Снимка: © Getty Images

Най-големите търговски вериги за хранителни стоки в България публикуваха остро критично изявление срещу последните промени в регулацията на дейността им, което ги Веригите ще са длъжни да продават храни - регионално производство , така че да предлагат стоките на регионални производители. 

Ръководителите на Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, Аванти и Фантастико задават 14 въпроса на министъра на земеделието Десислава Танева, в които предупреждават, че опитите й да прокара насилествено задължение за снабдяване с български продукти са "деструктивни", "неработещи на практика" и създават съмнения за корупционен риск и защита на частни интереси, вместо на българските потребители. 

Групата на търговските вериги посочва, че досега компаниите са работили много добре с министерствата на икономиката и здравеопазването, за да гарантират спазване на мерките за безопасност и да не се допусне дефицит на основни стоки. 

В същото време Десислава Танева е посочена като инициатор на неадекватна и неправилно комуникирана политика, която въпреки всичко беше приета от Министерски съвет. 

"Приетото постановление е неработещо на практика - така и не се проведе среща с нас, за да предложим мерки за подкрепа на българските производители, работещи от утре. Видяхме деструктивно поведение от земеделския министър Десислава Танева - допускаме, че при приемането на постановлението е подвела своите колеги в правителството относно негово конкретно съдържание, например 90% монопол за млечните продукти", посочват авторите на позицията. 

Те призовават Танева да "обясни на поребителите от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове". 

В писмото не се посочват имена на конкретни заподозрени фирми, които биха се облагодетелствали от новата регулация за задължителното регионално производство, но се посочва, че "преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя" и се задава въпросът "Чии интереси всъщност защитава министър Танева?". 

Търговските вериги напомнят, че постановлението на Министерски съвет не важи за всички магазини за хранителни стоки в България, а само за тези, които разполагат с обекти в повече от 3 области на страната. 

"Проектът се отнася само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш, което изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение. Защо министър Танева иска да регулира под 40% от пазара на търговия с храни и да остави всички останали при по-изгодни условия?", питат авторите на апела.  

Ръководителите на големите търговски вериги се противопоставят и срещу още едно предложение на Земеделското министерство - за отпускане на "субсидии за търговските вериги" 

"Любопитни сме да разберем в кои търговски вериги министър Танева насочва тези субсидии и дали тези вериги попадат в обхвата на регулациите на постановлението. Ние не желаем субсидии! Единственото, което желаем, е да се запази пътят избран от България – част от европейския единен пазар, на който чрез нас изнасят немалко български производители", се казва в писмото. 

Големите търговци на храни посочват, че не желаят да носят чужда вина за това, че "11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители"

"Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта – ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина. Нека журналистите поразровят в полза на чий джоб. И веригите няма да могат да спрат това негарантирано и занижено качество да стигне до потребителите, защото постановлението ни задължава да го продаваме. Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх?", се казва в писмото. 

Иронично се предлага Танева да не спира с амбициите си за планово стопанство и пълна регулация на сектора, като "може да да възроди Аграрно-промишлените комплекси (АПК)" от времето на късния социализъм в България.

Търговските вериги посочват, че България може да последва примера на европейските страни, които защитават своите производители в криза, като държавата изкупува от малки фермери продукция за подготвяне на храна за болници, училища, детски градини и социален патронаж. 

"Защо министър Танева не е направила това? Какъв е делът на българските храни там?", се пита в писмото. 

Намек за евентуално увеличение на цените се съдържа в друго предупреждение на авторите на позицията, в което се казва, че търговците няма да носят отговорност за икономическите ефекти от правителственото постановление. Те изтъкват и че приетото постановление "противоречи на българското и европейското законодателство". Те твърдят, че е направено "скандално" изявление от страна на  "български министър" пред широка група хора, включително свой колега министър със съдържание: "Брюксел не ме интересува". Твърди се, че тази забележка е направена в "разговор, записан от самото министерство". 

"Ние вярваме, че свободният пазар, конкуренцията и сътрудничеството защитават най-добре интересите на потребителите и икономиката на България - другото видяхме, че не работи, или нека открито се върнем в социализма, водени от министър Танева... Постановлението създава предпоставка за корупция с неясни понятия като „достатъчно място” и „по подходящ начин“, които ще се тълкуват и прилагат от държавни чиновници по регионите без ясна нормативна база. Дали това не е сред основните цели на министър Танева?", завършва писмото. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект