Снимка: © Getty Images

Британското правителство планира да отдели 30 млрд. паунда за помощ на икономиката срещу последиците от епидемията с новия коронавирус. Бюджетните стимули включват частично намаляване на данъка върху имотите, ползвани за търговски цели, увеличаване на срока на платения болничен отпуск и вдигане на бюджета на Националната здравна служба. 

Новият финансов министър на Великобритания Риши Сунак предупреди, че икономиката ще претърпи значителни, но временни сътресения, като пое ангажимент "да се справим с този проблем заедно". Малко преди обявяването на проектобюджета, централната банка обяви извънредно намаляване на лихвения процент от 0,75 на 0,25%, като доведе до леко покачване на борсовия индекс FTSE 100 след спада в последните седмици. 

Броят на потвърдените случаи на Covid-19 в страната достигна до 456 пациенти. Шестима души са починали заради усложнения от инфекцията с новия коронавирус. За последното денонощие са установени нови 54 положителни проби. 

Прогнозите на финансовия министър показват, че е възможно около 20% от трудоспособните хора във Великобритания да се окажат в едновременен отпуск по болест или в карантина, което ще напрегне значително нормалната работа на компаниите. 

Правителството на Борис Джонсън е готово да възстанови пълната сума на обезщетението за болнични в рамките на 14 дни за служители на компании с по-малко от 250 души персонал. Данъкът върху имотите, ползвани за търговски цели, ще бъде отменен за една година за определени фирми. Ще бъде създаден и фонд от 500 млрд. паунда за нуждаещите се от финансова подкрепа след епидемията от новия коронавирус. 

Въпреки данъчните облекчения, Риши Сунак се ангажира бюджетът да не излиза извън параметрите в предизборната програма на Консервативната партия от декември 2019. 

Правителството ще поеме нови дългове през следващата година, като съотношението дълг/БВП ще се увеличи от 2,1% през 2019/2020 до 2,8% през 2021/2022 г. Държавният дълг ще бъде намаляван последователно до падането му на 2,2% от БВП през следващите години. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро