180 души имали достъп до резиденцията на Борисов за 2 г. Снимка: © Unsplash

Прокуратурата е получила от НСО списък с имена на близо 180 души, които са имали достъп до резиденцията на Бойко Борисов от началото на мандата му до пролетта на 2019 г. Предстои част от тях да бъдат разпитани по досъдебното производство, което беше образувано след изтичането на множество аудиозаписи от негови телефонни разговори и снимки от спалнята му.

Обвинението обаче няма да се занимава с въпроса дали са истински пачките от 500 евро и кюлчетата злато, които се виждат в нощното шкафче на премиера от анонимните фотографии. Това става ясно от интервю на наблюдаващия прокурор по делото Боряна Бецова.

Разследването по случая започна в началото на август 2020 г., като обвинението се води срещу авторството на записите, а не за съдържанието им.

Бецова съобщава, че предстои да се направи експертиза, която да покаже дали публикуваните снимки са автентични и кога точно са направени. На база на тази информация ще се реши кои от хората с достъп до резиденцията ще бъдат разпитани. Анализ на сайта "Бивол" по метаданните на файловете показа, че те са правени в продължителен период между август 2017 и февруари 2019 г.

"Изискахме материали от Националната служба за охрана (НСО) за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него между 2017 и 2019 г. Приблизително по списъците, които получихме, там са минали около 180 души, сред тях служители от охраната, техническата поддръжка, хигиенисти и др. При толкова много хора, които са били в обекта през този период, задачата ни става двойно по-трудна", казва тя.

Прокурорът казва още, че за да се направи експертиза на заснетите пари и злато, обвинението трябва да разполага с тях физичекси.

"Разбирате, че само по снимка вещото лице нищо не може да направи - нито да установи дали купюрите са истински, нито златото (или колко грама и карата е). Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински", казва тя.

Бецова казва, че няма намерения да си направи отвод по разследването въпреки критиките срещу нея заради участието й в няколко неуспешни разследвания - включително срещу хора на висши длъжности като бившия депутат от ДПС Христо Бисеров, бившия министър Иван Данов.

"Няма как да се откажа. За да си направя отвод, трябва да се мотивирам. Не мога да кажа: има медиен интерес към мен и затова се отказвам. Ясно е, че апелативната прокуратура няма да уважи такъв отвод... Давам си сметка обаче, че очакванията към нас са високи, затова и аз, и колегите ми въпреки нападките ще продължим да си вършим работата.", казва тя в интервюто за "24 часа".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът от "Соло" беше върнат в България след 11 г. укриване

Илиян Тодоров ще лежи в затвора доживот

18:53 - 01.03.2024
Важно днес

ГЕРБ свиква национално съвещание ден преди оставката на Денков

ПП-ДБ поискаха да се проведе отлагания с месеци разговор за Антикорупционната комисия

18:34 - 01.03.2024
Спорт

Аспарух Соколов спечели най-голямото международно състезание по ски за деца у нас

15-годишният скиор спечели първи места както в слалом, така и в гигантски слалом в своята възрастова категория

16:20 - 01.03.2024
Важно днес

Служител на "Криминална полиция" в София е в тежко състояние след побой

От МВР не дават подробности за нападението

15:04 - 01.03.2024
Текстове от партньори

Рекорден брой проекти са в надпревара за финансиране от Vivacom Регионален грант

Телекомът ще дари 100 000 лв. за реализиране на образователни и екологични идеи

14:12 - 01.03.2024
Важно днес

Кран падна при строежа на метрото на столичен булевард, няма пострадали

Строителното съоръжение е паднало между две коли на бул. "Шипченски проход"

14:10 - 01.03.2024
Важно днес

Ян Марсалек – бизнесмен, руски шпионин и вербовчик на българи в Англия

Австриецът е вербувал шпиони, които да преследват критици на Путин в Европа, разкриват "Шпигел" и The Insider

13:58 - 01.03.2024