Снимка: © Getty Images

Британското правителство планира да отдели 30 млрд. паунда за помощ на икономиката срещу последиците от епидемията с новия коронавирус. Бюджетните стимули включват частично намаляване на данъка върху имотите, ползвани за търговски цели, увеличаване на срока на платения болничен отпуск и вдигане на бюджета на Националната здравна служба. 

Новият финансов министър на Великобритания Риши Сунак предупреди, че икономиката ще претърпи значителни, но временни сътресения, като пое ангажимент "да се справим с този проблем заедно". Малко преди обявяването на проектобюджета, централната банка обяви извънредно намаляване на лихвения процент от 0,75 на 0,25%, като доведе до леко покачване на борсовия индекс FTSE 100 след спада в последните седмици. 

Броят на потвърдените случаи на Covid-19 в страната достигна до 456 пациенти. Шестима души са починали заради усложнения от инфекцията с новия коронавирус. За последното денонощие са установени нови 54 положителни проби. 

Прогнозите на финансовия министър показват, че е възможно около 20% от трудоспособните хора във Великобритания да се окажат в едновременен отпуск по болест или в карантина, което ще напрегне значително нормалната работа на компаниите. 

Правителството на Борис Джонсън е готово да възстанови пълната сума на обезщетението за болнични в рамките на 14 дни за служители на компании с по-малко от 250 души персонал. Данъкът върху имотите, ползвани за търговски цели, ще бъде отменен за една година за определени фирми. Ще бъде създаден и фонд от 500 млрд. паунда за нуждаещите се от финансова подкрепа след епидемията от новия коронавирус. 

Въпреки данъчните облекчения, Риши Сунак се ангажира бюджетът да не излиза извън параметрите в предизборната програма на Консервативната партия от декември 2019. 

Правителството ще поеме нови дългове през следващата година, като съотношението дълг/БВП ще се увеличи от 2,1% през 2019/2020 до 2,8% през 2021/2022 г. Държавният дълг ще бъде намаляван последователно до падането му на 2,2% от БВП през следващите години. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание