30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз Снимка: © Getty Images

Бившият R&B певец Ар Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си в затвора - съдът в Ню Йорк е постановил 30 години лишаване от свобода срещу него по делото за рекет и сексуален трафик.

Изпълнителят на "I Believe I Can Fly" беше обвинен след множество сигнали на жени, които се оплакаха, че са станали жертва на сексуален тормоз от страна на музиканта. Те твърдят, че той е злоупотребявал с положението си, за да примамва млади момичета и момчета да спят с него, след което да упражнява психическо и физическо насилие над тях.

Част от свидетелите по делото твърдят, че той ги е принуждавал да пишат компрометиращи писма и фалшиви самопризнания, чрез които впоследствие ги е държал в зависимост. Други описват епизоди на физическо малтретиране и унижения, когато той е изпадал в състояния на гняв.

Първите индикации, че певецът има проблеми със закона, се появяват още през 90-те години. Тогава Ар Кели е даден на съд от своя бивша интимна партньорка, която твърди, че е започнала сексуална връзка с него, когато тя е била на 15 години, от което е претърпяла лични и емоционални вреди.

През 1994 г. музикантът сключва и брак с 15-годишната певица Аалия, чийто дебютен албум е продуциран от него. Бракът им е прекратен по настояване на семейството на младата жена, след като се доказва, че документите ѝ за самоличност са фалшифицирани, за да се прикрие, че тя е непълнолетна.

Скандалите около Ар Кели продължават и през следващите десетилетия, като има множествео сигнали за това, че той привлича непълнолетни момичета за сексуални връзки. През 2002 г. той е обвинен за детска порнография след изтичането на секс-запис с негово участие - няколко години по-късно той е оправдан, но репутацията му е срината.

През 2017 г. BuzzFeed публикува журналистическо разследване за това, че Ар Кели се е заобиколил с млади жени, които манипулира психически и убеждава да прекъснат всякакви връзки със семействата си, за да му бъдат на разположение.

През 2019 г. се появи и документалният филм "Surviving R. Kelly", посветен на тези скандали. Малко след премиерата лейбълът на певеца прекратява отношенията си с него, а прокуратурата му повдига обвинения за 10 случая на сексуална злоупотреба.

Според доказателствата по делото - Кели е поддържал мрежа от хора около себе си, чиято работа е била да привличат момичета, момчета и млади жени за негови интимни партньори. В тази група са съучаствали мениджъри, охранители и други членове на антуража му.

Защитата на Ар Кели опитваше да снижи наказанието му, като залагаше на оправданието, че самият той е преживявал сексуално насилие като малко дете от страна. Психологът, който е направил експертизата му, смята, че миналото му може да е допринесло за "хиперсексуалността" и липсата на задръжки.

Съдът обаче е възприел аргументите на прокуратурата, която поиска над 25 години затвор. В мотивите на решението се казва, че Кели е оставил след себе си "пътека от разрушени човешки животи".

Съдията отчита фактора с тежкото детство на музиканта, но смята, че то не може да бъде извинение за причинените от него вреди на толкова много други хора.

Адвокатите му обявиха, че Кели "приема, че е човек с недостатъци, но не е едноизмерното чудовище, което държавата описва". Те смятат да обжалват решението за 30-годишната присъда.

Срещу Кели обаче има още няколко заведени дела за сексуално насилие и притежание на порнография в Илиноис и Минесота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023