21 дни по-късно - или навиците, които можем да променим

Хората не обичат кръгли числа, казва Крис Вос - гуруто на преговорите, който стана известен с книгата си Never Split the Difference. Следвайки неговия съвет, ще ви кажем едно не кръгло число - 21.

21 е сборът от всички страни на едно зарче, 21 грама е душата на човек според физика Дънкън Макдъгъл, 21 е поза в секса, 21 дни са необходими на човек, за да развие нов навик.

Теорията за навика е формулирана от американския пластичен хирург Максуел Малц през 1950, който забелязва, че на пациентите му са нужни средно 21 дни, за да свикнат с новия си външен вид след операция. Малц пише книга по темата със заглавие “Психокибернетика” и продава 30 млн. копия.

Все още можете да си я поръчате.

21 дни държи и батерията на новия Huawei Watch 3 Pro в режим на ултра дълъг живот.

За да разберем дали д-р Малц е бил прав в теорията си за 21-те дни, взехме новия GT 3 Pro и си поставихме няколко прости задачи. Да спим повече, да се движим повече и да се тревожим по-малко. Звучи ли ви вече като рецепта за щастие?

Противно на опасенията ни, установихме, че режимът за ултра дълъг живот на батерията на Watch 3 Рro не реже особено много от функционалностите на часовника. Да, не можете да ползвате e-sim и NFC, няма да приемате и обаждания от китката си, но отново можете да засичате най-важните си показатели - крачки, сън, стрес, пулс.

Хората сме с нагласата, че всичко знаем за себе си. Знаем дали сме здрави или болни, знаем дали сме физически активни или не. В момента обаче, в който си сложим часовника на китката, се сблъскваме челно със сократовото “знам, че нищо не знам”.

Новата религия на 21, според Ювал Харари, е датаизмът, а в основата ѝ е вярата, че Вселената се състои от информационни потоци и стойността на всяко явление или субект се определя от неговия принос за обработването на информацията.

Според датаизма - Петата симфония на Бетовен, финансовият балон и грипният вирус са просто три модела на информационни потоци, които могат да бъдат анализирани с помощта на едни и същи основни понятия и инструменти.

Искаме или не искаме, там са. На която и измислена конвенция да се позовете в опит да запазите снимките си в социалните мрежи, Фейсбук пак ще ви показва реклами на базата на разговорите, които е прихванал. Затова не просто давайте данните си, но се възползвайте от анализа им.

Какво можем да направим със себе и с едно зареждане на Huawei Watch 3 PRO?

Да започнем да спим по-добре. И друг път е ставало дума, че сънят е новото черно (злато). Хиляди хора по света правят ужасно много пари, защото други милиони хора не могат да спят. Как спите не е въпрос, на който ще отворите коректно сами, но трябва да знаете, че устройствата на Huawei могат да бъдат много ценен помощник, за да подобрите съня си.

21 дни по 8 часа сън са едно добро начало, за да промените навиците си. Часовникът ще ви даде някои ценни съвети - лягайте си по едно и също време, не пийте прекалено много течности вечер, не ползвайте електроника непосредствено преди заспиване. На сутринта ще видите всички фази на съня - лек сън, дълбок сън, REM - сънят, в който сънуваме. Ще разберете къде ви е проблемът и може да се фокусирате там.

Дисциплината в създаването на навици е най-трудното нещо. Крайна дата обаче прави нещата по-поносими.

Начало и край, това са двете светлини в тунела.

Когато започвате да правите нещо ново, не си повтаряйте, че това е за цял живот, защото звучи плашещо. Вместо да решите един път, че 21 дни ще спите повече, реагирайте вечер за вечер - Мога ли и тази вечер да си легна по-рано? Мога ли да не пия две чаши вино, а само една? Най-известната книга за отказването на цигарите ви учи точно това - вземете решение да не изпушите една конкретна цигара, а именно следващата, но не се заричайте, че никога повече няма да пушите.

Навик 2: Да се движим повече. Звучи изключително лесно, докато не стане 17 часа и не видите присъдата от 1 633 крачки. В главата ви излизат всички съобщения от “гимнастика”, който се протягаше през час на екрана на часовника, придружен от надписа Time to move. Следващия път просто не го игнорирайте. Когато ви звънне телефонът, използвайте времето, през което говорите, за да извървите 100-на крачки - може и в кръг, ако нямате пред себе си лекоатлетическа писта. Не ползвайте асансьора, слезте по стълбите. Ако 21 дни правите целенасочено по 6 хиляди крачки, след това никак няма да ви е трудно да стигнете 10 000.

Реалистичните цели са важно нещо, затова не скачайте от 1000 на 10 000.

Между другото, да броите калориите е доста по-безсмислено занимание в сравнение с това да си гледате крачките, казваме ви го от опит.

Навик 3: намерете си спорт. Може да ви звучи много тъпо, но единственият начин да свалите стреса е спортът. Ходенето е много полезно, но дисциплината на обличането на спортните дрехи и обувки и един час целенасочено усилие и потене, не може да се сравни с нищо.

Най-важното в спорта е да си намерите спорта.

За 21 дни трудно ще добиете навик за спортуване, защото правилният спорт е любов и усилие за цял живот, но със сигурност може да пробвате различни неща и да видите кое е вашето - йога, плуване, тенис, танци, бягане, бокс, ролери, фитнес, кардио. Помнете - най-лесно е да не отидете и да не правите нищо. Ако отидете обаче, записвайте тренировката на часовника си и се надъхвайте от прогреса.

И накрая в листата на нашето 21-дневно здравословно предизвикателство с Huawei Watch 3 Pro стигаме до намаляването на стреса. Часовникът мери нивата ви на стрес, без да ви пита и ги разпределя в проценти между Relaxed и High. По всяко време можете да видите състоянието си в детайлни графики по часове, дни и седмици в Huawei Health App. Веднага ще ви направи впечатление колко по-спокойни са уикендите в сравнение с работните дни.

Единственият начин да борите стреса успешно обаче е да изпълнявате всичко изброено по-горе. И да си пуснете хубава музика - това доказано влияе на нивата на ендорфин в кръвта.

И понеже преди да ви препоръчаме всичко това, го изпробвахме върху себе си, е време да ви кажем и кое е най-трудното - безспорно сънят. Да се научиш да спиш е изкуство, което изисква невероятна дисциплина. Ако вътрешният ви глас не е достатъчно силен, поглеждайте към приложението HUAWEI Health в телефона ви - то е безпощадно. И ако точно в този момент се чудите дали работи и с други марки телефони - отговорът е положителен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024