180 души имали достъп до резиденцията на Борисов за 2 г. Снимка: © Unsplash

Прокуратурата е получила от НСО списък с имена на близо 180 души, които са имали достъп до резиденцията на Бойко Борисов от началото на мандата му до пролетта на 2019 г. Предстои част от тях да бъдат разпитани по досъдебното производство, което беше образувано след изтичането на множество аудиозаписи от негови телефонни разговори и снимки от спалнята му.

Обвинението обаче няма да се занимава с въпроса дали са истински пачките от 500 евро и кюлчетата злато, които се виждат в нощното шкафче на премиера от анонимните фотографии. Това става ясно от интервю на наблюдаващия прокурор по делото Боряна Бецова.

Разследването по случая започна в началото на август 2020 г., като обвинението се води срещу авторството на записите, а не за съдържанието им.

Бецова съобщава, че предстои да се направи експертиза, която да покаже дали публикуваните снимки са автентични и кога точно са направени. На база на тази информация ще се реши кои от хората с достъп до резиденцията ще бъдат разпитани. Анализ на сайта "Бивол" по метаданните на файловете показа, че те са правени в продължителен период между август 2017 и февруари 2019 г.

"Изискахме материали от Националната служба за охрана (НСО) за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него между 2017 и 2019 г. Приблизително по списъците, които получихме, там са минали около 180 души, сред тях служители от охраната, техническата поддръжка, хигиенисти и др. При толкова много хора, които са били в обекта през този период, задачата ни става двойно по-трудна", казва тя.

Прокурорът казва още, че за да се направи експертиза на заснетите пари и злато, обвинението трябва да разполага с тях физичекси.

"Разбирате, че само по снимка вещото лице нищо не може да направи - нито да установи дали купюрите са истински, нито златото (или колко грама и карата е). Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински", казва тя.

Бецова казва, че няма намерения да си направи отвод по разследването въпреки критиките срещу нея заради участието й в няколко неуспешни разследвания - включително срещу хора на висши длъжности като бившия депутат от ДПС Христо Бисеров, бившия министър Иван Данов.

"Няма как да се откажа. За да си направя отвод, трябва да се мотивирам. Не мога да кажа: има медиен интерес към мен и затова се отказвам. Ясно е, че апелативната прокуратура няма да уважи такъв отвод... Давам си сметка обаче, че очакванията към нас са високи, затова и аз, и колегите ми въпреки нападките ще продължим да си вършим работата.", казва тя в интервюто за "24 часа".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024