Бившият министър на околната среда Нено Димов ще бъде освободен под домашен арест 3 месеца след като беше задържан и обвинен заради водната криза в Перник.

Решението е взето от Специализирания наказателен съд, който е провел дистанционно заседание по жалбата на Димов за облекчаване на мярката за неотклонение. То не е окончателно и подлежи на обжалване пред втората инстанция.

Съдът смята, че вече няма реална опасност за укриване на Димов предвид "образованието, трудовата ангажираност на обвиняемия преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес", съобщава "24 часа". Досега прокуратурата настояваше бившият министър да остане в ареста заради опасността да повлияе върху разследването за разрешеното източване на големи количества вода от язовир "Студена" въпреки недостига за питейните нужди на град Перник и околните села. 

Нено Димов беше задържан по време на разпит в следствието в началото на януари. Няколко дни след ареста му той беше освободен от длъжност, а позицията му в МОСВ се пое от Емил Димитров-Ревизоро. 

Строгият воден режим, на който беше подложен Перник в продължение на повече от 4 месеца, беше облекчен частично през март заради епидемията от коронавируса в България. Все още градът не може да ползва вода в 1/2 от денонощието. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"