13 г. по-късно: Крачка напред към универсалното зарядно въпреки предупрежденията на Apple Снимка: © Getty Images

"Мечтата" на Соломон и Гергана Паси за универсално зарядно за мобилни телефони може да се сбъдне с над 13-годишно закъснение - макар че Apple не гледа с добро око на идеята.

На 23 септември Европейската комисия предложи промяна в Директивата за радиосъоръженията с цел USB-C да стане стандартен порт за всички мобилни устройства като смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими тонколони и конзоли за видеоигри.

ЕК предлага и зарядните устройства да се продават отделно от телефона "в услуга на потребителите и от полза за околната среда".

Целта е да се ограничи броят на излишно закупуваните и неизползвани кабели. Според прогнозите на ЕК, това ще намали отпадъците от електрическо оборудване с почти 1000 тона годишно.

Комисията предлага още хармонизиране на технологията за бързо зареждане, което "ще спомогне за предотвратяване на необоснованото ограничаване на скоростта от различни производители", и подобряване на информацията за потребителите, за да могат да проверят лесно дали наличното им зарядно отговаря на изискванията на новото им устройство по параметрите за зареждане и мощност.

За да се случи тази промяна, тя трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и от Съвета на ЕС (т.е. от правителствата на всяка отделна държава). Ако процедурата бъде завършена успешно, ЕС ще даде 2-годишен гратисен период, за да могат производителите да се адаптират, преди промените да влязат в сила.

ЕК посочва, че само за последната година гражданите от държавите членки са закупили близо 420 млн. мобилни телефони и други преносими устройства.

"На потребител се падат средно по около три зарядни устройства за мобилни телефони, като редовно се използват само две. При това 38% от потребителите споделят, че поне веднъж са изпадали в ситуация да не могат да заредят мобилния си телефон, който се е оказал несъвместим с наличните им зарядни устройства. Това не само затруднява потребителите, но им струва и пари", се казва в мотивите на предложението.

Комисията прави опити да въведе изискването за универсално зарядно от 2009 г. От институцията твърдят, че подписването на доброволно споразумение в отрасъла е помогнало за 10-кратно намаляване на предлаганите на пазара видове зарядни за телефони - от 30 на 3 (най-ползваните портове са USB-C и Lightning на iPhone).

Налагането на USB-C като стандарт изглежда най-логичното решение, като дори Apple използват този тип портове в доста от устройствата си извън iPhone.

Компанията на Тим Кук обаче не е съгласна с предложението на ЕК. Euronews цитират позиция на Apple, в която се казва, че "за съжаление това законодателство ще наруши една успешна екосистема, ще доведе до натрупването на електронни отпадъци и ще създаде сериозни неудобства на потребителите".

От Apple посочват още, че когато идеята за универсално зарядно започна да набира сила, най-масовото предложение на пазара бяха старите USB Micro-B конектори. Компанията предупреждава, че налагането на подобни изисквания може да спъне процеса на иновации в тази сфера.

Неясно остава и колко ефективна може да е тромавата регулация на ЕК в сфера като продуктовия дизайн, която се променя с много по-висока скорост.

Технологичната медия Protocol посочва, че стандартът USB-C вече обхваща няколко различни версии и типове устройства, с различни характеристики за мощност и пренос на данни. Промените в директивата не засягат и друг аспект на проблема - индустрията се пренасочва все повече към използването на безжични зарядни станции и други методи за захранване на батериите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023