242 заразени от Covid-19 в България, открит е първи случай в Сливен Снимка: © Getty Images

На редовния брифинг в 17:00 ч. директорът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че заразените у нас от Covid-19 вече са 242. Това означава, че от сутринта са открити нови 22 случая.

Има и нов засегнат град - един от днешните болни е в Сливен. 16 от тях са в София, 2 са в Благоевград, 2 са в Пловдив и 1 - в Плевен. Новите случаи не са контактни на вече установените. Според матиматическия модел на коронавируса

Броят на оздравелите вече е 4, след като двата теста на бизнесмена Кирил Домусчиев във ВМА са дали отрицателен резултат.

"Според математическия модел се движим в правилна посока. Самият математически модел допуска, че откриваме двама души от единадесет заразени. И въпреки това анализът показва, включително и след консултацията в Атланта, Джорджия на професор Раул, че вървим в правилната посока. Точно с тези мерки, или дори малко по рестриктивни, ще постигнем резултат," заяви ген. Мутафчийски, след като по-рано показа и графика, която демонстрираше много по-добрите резултати, постигнати в България спрямо Белгия, където имаше забавяне във въвеждането на мерки срещу разпространението на заразата.

Началникът на ВМА съобщи още, че днес е направено предложение към министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични могат да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус и са на домашно лечение да се издават болнични до 28 дни, понеже към момента е възможно да получат само болнични до 14 дни.

Мутафчийски каза също, че днес е провел разговор с вицепремиера Томислав Дончев по темата за спиране на службите и предстои среща със Светия синод.

Отново бе засегната и темата за бързите тестове, като ръководителят на Националния оперативен щаб сподели информация, че се очаква да бъде намерен надежден такъв в следващите от четири до шест седмици. Към момента обаче те често дават грешни резултати, което обезсмисля изпълнението на масов скрининг с тях - действие, което бе предложено от Медицинския експертен съвет.

На брифинга бяха дадени и пояснения относно заповедта от днес на здравния министър за забрана на влизане в страната на тежкотоварни превозни средства, пътуващи към Турция, която впоследствие бе отменена. По въпроса говори директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

"Тази заповед на здравния министър е продиктувана от това, че в момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства на изток. В момента има 1 200 камиона, които са в процес на изчакване само за преминаване през пункта Капитан Андреево, така че можете да си представите тази колона от какво е образувана."

"Отменена е заповедта, защото в момента се водят разговори между вътрешния министър и министъра на вътрешните работи на Турция, за да видим дали не може да бъде облекчен този трафик, тоест да се започне по-бързо приемане на транспортните средства, които са на наша територия. Турция въведе различни ограничения. Ограничения няма за турските камиони. За камионите с българска регистрация и български шофьори, както и за една голяма част от европейските държави съществуват ограничения за пътуване в посока Турция, като изискването е да преминат 14-дневен карантинен период на територията на република България."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024