21-годишната Ярослава Магучих, която спечели първия си златен медал и го посвети на Украйна Снимка: © Getty Images

Последната година на украинската лекоатлетка Ярослава Махучич е изпълнена с много емоции. В спортно отношение тя изживява най-успешния си период в кариерата си досега, като печели медал след медал, а основната ѝ амбиция я води към златото на Световното първенство в Будапеща. В неделя 21-годишната спортистка постигна и тази своя цел, като достигна първата си победа на шампионата и грабна първото място в скока на височина.

В същото време обаче агресивната война на Русия продължава да унищожава родината ѝ и всеки ден отнема все повече човешки животи. За това Махучич не гледа на победите си само като лични успехи - тя казва, че те са за целия украински народ и войниците, които защитават страната ѝ.

На 24 февруари тя се събужда около 4:30 ч. от звука на взривове, артилериен огън и стрелба. Русия е обявила война на родината ѝ. Заради започнатите военни действия състезателката е принудена да избяга от родния си град Днепър, като описва придвижването си като пътуване "през експлозии, пожари и сирени за въздушна опасност", със "стотици телефонни обаждания и множество смени на маршрута".

"В продължение на дни се криех в мазетата от експлозиите. След това някак си прекосих границата с една кола. Главата ми съвсем се побърка. Изобщо не знаех как да участвам в състезанието. Междувременно си мислих: това е нашият шанс да говорим за войната. А златото привлича най-много внимание", споделя Махучич в скорошно интервю за немското издание "Шпигел".

Тя е принудена да тренира далеч от дома, разделена от своето семейство. През последната година Махучич се обучава основно в Германия и Белгия, докато баща ѝ и баба ѝ са все още в Украйна. Тя не ги е виждала от януари насам, когато се прибира за кратко, за да се срещне с тях за първи път от началото на войната. В същия ден ракета удря жилищна сграда в родния ѝ град - при атака има и жертви.

"За съжаление скоро след това почина и баба ми. Войната нанесе много поражения на сърцето ѝ. Всеки от нас се бори и защитава Украйна на територията, на която може. За нас, спортистите, това са съсезанията. Там ние достигаме не само до публиката, но и до спортистите от други страни, които на свой ред пренасят нашите истории у дома", посочва украинката.

Спортистката многократно използва участията си в спортни събития, за да привлече вниманието към положението на своите сънародници. Тя носи грим на очите си в синьо и жълто - цветовете на Украйна, за да изрази подкрепата си.

"Всичките ми победи са за украинския народ и войниците, които го защитават. От съобщенията, които получавам в социалните мрежи, знам, че много от тях следят нашите състезания, когато могат. В съблекалнята сме закачили и знаме с подписите и поздравленията на войниците. Надявам се да ги накарам да се гордеят с моите победи. А също така искам да знаят, че те са тези, които ме мотивират да продължавам всеки ден", разказва 21-годишната жена.

Последната гордост на Украйна е именно нейната победа на Световното първенство по лека атлетика. Махучич беше единствената, която успя да скочи 2,01 метра на финала и стана първа в дисциплината си. Това беше втората победа за страната на състезанието, след като по-рано украинката Марина Бех-Романчук спечели сребърен медал на дълъг скок.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024