Снимка: © Getty Images

На редовния сутрешен брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи, че за последното денонощие са открити нови 25 случая, което увеличава общия брой 379.

Силистра е единствената нова засегната област, като там болните са двама - семейство на 70 години.

По области: в София новият случай е 1 и общо 3 за деня, във Варна 3 нови през нощта (мъже на 57, 34 и 30 години), в Шумен 1 (мъж на 62 години), в Бургас - 4 (един мъж и три жени, завърнали се от чужбина), Кюстендил - 4 (двама мъже и две жени), в Кърджали - 1 (жена на 63 години, която е контактна), Пловдив - 3 ( двама мъже на 56 и 34 години и жена на 37 години), в Стара Загора - мъж на 81 години.

Общо са изписани 17 души с по две отрицателни проби, които се считат за изчистени от вируса. 113 човека с болница, от които 13 интубирани и се намират в интензивни клиники. 57% от засегнатите са мъже, а средната възраст на заразените е 46 години - най-младият 3-годишен, а най-възрастният - 86. Средната възраст на починалите е 66 години. 18 медицински лица са болни.

Началникът на ВМА коментира и новата 359 са случаите на Covid-19 в България; маските стават задължителни от гражданите, като по-късно съобщи, че той е внесъл предложението за нея:

"Запознати сме с тази заповед на министъра на здравеопазването. Тя е в резултат на продължително обсъждане. Знаете, че има противоречиви версии за ползата на носенето на маски на здрави и болни лица. Докато болните лица задължително трябва да носят маски, независимо къде се намират, за здравите лица са съвсем противоречиви версиите и по-скоро от СЗО не се препоръчва носенето на маски."

"Вие сте забелязали, че ние не измисляме никакви неща, които не са вследствие на добри практики, които са установени в света. Основните ни източници, за да налагаме или втвърдяваме мерки са Китай, Корея, Израел и големите държави, партньори в ЕС. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и Австрия, не само в България."

Ген. Мутафчийски заяви също, че е наясно с недостига на маски:

"В Австрия, както и в Израел и в световен мащаб има остър недостиг на маски, което поставя населението пред труден за решаване казус. Но в тези няколко дни и седмици доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, защото текстилната и шиваческата промишленост в България са свързани с европейски поръчки за извършване, се претрансформираха и работят усилено по изработването на маски. Проверих в нашата квартална аптека дали има маски и, да имаше маски - 3.50 лв струват, има и са достъпни."

"Това може би не е масово явление и поради това гратисният период за покупка на маски е до 0:00 ч. в събота," като ще бъде детайлизирано от РЗи и полицията където точно е абсолютно задължително носенето на маски.

Всички контактни лица в Банско са изследвани, в резултат на което пълната карантината над града ще падне днес в 19:00 ч., но мерките остават като при всеки друг град. 

Всички болни в България се лекуват с хлорихин, а от 30.03 е получена и доставка на хидроксихолрихин, така че всички лица, настанени в болниците използват това лекарство. То не е достъпно в аптеките. Освен това се използва антибиотична терапия, където се акцентира на азитромицин.

Във ВМА има 33 хиляди опаковки хинин на разположение на щаба - дарение от Sopharma. Предстои произвеждането на хлорихин в България.

Ръководителят на Националния оперативен щаб съобщи също, че от Светия синод са уверили, че ще спазват мерки и ще изнасят службите на отворени пространства. Това обаче ще повдигне нови предизвикателства пред полицията - да поддържат физическата дистанция между вярващите. Мутафчийски каза, че призивът на щаба е да не се ходи на големи струпвания.

Очаквайте още информация. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени