Снимка: © Unsplash

Прокуратурата е получила от НСО списък с имена на близо 180 души, които са имали достъп до резиденцията на Бойко Борисов от началото на мандата му до пролетта на 2019 г. Предстои част от тях да бъдат разпитани по досъдебното производство, което беше образувано след изтичането на множество аудиозаписи от негови телефонни разговори и снимки от спалнята му. 

Обвинението обаче няма да се занимава с въпроса дали са истински пачките от 500 евро и кюлчетата злато, които се виждат в нощното шкафче на премиера от анонимните фотографии. Това става ясно от интервю на наблюдаващия прокурор по делото Боряна Бецова. 

Разследването по случая започна в началото на август 2020 г., като обвинението се води срещу авторството на записите, а не за съдържанието им.

Бецова съобщава, че предстои да се направи експертиза, която да покаже дали публикуваните снимки са автентични и кога точно са направени. На база на тази информация ще се реши кои от хората с достъп до резиденцията ще бъдат разпитани. Анализ на сайта "Бивол" по метаданните на файловете показа, че те са правени в продължителен период между август 2017 и февруари 2019 г. 

"Изискахме материали от Националната служба за охрана (НСО) за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него между 2017 и 2019 г. Приблизително по списъците, които получихме, там са минали около 180 души, сред тях служители от охраната, техническата поддръжка, хигиенисти и др. При толкова много хора, които са били в обекта през този период, задачата ни става двойно по-трудна", казва тя. 

Прокурорът казва още, че за да се направи експертиза на заснетите пари и злато, обвинението трябва да разполага с тях физичекси. 

"Разбирате, че само по снимка вещото лице нищо не може да направи - нито да установи дали купюрите са истински, нито златото (или колко грама и карата е). Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински", казва тя.

Бецова казва, че няма намерения да си направи отвод по разследването въпреки критиките срещу нея заради участието й в няколко неуспешни разследвания - включително срещу хора на висши длъжности като бившия депутат от ДПС Христо Бисеров, бившия министър Иван Данов. 

"Няма как да се откажа. За да си направя отвод, трябва да се мотивирам. Не мога да кажа: има медиен интерес към мен и затова се отказвам. Ясно е, че апелативната прокуратура няма да уважи такъв отвод... Давам си сметка обаче, че очакванията към нас са високи, затова и аз, и колегите ми въпреки нападките ще продължим да си вършим работата.", казва тя в интервюто за "24 часа".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония