$20 млн. за 48 часа в помощ на Австралия Снимка: © Getty Images

Дори да не сте чували името на Селест Барбър, много е вероятно да срещали поне една от великолепните й Instagram-пародии на фотосесии на манекенки, актриси и инфлуенсъри. Тя е сред най-популярните австралийки в социалната мрежа, като над 6,5 милиона души от цял свят следят редовните й комични превъплъщения в образите на Ким Кардашиян, Майли Сайръс, Рита Ора и т.н.

Това, с което Барбър ще остане завинаги в историята, обаче не е просто чувството за хумор. Актрисата успя да мобилизира своята мрежа от последователи в помощ на пожарната служба в австралийския щат Нови Южен Уелс, който е сред най-тежко засегнатите от катастрофалните горски пожари през последния месец.

За 48 часа от началото на кампанията във Facebook Селест Барбър е успяла да привлече помощ от над 650 000 души по света, а общият брой на събраните средства надминава 19 милиона щатски долара. За сравнение - целта, която Барбър си поставя в самото начало, е събирането на 30 000 долара.

Инициативата беше подсилена от редовните публикации на Барбър, в които тя описва състоянието на бедстващите населени места в региона през свидетелствата на нейни роднини от крайбрежния град Идън. Един от клиповете показва майката на нейния съпруг, която споделя недоволството си от липсата на подкрепа от правителството: "Те ни изоставяха да се спасяваме сами толкова много пъти. Ние си плащаме данците. А сега сме изоставени".

Австралийски медии посочват, че сумата в кампанията на Барбър е около 10 пъти по-висока от благотворителната новогодишна инициатива на Сидни и телевизия ABC в помощ за Червения кръст.

От Кирьос и Барти до Кидман и Пинк

Усилията за справяне с природното бедствие в Австралия получиха подкрепа от десетки световни знаменитости. Актрисата Никол Кидман и съпругът й Кийт Ърбан са дарили 500 000 долара за екипите на доброволците от цялата страна, които се борят със стихията. Певиците Селена Гомес и Пинк също се ангажираха с лични дарения в помощ на местните пожарни служби.

"Напълно съм съсипана от това, което се случва в Австралия заради ужасяващите горски пожари. Ще направя дарение от 500 000 долара директно на местните пожарни служби, които се борят здраво на първата линия. Сърцето ми е с нашите приятели и роднини в Австралия", написа Пинк в Twitter, като публикува линкове за контакт с администрацията в щатите Нови Южен Уелс, Куинсланд, Южна Австралия, Виктория, Тасмания и Западна Австралия.

Световната No. 1 в женския тенис Ашли Барти обяви, че ще дари цялата си награда от предстоящия турнир в Бризбън. Първото място в турнира е придружено с награден фонд от 250 000 долара. Нейният сънародник Ник Кирьос обяви, че ще дарява по 200 долара за всеки ас, който отбележи по време на мачове през този сезон.

Тенис асоциацията на Австралия подкрепи идеята му, като организира и благотворителен мач на 15 януари, в който би трябвало да се включат някои от най-добрите участници в предстоящия Australian Open. ATP Cup също обеща по 100 долара за всеки ас по време на турнира, който се провежда в момента в Австралия.

Призиви за подкрепа на усилията на пожарникарите, спасителите и доброволците отправиха още австралийският актьор Хю Джакман, Натали Портман, певицата Lizzo, Шарън Стоун и др.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024