20 години заедно: Любовната история на Юлия и Алексей Навални Снимка: © instagram.com/navalny

Тя върна към живота любимия си съпруг. Обича го вече повече от 20 години и, изглежда, му го показва открито всеки ден. Не е известна в публичното пространство и не търси вниманието на прожекторите. Обича всичко да остава вътре в семейството и за нея то е най-ценният дар. Това е Юлия Навалная.

Всеки ден, в който съпругът ѝ Алексей е продължавал да лежи непробудно в леглото си в берлинската клиника „Шарите“, тя е стояла до него. Грижила се е за своя любим, който се намираше в изключително тежко състояние след отравянето. И макар да не я е разпознал при събуждането си от комата, руският опозиционен лидер сам призна, че е било достатъчно да чуе гласа на Юлия, за да разбере, че това е най-близкият му човек.

На 26 август Юлия и Алексей трябваше да празнуват 20-ата годишнина от сватбата си. Макар да не бе в състояние да отбележи събитието, Навални призна, че е „радостен“ от този факт, защото сега знае „малко повече за любовта, отколкото преди месец“.

Двамата с Юлия се запознават през май 1998 г., когато са на почивка в Турция. Тогава са на 22 години. Искрата между тях пламва моментално и когато се връщат в Москва, продължават да излизат заедно. Две години по-късно сключват брак, през 2001 г. се ражда дъщеря им Дария, а седем години след това – и синът им Захар.

Юлия Абросинова е родена в Москва на 24 юли 1976 г. – тя е с почти два месеца по-малка от Алексей. Завършва Факултета по международни икономически отношения в университета „Плеханов“. Така става една от малкото жени икономисти в страната и е позната не само със своите анализи, но и с критичното си мислене. Тя е загадъчна личност – не е напълно ясно какво е работила след дипломирането си, но в Русия пишат, че е била част от банка в Москва.

Макар професията ѝ да е свързана с цифри и прогнози, изглежда, че се интересува от политика – това, което представлява животът на съпруга ѝ. В руските медии е определена като „първа дама на опозицията“ и описана като смела и интелигентна жена.

„Не се омъжих за перспективен юрист, нито за опозиционен лидер. Омъжих се за млад човек на име Алексей, с когото още от самото начало стана ясно, че са възможни резки обрати. Това за мен не беше нищо неочаквано“, споделя тя, цитирана от spletnik.ru.

44-годишната жена и Алексей не само са съпруг и съпруга, а най-добри приятели. В профилите на двамата в социалните мрежи можем да забележим колко много снимки са качили заедно. Повечето от тях в акаунтите на Навалная са с двете им деца. „Алексей ще се оправи и ние отново ще се смеем с него“, написа тя преди няколко дни, след като качи стара снимка на семейството.

„Съпругата ми е моят най-добър приятел“, споделя ръководителят на Фонда за борба с корупцията в Русия. Можем ясно да потвърдим думите му, ако разгледаме неговия профил в Instagram. Снимките с Юлия са основен акцент, а освен любовни послания, в описанията присъстват шеги и напълно открито изразени чисто приятелски чувства.

Навалная обожава семейството си и се е посветила напълно на децата още от раждането на Дария. Задачата ѝ обаче е много трудна – тя трябва да предпазва Даша и Захар от това, което руските политици във властта говорят за баща им, а в същото време да не крие нищо от тях. Самата тя предприема доста либерален подход в това отношение.

Споделя, че е казала на дъщеря си за разследванията срещу властта на Алексей още, когато Даша била в ранна детска възраст. Веднъж Дария била попитана в училище какво работи баща ѝ, а тя отговорила, че „се бори с престъпниците“.

За нея е абсолютно нормално, че баща й се занимава с това, тя е наясно с всичко. Подкрепя го и разбира, че той се бори за справедлива кауза“, споделя Юлия в интервю отпреди пет години за медията „Дожд“.

Е, днес Дария е вече голяма и е студент в Станфорд. Макар да е напълно самостоятелна личност, семейство Навални остава неразделно. Четиримата му членове най-вече обичат пътешествията, културните събития и домашните събирания. А Юлия споделя, че едно от нещата, които ги обединява, е това, че са луди привърженици на Мерилин Менсън и Ейми Уайнхаус.

Не всичко обаче е розово - през 2011 семейството преживява тежки 15 дни, когато Алексей е арестуван заради участие в митингите срещу властта. Веднага след като излиза от затвора, той говори пред 120 хиляди души в Москва и се обявява срещу избирането на Владимир Путин за президент. После обаче Путин печели вота и запазва властта си, като призовава за разследване срещу Навални.

Две години по-късно Алексей е арестуван за кратко за незаконно присвояване на средства в град Киров. Той определя хода на властите като чисто политически. Точно тогава под светлината на прожекторите попада Юлия, която мобилизира поддръжниците на съпруга си със силни думи на специален протест в негова подкрепа. „Семейството е силата на всеки нормален човек“, каза тя със сълзи на очи под бурните овации на руските граждани.

И оттогава насам се бори за неговата кауза. Когато Алексей бе отровен в самолета на път за Москва, тя изпрати писмо до Владимир Путин, в което помоли президента съпругът ѝ да бъде транспортиран до Германия, защото там ще е в безопасност. След няколко отказа на омските лекари и руските власти, този ход най-накрая бе разрешен и Юлия замина с Алексей в Берлин, където да бди над него.

Любовното писмо на Алексей Навални: Юлия, ти ме спаси

„Виждали сте това във филмите стотици пъти, чели сте го и в книгите – единият партньор е в кома, а другият – със своята любов и непрекъсната грижа – го връща обратно към живота. Ние, разбира се, също действахме по този начин. Според каноните на класическите филми за любовта. Аз спях, спях и спях. Юлия идваше, говореше ми, пееше ми песни, пускаше музика“, сподели руският политик преди няколко дни.

„Всяка нейна визита буквално се превръщаше в терапия“, сподели Навални. „Но без значение колко впечатляващо звучи научното и медицинско обяснение, сега със сигурност знам от свой личен опит: любовта лекува и връща към живота. Юлия, ти ме спаси“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023