Снимка: © Getty Images

Министерството на здравеопазването е започнало да подготвя втората фаза на ваксинационната кампания, като събира списъци с желаещите да се имунизират обитатели на домове за възрастни хора.

Според данните на МЗ, кампанията ще обхване 15 000 души, настанени в домовете, както и 11 000 души от персонала и социалните работници, които се грижат за тях.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов е провел работно съвещание със свои колеги от правителството, на което е съобщил за "отчетлив резултат на противоепидемичните мерки" и снижаване на 14-дневната заболеваемост в страната до 180 нови дневни случаи на 100 000 от населението.

Втората фаза на имунизационната програма ще започне със следващите доставки на ваксината. През последното денонощие кампанията спря, защото наличността беше изчерпана. Общият брой на хората, получили първата от двете дози, e 4739 души.

По данни на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, очаква се на 4 или 5 януари в България да пристигнат нови 25 000 дози от препарата на Pfizer / BioNTech. В средата на януари следва още една доставка на 35 000 дози, като същият обем ще дойде и до началото на февруари 2021.

Първата приоритетна група в националния план за ваксиниране обхваща медицинския персонал на лечебните заведения, медицинските специалисти по здравни грижи, стоматолози, фармацевти и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена