22 минути на ден. Достатъчни са, за да ни накарат да се чувстваме по-енергични, по-спокойни и по-уверени, ако отделяме това време за спорт.

Няма нужда от абонамент за фитнес, нито от професионални уреди и техника за "гладиатори". Няма нужда и да изглеждаме като богини в клин и спортен сутиен.

Дори лекият спорт и движение върши същата работа, ако се практикува редовно. Най-добре - в компанията на приятел/ка.

Кой не би се съгласил да отдели 22 минути на ден? Това е времето, което постоянно жертваме в безцелно скролване в Instagram и TikTok. Губим ги в трафика по улиците. Или в паузите за кафе между две работни задачи. Или в чудене какво да сготвим в сряда вечер.

Всеки ще се съгласи, че 22 минути на ден не са толкова много.

Но за жените е много по-трудно да ги отделят. Особено в България.

Серия от национални изследвания за спортните навици на българите засичат крещящата липса на физическа активност - нещо, което се превръща в отрицателен навик. Последното проучване на "Тренд" през 2022 г. откри, че:

  • Над 3/4 от българите над 15 години не се занимават с никакви спортни дейности.
  • Спортуващите хора в България са предимно млади мъже с по-високи доходи, които живеят в София - за сметка на жените и жителите на по-малките населени места.

Главният аргумент на хората, които живеят без физически упражнения? Познахте.

За 82% от тях липсата на свободно време е причината за заседналия начин на живот.

Проблемът не е само в България. Сходни бариери пред жените се виждат и в ново голямо изследване в 22 държави по цял свят, зад което застава ASICS. В него са обхванати 26 000 души, а целта е да се види връзката между физическата активност и психическото благосъстояниe.

Резултатите са съвсем ясни: Колкото по-активни са хората, толкова по-добри стойности отчитат както за емоционалното си щастие, така и за когнитивната си сила.

Япония, например, е държавата с най-малко трениращи граждани в групата - и те имат най-нисък показател в индекса State of Mind. Китай и Австралия са единствените страни, в които жените тренират повече от мъжете.

Във Франция има най-голяма разлика между половете в полза на мъжете. когато става дума за възможности за тренировки.

Активните хора, които се упражняват поне 150 минути на седмица (20-22 минути на ден), се чувстват по-енергизирани, по-уверени, по-фокусирани и по-спокойни.

Интересното е, че навиците ни от тийнейджърските години, са определящи за бъдещето - редовният спорт в периода между 15-17 г. Е индикатор за това, че децата ще продължат да бъдат активни и като по-възрастни. А всяка следваща година, в която те остават ангажирани с физически упражнения, се свързва с по-добри показатели на "състоянието на духа", показват данните на ASICS.

Притеснителното е, че с всяко следващо поколение тийнейджърите се отказват от спорта все по-рано и все по-масово.

A за жените става все по-трудно да отделят време за спорт, когато започнат работа или родят. Почти 2/3 от майките казват, че грижите около детето са основната причина да се откажат от редовни упражнения.

Стереотипът, че жената трябва да поеме повечето отговорности за семейството и къщата, се оказва една от пречките за по-високото ниво на активност.

Ако 62% от мъжете под 40 г. в изследването на ASICS казват, че редовно правят упражнения - то при жените този дял пада до 56%. В България тенденцията е още по-проблематична, защото не само жените, но и мъжете са нездравословно заседнали в бита си.

Колкото повече жените се движат, толкова по-добре се чувстват - увеличават се показателите им за щастие, увереност и подобряване на съня.

Работещите жени, майките и домакините обаче остават най-слабо активните групи, докато студентките и пенсионираните жени намират повече време за физически упражнения.

В това няма нищо изненадващо - все повече жени над 61-годишна възраст споделят, че имат по-малко пречки, защото работата и/или страничните задължения намаляват.

По-големият проблем при дамите в горните възрастови групи всъщност е това, че спортната индустрия често ги игнорира. Жените са по-склонни да спортуват, когато са мотивирани от приятели и хора, с които могат да се идентифицират - т.е. да видят, че няма нищо страшно и да опитат.

Данните на ASICS показват още нещо - всички жени по света се сблъскват с универсални пречки пред желанието си да бъдат активни цял живот.

Само 34% от мъжете си дават сметка, че жените не могат да спортуват заради липсата на свободно време. Повечето мъже допускат, че момичетата не тренират, защото се притесняват от външния си вид или се страхуват да не станат обект на подигравки. И това е фактор, но далеч не толкова важен за тях.

Най-честите активности, които жените упражняват, са бягането и силовите тренировки - те се повтарят във всички възрастови групи, нива на активност и региони.

65% от всички жени в глобалното изследване на ASICS казват, че тичат, а 50% правят силови тренировки, включително доста от по-възрастните дами от извадката.

Забележете, че 40% вдигат тежести - упражнения, които досега се смятаха за запазена територия за мъжете.

Фокус групите в проучването стигат до няколко важни стратегии, с които жените могат да бъдат активни за по-дълго време:

  • да се създадат достъпни, евтини, безопасни и отворени за всички жени пространства за спортуване и упражнения;
  • разбиране за специфичните нужди на жените и момичетата
  • използване на визуални примери, които да показват реални жени, а не идеални образи, които обезсърчават начинаещите
  • да се преосмислят стереотипните нагласи за ролята на момичетата и жените

Искате ли още един "хак", който ще ви насърчи да отделите малко време за спорт?

Оказва се, че можете да се почувствате по-добре дори за по-малко от 22 минути.

Според друго изследване на ASICS само 15 минути и 9 секунди физически упражнения са достатъчни, за да се постигне приятното усещане за вътрешен подем...

Най-трудното нещо при спорта е да направиш първата стъпка. Но когато веднъж откриеш удоволствието от движението, най-трудно става да спреш.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024