Снимка: © Getty Images

На редовния брифинг в 17:00 ч. директорът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че заразените у нас от Covid-19 вече са 242. Това означава, че от сутринта са открити нови 22 случая.

Има и нов засегнат град - един от днешните болни е в Сливен. 16 от тях са в София, 2 са в Благоевград, 2 са в Пловдив и 1 - в Плевен. Новите случаи не са контактни на вече установените. Според матиматическия модел на коронавируса 

Броят на оздравелите вече е 4, след като двата теста на бизнесмена Кирил Домусчиев във ВМА са дали отрицателен резултат. 

"Според математическия модел се движим в правилна посока. Самият математически модел допуска, че откриваме двама души от единадесет заразени. И въпреки това анализът показва, включително и след консултацията в Атланта, Джорджия на професор Раул, че вървим в правилната посока. Точно с тези мерки, или дори малко по рестриктивни, ще постигнем резултат," заяви ген. Мутафчийски, след като по-рано показа и графика, която демонстрираше много по-добрите резултати, постигнати в България спрямо Белгия, където имаше забавяне във въвеждането на мерки срещу разпространението на заразата.

Началникът на ВМА съобщи още, че днес е направено предложение към министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични могат да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус и са на домашно лечение да се издават болнични до 28 дни, понеже към момента е възможно да получат само болнични до 14 дни.

Мутафчийски каза също, че днес е провел разговор с вицепремиера Томислав Дончев по темата за спиране на службите и предстои среща със Светия синод. 

Отново бе засегната и темата за бързите тестове, като ръководителят на Националния оперативен щаб сподели информация, че се очаква да бъде намерен надежден такъв в следващите от четири до шест седмици. Към момента обаче те често дават грешни резултати, което обезсмисля изпълнението на масов скрининг с тях - действие, което бе предложено от Медицинския експертен съвет.

На брифинга бяха дадени и пояснения относно заповедта от днес на здравния министър за забрана на влизане в страната на тежкотоварни превозни средства, пътуващи към Турция, която впоследствие бе отменена. По въпроса говори директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

"Тази заповед на здравния министър е продиктувана от това, че в момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства на изток. В момента има 1 200 камиона, които са в процес на изчакване само за преминаване през пункта Капитан Андреево, така че можете да си представите тази колона от какво е образувана."

"Отменена е заповедта, защото в момента се водят разговори между вътрешния министър и министъра на вътрешните работи на Турция, за да видим дали не може да бъде облекчен този трафик, тоест да се започне по-бързо приемане на транспортните средства, които са на наша територия. Турция въведе различни ограничения. Ограничения няма за турските камиони. За камионите с българска регистрация и български шофьори, както и за една голяма част от европейските държави съществуват ограничения за пътуване в посока Турция, като изискването е да преминат 14-дневен карантинен период на територията на република България."

Прочети