Снимка: © Getty Images

На редовния брифинг в 17:00 ч. директорът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че заразените у нас от Covid-19 вече са 242. Това означава, че от сутринта са открити нови 22 случая.

Има и нов засегнат град - един от днешните болни е в Сливен. 16 от тях са в София, 2 са в Благоевград, 2 са в Пловдив и 1 - в Плевен. Новите случаи не са контактни на вече установените. Според матиматическия модел на коронавируса 

Броят на оздравелите вече е 4, след като двата теста на бизнесмена Кирил Домусчиев във ВМА са дали отрицателен резултат. 

"Според математическия модел се движим в правилна посока. Самият математически модел допуска, че откриваме двама души от единадесет заразени. И въпреки това анализът показва, включително и след консултацията в Атланта, Джорджия на професор Раул, че вървим в правилната посока. Точно с тези мерки, или дори малко по рестриктивни, ще постигнем резултат," заяви ген. Мутафчийски, след като по-рано показа и графика, която демонстрираше много по-добрите резултати, постигнати в България спрямо Белгия, където имаше забавяне във въвеждането на мерки срещу разпространението на заразата.

Началникът на ВМА съобщи още, че днес е направено предложение към министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични могат да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус и са на домашно лечение да се издават болнични до 28 дни, понеже към момента е възможно да получат само болнични до 14 дни.

Мутафчийски каза също, че днес е провел разговор с вицепремиера Томислав Дончев по темата за спиране на службите и предстои среща със Светия синод. 

Отново бе засегната и темата за бързите тестове, като ръководителят на Националния оперативен щаб сподели информация, че се очаква да бъде намерен надежден такъв в следващите от четири до шест седмици. Към момента обаче те често дават грешни резултати, което обезсмисля изпълнението на масов скрининг с тях - действие, което бе предложено от Медицинския експертен съвет.

На брифинга бяха дадени и пояснения относно заповедта от днес на здравния министър за забрана на влизане в страната на тежкотоварни превозни средства, пътуващи към Турция, която впоследствие бе отменена. По въпроса говори директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

"Тази заповед на здравния министър е продиктувана от това, че в момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства на изток. В момента има 1 200 камиона, които са в процес на изчакване само за преминаване през пункта Капитан Андреево, така че можете да си представите тази колона от какво е образувана."

"Отменена е заповедта, защото в момента се водят разговори между вътрешния министър и министъра на вътрешните работи на Турция, за да видим дали не може да бъде облекчен този трафик, тоест да се започне по-бързо приемане на транспортните средства, които са на наша територия. Турция въведе различни ограничения. Ограничения няма за турските камиони. За камионите с българска регистрация и български шофьори, както и за една голяма част от европейските държави съществуват ограничения за пътуване в посока Турция, като изискването е да преминат 14-дневен карантинен период на територията на република България."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект