£30 млрд.: Британският отговор на коронавируса Снимка: © Getty Images

Британското правителство планира да отдели 30 млрд. паунда за помощ на икономиката срещу последиците от епидемията с новия коронавирус. Бюджетните стимули включват частично намаляване на данъка върху имотите, ползвани за търговски цели, увеличаване на срока на платения болничен отпуск и вдигане на бюджета на Националната здравна служба.

Новият финансов министър на Великобритания Риши Сунак предупреди, че икономиката ще претърпи значителни, но временни сътресения, като пое ангажимент "да се справим с този проблем заедно". Малко преди обявяването на проектобюджета, централната банка обяви извънредно намаляване на лихвения процент от 0,75 на 0,25%, като доведе до леко покачване на борсовия индекс FTSE 100 след спада в последните седмици.

Броят на потвърдените случаи на Covid-19 в страната достигна до 456 пациенти. Шестима души са починали заради усложнения от инфекцията с новия коронавирус. За последното денонощие са установени нови 54 положителни проби.

Прогнозите на финансовия министър показват, че е възможно около 20% от трудоспособните хора във Великобритания да се окажат в едновременен отпуск по болест или в карантина, което ще напрегне значително нормалната работа на компаниите.

Правителството на Борис Джонсън е готово да възстанови пълната сума на обезщетението за болнични в рамките на 14 дни за служители на компании с по-малко от 250 души персонал. Данъкът върху имотите, ползвани за търговски цели, ще бъде отменен за една година за определени фирми. Ще бъде създаден и фонд от 500 млрд. паунда за нуждаещите се от финансова подкрепа след епидемията от новия коронавирус.

Въпреки данъчните облекчения, Риши Сунак се ангажира бюджетът да не излиза извън параметрите в предизборната програма на Консервативната партия от декември 2019.

Правителството ще поеме нови дългове през следващата година, като съотношението дълг/БВП ще се увеличи от 2,1% през 2019/2020 до 2,8% през 2021/2022 г. Държавният дълг ще бъде намаляван последователно до падането му на 2,2% от БВП през следващите години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024
Важно днес

Ограничават движението в центъра на София от утре заради чествания за членството ни в НАТО

На 29 март България отбелязва 20 години от присъединяването си в НАТО.

18:04 - 27.03.2024