242 заразени от Covid-19 в България, открит е първи случай в Сливен Снимка: © Getty Images

На редовния брифинг в 17:00 ч. директорът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че заразените у нас от Covid-19 вече са 242. Това означава, че от сутринта са открити нови 22 случая.

Има и нов засегнат град - един от днешните болни е в Сливен. 16 от тях са в София, 2 са в Благоевград, 2 са в Пловдив и 1 - в Плевен. Новите случаи не са контактни на вече установените. Според матиматическия модел на коронавируса

Броят на оздравелите вече е 4, след като двата теста на бизнесмена Кирил Домусчиев във ВМА са дали отрицателен резултат.

"Според математическия модел се движим в правилна посока. Самият математически модел допуска, че откриваме двама души от единадесет заразени. И въпреки това анализът показва, включително и след консултацията в Атланта, Джорджия на професор Раул, че вървим в правилната посока. Точно с тези мерки, или дори малко по рестриктивни, ще постигнем резултат," заяви ген. Мутафчийски, след като по-рано показа и графика, която демонстрираше много по-добрите резултати, постигнати в България спрямо Белгия, където имаше забавяне във въвеждането на мерки срещу разпространението на заразата.

Началникът на ВМА съобщи още, че днес е направено предложение към министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични могат да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус и са на домашно лечение да се издават болнични до 28 дни, понеже към момента е възможно да получат само болнични до 14 дни.

Мутафчийски каза също, че днес е провел разговор с вицепремиера Томислав Дончев по темата за спиране на службите и предстои среща със Светия синод.

Отново бе засегната и темата за бързите тестове, като ръководителят на Националния оперативен щаб сподели информация, че се очаква да бъде намерен надежден такъв в следващите от четири до шест седмици. Към момента обаче те често дават грешни резултати, което обезсмисля изпълнението на масов скрининг с тях - действие, което бе предложено от Медицинския експертен съвет.

На брифинга бяха дадени и пояснения относно заповедта от днес на здравния министър за забрана на влизане в страната на тежкотоварни превозни средства, пътуващи към Турция, която впоследствие бе отменена. По въпроса говори директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

"Тази заповед на здравния министър е продиктувана от това, че в момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства на изток. В момента има 1 200 камиона, които са в процес на изчакване само за преминаване през пункта Капитан Андреево, така че можете да си представите тази колона от какво е образувана."

"Отменена е заповедта, защото в момента се водят разговори между вътрешния министър и министъра на вътрешните работи на Турция, за да видим дали не може да бъде облекчен този трафик, тоест да се започне по-бързо приемане на транспортните средства, които са на наша територия. Турция въведе различни ограничения. Ограничения няма за турските камиони. За камионите с българска регистрация и български шофьори, както и за една голяма част от европейските държави съществуват ограничения за пътуване в посока Турция, като изискването е да преминат 14-дневен карантинен период на територията на република България."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022