23 плажа на Черно море ще предлагат безплатни чадъри Снимка: © Unsplash

23 от общо 132 плажа по българското Черноморие ще предлагат безплатни чадъри и шезлонги на посетителите си след призива на министъра на туризма Николина Ангелкова към концесионерите.

Останалите регулирани плажове ще държат цени на принадлежностите между 1 и 5 лева, казва Ангелкова пред журналисти в Слънчев бряг.

Нулеви цени са заявили концесионерите на Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг и др. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4 лв., Албена - 1 лев. Балчик - 1,5 лв., Созопол - между 3 и 5 лв, Варна и курорта Св. Контантин и Елена - по 5 лв.

Пълен списък на плажовете и цените им предстои да бъде публикуван от Министерството на туризма.

"Ние ще следим стриктно за това, както и за спазването на 50% и 50% свободна зона," каза Ангелкова пред bTV.

Народното събрание прие законови промени, с които задължава наемателите и концесионерите да свалят цените за чадъри и шезлонги с поне 50%. В замяна на това министерството ще изпрати предложения за реципрочно понижение на таксата за ползването на плажовете. Методиката, по която ще стане това приспадане, все още не е утвърдена от Министерски съвет. Нарушенията на изискването за 1/2 спад на цените се наказват с 50 000 лв. или 100 000 лв. при повторен акт.

"Сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители - на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт, подчерта още министърът и акцентира върху субсидирането на чартърите като много важна мярка за подкрепа на сектора. Това е изключително съществено, когато говорим за организиран туризъм, и се надявам да доведе дори до някои ръстове на отделни пазари", казва Николина Ангелкова.

Летният туристически сезон ще започне на 1 юни. От тази дата падат и задълженията за поставяне под карантина при преминаване на границите с Гърция и Сърбия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024