Австралия и неравностойната битка с огъня Снимка: © Getty Images

В Австралия от няколко седмици има рекордни температури, пожари на много места, както и няколко жертви в резултат на тежката метеорологична ситуация. Най-тежко е положение на юг, като в последните дни в спасителните операции се включиха и военните.

5 военни хеликоптера и два кораба са в районите на най-тежките пожари. Те подпомагат пожарникарите с вода, доставят гориво и евакуират местни жители и туристи.

Властите поискаха десетки хиляди хора да напуснат засегнатите крайбрежни градове. "Жизненоважно е всички да напуснем", заяви министърът на транспорта на Нов Южен Уелс (NSW) Андрю Констанс пред австралийски телевизионен оператор ABC.

Той предупреди, че в идните дни ситуацията може да стане "по-лоша" от тази, през която "преминахме ", тъй като прогнозата е за екстремни метеорологични условия, които могат допълнително да разпалят пожарите. Продължаващата силна жега е придружена от бурни ветрове в голяма част от Австралия, което влошава рисковете от пожар. Скоростта на вятъра достига до 60 мили в час. Очаква се по-силните ветрове да разпалят пламъци и да изтласкат смъртоносния дим над големите градове.

Въведена е ограничена за туристи зона, която се простира на повече от 200 километра от курорта Бейтман Бей на юг до границата на щата Виктория. Всички летовници трябваше да заминат до събота.

Туристите разполагат с 48 часа, за да напуснат ограничителната зона. Срокът им е до 4-ти януари, събота.

Още от четвъртък се оформиха дълги колони от автомобили в посока север и запад от евакуационната зона. Много хора все още не могат да си тръгнат, тъй като някои от бензиностанциите са без горивото или помпите им не работят поради прекъсвания на електрозахранването.

Друг проблем в курортите е, че храната по магазини и бензиностанции започва да свършва. Поради риск от пожар главните пътища бяха затворени поради, което означава, че шофьорите имат само няколко пътища за бягство и трябва да се подготвят за дълги задръствания.

Четири щата са най-засегнати от пожарите, а димът от тях се носи с километри във въздуха. Жертвите до момента са най-малко 17 души, като двама от тях са пожарникари.Над 11,3 милиона декара земя са унищожени и повече от 900 жилища.

Пожарникари, нападнати от огнената вълна, които намират спасение в камиона си. Видеото е споделено 25 хиляди пъти.

Пожарите правят дишането в Сидни много трудни. Стотици хиляди животни измират, включително огромен брой коали.

Климатът в Австралия е известен с променливостта си, но тази година високите температури и последвалите пожари са рекордни.

Страната обхваща регион от тропиците на север до по-умерен климат на юг, с пустини в средата. Намира се между два основни океана. Според Сара Перкинс-Киркпатрик, старши преподавател в Центъра за изследвания на климата в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, цитирана от vox.com, е имало предупредителни знаци, че лятото в Австралия през тази година ще бъде жестоко.

Климатът в Австралия се променя. Тя е изправена пред силна суша, след три поредни зими подред с много малко валежи. Жегите поставиха няколко температурни рекорда през декември, които са от 1910 година насам, и то в два поредни дни. На 17 декември средно-денвните градуси бяха 41C, а на следващия ден 42C. Максималната измерена температура е 47,2 градуса. Предупредителен сигнал за ситуацията според учените е била Антарктическата осцилация - движението на кръговия поток от западни ветрове около Антарктика на север или на юг.

Изгорени площи в последните пожари по света (via BBC/NYTimes)

2018 Калифорния - 2 млн. акра

2019 Амазонка - 2.2 млн. акра

2019 Сибир - 6.7 млн. акра

2019 Австралия - 12 млн. акра

Важно е да се отбележи, че пожарите са естествена част от екосистемата в Австралия. Много растения и други организми зависят от редовните пламъци. Комбинацията от нарастваща жега и по-сухо време обаче изсуши растителността и я направи лесно възпламенима и то в райно до някои от най-гъсто населените части на страната. „Наблюдава се дългосрочно увеличение на рисковете от пожар, както и на продължителността на сезона на пожарите в големи части на Австралия“, се казва е доклада за състоянието на климата за 2018 г.

Връзките между рисковете от пожар и изменението на климата обаче са по-сложни от тези между екстремните горещини и климатичните промени. Човешкият фактор при пожарите е много важен. Властите посочват като причина за някои от последните пожари и умишлени палежи. 19-годишен младеж, който се е включил в спасителните операции като доброволец, беше арестуват за умишлени палежи. Масова практика е в спасителните операции при пожарите да се включват голям брой доброволци, които преди това биват обучени от противопожарните служби.

По Коледа Австралия започна рекламна кампания, популяризираща я като туристическа дестинация, и излъчи клипа във Великобритания, точно преди речта на кралицата. Между 3 и 13 януари в три града там - Сидни, Пърт и Бризбейн, се провежда новият формат ATP CUP - отборен турнир по тенис между 24 държави, вкл. и България. Ник Кирьос, представител на Австралия, обяви, че за всеки негов "ас" ще дарява по 200 долара в полза на борбата с пожарите.

Още за Австралия:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024