Снимка: © Getty Images

Бившият R&B певец Ар Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си в затвора - съдът в Ню Йорк е постановил 30 години лишаване от свобода срещу него по делото за рекет и сексуален трафик.

Изпълнителят на "I Believe I Can Fly" беше обвинен след множество сигнали на жени, които се оплакаха, че са станали жертва на сексуален тормоз от страна на музиканта. Те твърдят, че той е злоупотребявал с положението си, за да примамва млади момичета и момчета да спят с него, след което да упражнява психическо и физическо насилие над тях.

Част от свидетелите по делото твърдят, че той ги е принуждавал да пишат компрометиращи писма и фалшиви самопризнания, чрез които впоследствие ги е държал в зависимост. Други описват епизоди на физическо малтретиране и унижения, когато той е изпадал в състояния на гняв.

Първите индикации, че певецът има проблеми със закона, се появяват още през 90-те години. Тогава Ар Кели е даден на съд от своя бивша интимна партньорка, която твърди, че е започнала сексуална връзка с него, когато тя е била на 15 години, от което е претърпяла лични и емоционални вреди.

През 1994 г. музикантът сключва и брак с 15-годишната певица Аалия, чийто дебютен албум е продуциран от него. Бракът им е прекратен по настояване на семейството на младата жена, след като се доказва, че документите ѝ за самоличност са фалшифицирани, за да се прикрие, че тя е непълнолетна.

Скандалите около Ар Кели продължават и през следващите десетилетия, като има множествео сигнали за това, че той привлича непълнолетни момичета за сексуални връзки. През 2002 г. той е обвинен за детска порнография след изтичането на секс-запис с негово участие - няколко години по-късно той е оправдан, но репутацията му е срината.

През 2017 г. BuzzFeed публикува журналистическо разследване за това, че Ар Кели се е заобиколил с млади жени, които манипулира психически и убеждава да прекъснат всякакви връзки със семействата си, за да му бъдат на разположение.

През 2019 г. се появи и документалният филм "Surviving R. Kelly", посветен на тези скандали. Малко след премиерата лейбълът на певеца прекратява отношенията си с него, а прокуратурата му повдига обвинения за 10 случая на сексуална злоупотреба.

Според доказателствата по делото - Кели е поддържал мрежа от хора около себе си, чиято работа е била да привличат момичета, момчета и млади жени за негови интимни партньори. В тази група са съучаствали мениджъри, охранители и други членове на антуража му.

Защитата на Ар Кели опитваше да снижи наказанието му, като залагаше на оправданието, че самият той е преживявал сексуално насилие като малко дете от страна. Психологът, който е направил експертизата му, смята, че миналото му може да е допринесло за "хиперсексуалността" и липсата на задръжки.

Съдът обаче е възприел аргументите на прокуратурата, която поиска над 25 години затвор. В мотивите на решението се казва, че Кели е оставил след себе си "пътека от разрушени човешки животи".

Съдията отчита фактора с тежкото детство на музиканта, но смята, че то не може да бъде извинение за причинените от него вреди на толкова много други хора.

Адвокатите му обявиха, че Кели "приема, че е човек с недостатъци, но не е едноизмерното чудовище, което държавата описва". Те смятат да обжалват решението за 30-годишната присъда.

Срещу Кели обаче има още няколко заведени дела за сексуално насилие и притежание на порнография в Илиноис и Минесота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин