрите за зареждане и мощност. 

За да се случи тази промяна, тя трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и от Съвета на ЕС (т.е. от правителствата на всяка отделна държава). Ако процедурата бъде завършена успешно, ЕС ще даде 2-годишен гратисен период, за да могат производителите да се адаптират, преди промените да влязат в сила. 

ЕК посочва, че само за последната година гражданите от държавите членки са закупили близо 420 млн. мобилни телефони и други преносими устройства. 

"На потребител се падат средно по около три зарядни устройства за мобилни телефони, като редовно се използват само две. При това 38% от потребителите споделят, че поне веднъж са изпадали в ситуация да не могат да заредят мобилния си телефон, който се е оказал несъвместим с наличните им зарядни устройства. Това не само затруднява потребителите, но им струва и пари", се казва в мотивите на предложението. 

Комисията прави опити да въведе изискването за универсално зарядно от 2009 г. От институцията твърдят, че подписването на доброволно споразумение в отрасъла е помогнало за 10-кратно намаляване на предлаганите на пазара видове зарядни за телефони - от 30 на 3 (най-ползваните портове са USB-C и Lightning на iPhone). 

Налагането на USB-C като стандарт изглежда най-логичното решение, като дори Apple използват този тип портове в доста от устройствата си извън iPhone. 

Компанията на Тим Кук обаче не е съгласна с предложението на ЕК. Euronews цитират позиция на Apple, в която се казва, че "за съжаление това законодателство ще наруши една успешна екосистема, ще доведе до натрупването на електронни отпадъци и ще създаде сериозни неудобства на потребителите". 

От Apple посочват още, че когато идеята за универсално зарядно започна да набира сила, най-масовото предложение на пазара бяха старите USB Micro-B конектори. Компанията предупреждава, че налагането на подобни изисквания може да спъне процеса на иновации в тази сфера. 

Неясно остава и колко ефективна може да е тромавата регулация на ЕК в сфера като продуктовия дизайн, която се променя с много по-висока скорост. 

Технологичната медия Protocol посочва, че стандартът USB-C вече обхваща няколко различни версии и типове устройства, с различни характеристики за мощност и пренос на данни. Промените в директивата не засягат и друг аспект на проблема - индустрията се пренасочва все повече към използването на безжични зарядни станции и други методи за захранване на батериите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията