25 нови случаи на Covid-19 в България, общо са 379 Снимка: © Getty Images

На редовния сутрешен брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи, че за последното денонощие са открити нови 25 случая, което увеличава общия брой 379.

Силистра е единствената нова засегната област, като там болните са двама - семейство на 70 години.

По области: в София новият случай е 1 и общо 3 за деня, във Варна 3 нови през нощта (мъже на 57, 34 и 30 години), в Шумен 1 (мъж на 62 години), в Бургас - 4 (един мъж и три жени, завърнали се от чужбина), Кюстендил - 4 (двама мъже и две жени), в Кърджали - 1 (жена на 63 години, която е контактна), Пловдив - 3 ( двама мъже на 56 и 34 години и жена на 37 години), в Стара Загора - мъж на 81 години.

Общо са изписани 17 души с по две отрицателни проби, които се считат за изчистени от вируса. 113 човека с болница, от които 13 интубирани и се намират в интензивни клиники. 57% от засегнатите са мъже, а средната възраст на заразените е 46 години - най-младият 3-годишен, а най-възрастният - 86. Средната възраст на починалите е 66 години. 18 медицински лица са болни.

Началникът на ВМА коментира и новата 359 са случаите на Covid-19 в България; маските стават задължителни от гражданите, като по-късно съобщи, че той е внесъл предложението за нея:

"Запознати сме с тази заповед на министъра на здравеопазването. Тя е в резултат на продължително обсъждане. Знаете, че има противоречиви версии за ползата на носенето на маски на здрави и болни лица. Докато болните лица задължително трябва да носят маски, независимо къде се намират, за здравите лица са съвсем противоречиви версиите и по-скоро от СЗО не се препоръчва носенето на маски."

"Вие сте забелязали, че ние не измисляме никакви неща, които не са вследствие на добри практики, които са установени в света. Основните ни източници, за да налагаме или втвърдяваме мерки са Китай, Корея, Израел и големите държави, партньори в ЕС. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и Австрия, не само в България."

Ген. Мутафчийски заяви също, че е наясно с недостига на маски:

"В Австрия, както и в Израел и в световен мащаб има остър недостиг на маски, което поставя населението пред труден за решаване казус. Но в тези няколко дни и седмици доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, защото текстилната и шиваческата промишленост в България са свързани с европейски поръчки за извършване, се претрансформираха и работят усилено по изработването на маски. Проверих в нашата квартална аптека дали има маски и, да имаше маски - 3.50 лв струват, има и са достъпни."

"Това може би не е масово явление и поради това гратисният период за покупка на маски е до 0:00 ч. в събота," като ще бъде детайлизирано от РЗи и полицията където точно е абсолютно задължително носенето на маски.

Всички контактни лица в Банско са изследвани, в резултат на което пълната карантината над града ще падне днес в 19:00 ч., но мерките остават като при всеки друг град.

Всички болни в България се лекуват с хлорихин, а от 30.03 е получена и доставка на хидроксихолрихин, така че всички лица, настанени в болниците използват това лекарство. То не е достъпно в аптеките. Освен това се използва антибиотична терапия, където се акцентира на азитромицин.

Във ВМА има 33 хиляди опаковки хинин на разположение на щаба - дарение от Sopharma. Предстои произвеждането на хлорихин в България.

Ръководителят на Националния оперативен щаб съобщи също, че от Светия синод са уверили, че ще спазват мерки и ще изнасят службите на отворени пространства. Това обаче ще повдигне нови предизвикателства пред полицията - да поддържат физическата дистанция между вярващите. Мутафчийски каза, че призивът на щаба е да не се ходи на големи струпвания.

Очаквайте още информация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024