Бруталният обстрел на убежището в театъра на Мариупол от 16 март е довел до смъртта на близо 300 души. Това съобщава общинският съвет на украинския град, който беше подложен на унищожителни атаки от руската армия в продължение на седмици. В информацията се цитират данни от очевидци - хора, които са успели да излязат от руините след обстрела.

Бомбардировките на театъра бяха особено драстични, защото местните жители бяха маркирали площадите пред и зад сградата с надписи "Деца" на руски език, за да предупредят пилотите да не стрелят.

"До последно ни се искаше да вярваме, че всички са успели да се спасят. Но думите на хората, които са били вътре в сградата в момента на този терористичен акт, говорят за обратното", казват от Мариуполския общински съвет.

Точният брой на хората, които се укриваха в театъра, не беше известен, но приблизителните стойности са между 800 и 1300 души, тъй като мястото е било сред най-често използваните за убежище по време на атаките.

Част от тях успяха да излязат от руините на сградата, докато спасителите опитваха да стигнат до останалите затрупани хора.

"Окупаторът знаеше по какво удря. Знаеше какви може да бъдат последствията и въпреки това бомбите паднаха върху мястото, в което се криеха стотици мариуполци. Не може да има и никога няма да има обяснение за тази нечовешка жестокост. Както и никога няма да има прошка за онези, които внесоха в нашия дом разруха, болка и страдания", се казва в съобщението.

Градът попадна в пълна хуманитарна криза след началото на войната, заради руските бомбардировки и засадите по хуманитарните коридори. От съвета съобщават, че в града вече има смъртни случаи от глад, поради невъзможността да се доставят храни и хуманитарни помощи на останалите жители.

Междувременно в Мариупол се е появил офис на партията на Путин "Единна Русия", чиито представители раздавали партийни вестници, агитирали в подкрепа на Русия и раздавали мобилни сим-карти на оператора "Феникс", който работи на територията на Донецк от началото на окупацията от сепаратистите през 2014.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици