15-годишен ученик уби трима и рани още 8 души при стрелба в гимназия в Мичиган Снимка: © Getty Images

15-годишно момче е арестувано от полицията в американския щат Мичиган, след като е открило огън в гимназия в Оксфорд и е убило трима ученици. Други осем души са ранени, обяви шерифът на Оукланд Каунти – Майкъл Бушар, цитиран от CNN.

Убитите в гимназията в Оксфорд са Тейт Майър (16 г.), Хана Джулиан (14 г.) и Мадисън Болдуин (17 г.). Пострадали са още 7 ученици и един учител, след като са били простреляни. Трима от тях са в критично състояние, включително 14-годишно момиче, поставено на кислородно обдишване след операционна намеса.

14-годишно момче е в тежко състояние с прострелна рана в челюстта и главата. Трима ученици се намират в стабилно състояние, а преподавателят е бил изписан.

„Това е истински ужас за всички родители“, каза губернаторът Гречън Уитмър, добавяйки, че стрелбите в училище са „проблем на Америка, който трябва да бъде разрешен“.

При стрелбата много ученици са избягали от гимназията, а други са се барикадирали в класните стаи и са залоствали вратите с чинове и столове. Снабдили са се с ножици и други остри предмети, за да се защитят, разказа едно от децата пред CNN.

Задържаният е ученик втора година в училището. Той е бил арестуван две-три минути, след като властите са пристигнали на място. Родителите му са наели адвокат и не му позволяват да говори пред полицията.

На мястото на инцидента е намерено полуавтоматично оръжие, което е било закупено от бащата на заподозрения в петък. Става въпрос за пистолет 9MM Sig Sauer SP2022. Когато е бил иззет, той е бил зареден и е съдържал 7 патрона, заяви шерифът Майкъл Бушар.

Видеокамера от гимназията показва как стрелецът излиза от тоалетната с оръжие в ръка, но оттам нататък не се вижда накъде се насочва.

Полицията е пристигнала на място броени минути след сигнала за стрелбата. „Когато влязоха в коридора, веднага го забелязаха. Той вдигна ръцете си, те му взеха оръжието и го задържаха“, разказа Бушар.

Един от униформените качил 16-годишно ранено момиче в колата си, но то починало по пътя за болницата.

Властите са открили няколко гилзи в училището и твърдят, че са били изстреляни 15-20 патрона. „На този етап вярваме, че стрелецът е действал сам“, казаха те и допълниха, че знаят как оръжието е било внесено на територията на гимназията, но няма да го съобщят. Не е ясно дали тримата убити са били мишени на стрелбата.

Всички евакуирани ученици са били преместени в близък магазин, където изчакали родителите си. На място са пристигнали около 25 различни агенции и 60 линейки.

Полицията е претърсила дома на стрелеца и е иззела телефон и още предмети. Той може да бъде обвинен като пълнолетен, но това трябва да реши прокуратурата в Оукланд Каунти. Нейното разследване продължава.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази съболезнованията си към близките на загиналите. „Трябва да знаете, че цялото общество е в шок в момента. Мислите ми са със семействата, които преживяват неописуема скръб за загубата на своите близки“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024