Снимка: © Getty Images

Днес, на 5 юли, Министерството на вътрешните работи отбелязва 141 години от своето създаване. Професионалният празник на полицаите обаче не беше белязан от специална церемония, каквато е традицията всяка година, а от протест.

Синдикатите в МВР излязоха за демонстрация в 13 ч., съобщи БНР. Недоволните полицаи ще се съберат в градинката до вътрешното министерство.

Една от причините е работата на дирекция „Правно-нормативна дейност“ в министерството, в която, според тях, има нужда от промени. Другата е свързана с искания за адекватно заплащане на извънредния труд.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР информираха, че въпреки положените през последните години усилия, нейни членове и всички служители в МВР продължават системно да са потърпевши от неспособността на дирекцията да предложи на ръководството на министерството решение на проблеми, които засягат пряко професионални и икономически интереси на служителите.

„За последните 11 години девет пъти на този ден сме протестирали. Така се получава, че проблемите ескалират близо или около тази дата и тя се явява единствената възможност да бъдем чути. За съжаление, във времето това наистина стана хронично“, каза пред bTV Илия Кузманов, зам.-председател на синдиката.

Полицаите призовават още вътрешният министър Младен Маринов във възможно най-кратък срок да започне официални преговори с тях с цел търсене на взаимно приемлив изход от създалата се ситуация.

„Откакто съществуваме като федерация се сменят министри, а проблемите остават едни и същи. Решихме да се вгледаме малко в хората, които подпомагат процеса на ръководене на министерството и установихме, че там се е появила една каста, която сериозно надскача своите функционални задължения и се набърква в управлението“, каза още Илия Кузманов.

„Те са групирани в три дирекции – „Правно-нормативна“, „Планиране и управление на бюджета“ и „Човешки ресурси“. Към този момент за нас най-проблематична е първата. Там са едни непрофесионални и манипулативни становища. Най-лошото е, че те са насочени към репресия. Създават стрес в състава на терен и намаляват неговата мотивация“, сподели той.

Вътрешният министър Младен Маринов засега не е коментирал създалата се ситуация. Той поздрави с празника всички членове на МВР.

„Благодаря Ви за усилията, постоянството и отговорността, с които денонощно работите на първа линия - да служите на хората, да осигурявате помощ в кризисни ситуации, да пазите спокойствието и вътрешния ред в държавата, да защитавате границата ни, да доказвате страната ни като достоен партньор в европейското семейство!“, каза той, цитиран от пресцентъра на ведомството.

„Желая ви здраве, сили и увереност, а на Вашите близки – търпение и подкрепа. Посрещаме този 5 юли без традиционните чествания, в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Но съм убеден, че всеки носи празника в сърцето си – с гордост от осъзнатия избор да бъде част от МВР“, каза Маринов.

На 5 юли 1879 г. Княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните дела с Тодор Бурмов като министър. От 1992 г. тази дата е официален празник на служителите на МВР.

Тази година няма да има полагане на венци пред Паметника на Незнайния воин и церемония за награждаване на служители, показали високи професионални резултати, заради противоепидемичните мерки, свързани с разпространението на коронавируса.

В петък министър Маринов, политическият кабинет и главният секретар на МВР положиха венци и се поклониха пред паметника на служителите, загинали при изпълнение на дълга си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари