180 души имали достъп до резиденцията на Борисов за 2 г. Снимка: © Unsplash

Прокуратурата е получила от НСО списък с имена на близо 180 души, които са имали достъп до резиденцията на Бойко Борисов от началото на мандата му до пролетта на 2019 г. Предстои част от тях да бъдат разпитани по досъдебното производство, което беше образувано след изтичането на множество аудиозаписи от негови телефонни разговори и снимки от спалнята му.

Обвинението обаче няма да се занимава с въпроса дали са истински пачките от 500 евро и кюлчетата злато, които се виждат в нощното шкафче на премиера от анонимните фотографии. Това става ясно от интервю на наблюдаващия прокурор по делото Боряна Бецова.

Разследването по случая започна в началото на август 2020 г., като обвинението се води срещу авторството на записите, а не за съдържанието им.

Бецова съобщава, че предстои да се направи експертиза, която да покаже дали публикуваните снимки са автентични и кога точно са направени. На база на тази информация ще се реши кои от хората с достъп до резиденцията ще бъдат разпитани. Анализ на сайта "Бивол" по метаданните на файловете показа, че те са правени в продължителен период между август 2017 и февруари 2019 г.

"Изискахме материали от Националната служба за охрана (НСО) за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него между 2017 и 2019 г. Приблизително по списъците, които получихме, там са минали около 180 души, сред тях служители от охраната, техническата поддръжка, хигиенисти и др. При толкова много хора, които са били в обекта през този период, задачата ни става двойно по-трудна", казва тя.

Прокурорът казва още, че за да се направи експертиза на заснетите пари и злато, обвинението трябва да разполага с тях физичекси.

"Разбирате, че само по снимка вещото лице нищо не може да направи - нито да установи дали купюрите са истински, нито златото (или колко грама и карата е). Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински", казва тя.

Бецова казва, че няма намерения да си направи отвод по разследването въпреки критиките срещу нея заради участието й в няколко неуспешни разследвания - включително срещу хора на висши длъжности като бившия депутат от ДПС Христо Бисеров, бившия министър Иван Данов.

"Няма как да се откажа. За да си направя отвод, трябва да се мотивирам. Не мога да кажа: има медиен интерес към мен и затова се отказвам. Ясно е, че апелативната прокуратура няма да уважи такъв отвод... Давам си сметка обаче, че очакванията към нас са високи, затова и аз, и колегите ми въпреки нападките ще продължим да си вършим работата.", казва тя в интервюто за "24 часа".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022