Бившият министър на околната среда Нено Димов ще бъде освободен под домашен арест 3 месеца след като беше задържан и обвинен заради водната криза в Перник.

Решението е взето от Специализирания наказателен съд, който е провел дистанционно заседание по жалбата на Димов за облекчаване на мярката за неотклонение. То не е окончателно и подлежи на обжалване пред втората инстанция.

Съдът смята, че вече няма реална опасност за укриване на Димов предвид "образованието, трудовата ангажираност на обвиняемия преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес", съобщава "24 часа". Досега прокуратурата настояваше бившият министър да остане в ареста заради опасността да повлияе върху разследването за разрешеното източване на големи количества вода от язовир "Студена" въпреки недостига за питейните нужди на град Перник и околните села. 

Нено Димов беше задържан по време на разпит в следствието в началото на януари. Няколко дни след ареста му той беше освободен от длъжност, а позицията му в МОСВ се пое от Емил Димитров-Ревизоро. 

Строгият воден режим, на който беше подложен Перник в продължение на повече от 4 месеца, беше облекчен частично през март заради епидемията от коронавируса в България. Все още градът не може да ползва вода в 1/2 от денонощието. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети