Барселонският театър "Лисеу" изнесе доста нестандартен концерт като на местата за публиката бяха поставени 2300 стайни растения.

Не, това не е шега. Организаторите на концерта споделят, че неговата цел е да обърне внимание на "абсурдната" ситуация, в която човечеството се намира заради коронавируса, който пречи на хората да се събират за публични събития, в това число и оперни концерти. Представлението бе излъчено на живо в социалните мрежи, а растенията, пред които бе изнесено то, ще бъдат подарени на медицински работници от местните болници.

"По време на пандемията природата отново превзе някои от пространствата, които хората отнехме от нея през годините" коментира изпълнителният продуцент Еугенио Ампидио на генералната репетиция преди концерта.

"Не можем ли да изпитваме повече емпатия? Нека отново да поканим природата в живота си като започнем с изкуството и музиката тук, на тази велика сцена" каза още Ампидио.

Продуцентът разказа откъде е получил вдъхновението си за концерта. "Наблюдавах какво се случва с природата по време на карантината. Чух много повече пеещи птици, а растенията в градините растяха много по-бързо. Реших, че това ще ми помогне да изградя много по-тясна връзка както с хората, така и с природата" сподели Еугенио Ампидио.

Концертът, озаглавен "Концерт за биоценозата", бе проведен с позволението на испанските власти след като извънредното положение в страната приключи в неделя (21 юни). Той бе изнесен от струнен квартет, който изсвири популярната елегия "Хризантеми" на Джакомо Пучини.

Представители на операта споделиха, че се надяват този концерт да припомни на хората важността на изкуството, музиката и природата и да послужи като първата стъпка към завръщане към нормалния начин на живот след края на пандемията от Covid-19.

Испания бе една от най-засегнатите от пандемията държави. До момента в страната са регистрирани 246 272 случая на заразени с коронавирус, а смъртните случаи са 28 323.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години