32% от момчетата в предучилищна възраст у нас са с наднормено тегло Снимка: © Getty

При момчетата в предучилищна възраст 32% са с наднормено тегло, включително 15% са със затлъстяване, докато при момичетата 29% са с наднормено тегло, включително 12% със затлъстяване.

Това сочат данните за България от последния доклад на СЗО, който бе обсъден на 32-рия международен конгрес по детско затлъстяване, който се провежда в Албена.

Според очакванията на Световната федерация по затлъстяване, честотата на затлъстяване сред момчетата (деца и юноши) ще нарасне от 10% на 20%, а при момичетата от 8% на 18% до 2035 г.

"Прогнозата е, че до 2030 г. с 60% ще се увеличи разпространението на детското затлъстяване по света”, каза в рамките на откриващата пресконференция доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Тя допълни, че детското затлъстяване се е удвоило в последните 10 години, като това може да повлияе на здравето психически, физически и емоционално, както и върху самочувствието, водейки до над 250 съпътстващи проблеми сред които диабет, хипертония, сънна апнея, някои видове рак и репродуктивна дисфункция.

“Основните рискови фактори за детското затлъстяване са свързани с генетичната предразположеност (от 40-70%), факторите на средата (от 30-60%) и индивидуални фактори. От рисковете от околната среда най-важните са факторите от страна на диетата като нередовното хранене, пропускане на закуската, съставът на храните, големината на порцията, приемът на напитки, съдържащи захар и глюкозо-фруктозен сироп, храненето пред телевизора, ниската физическа активност и обездвижването, особеностите на чревната микробиома, продължителността на съня и семейството като модел на подражание”, уточни тя.

Основните теми на конгреса са, в който участват експерти от 10 държави, са превенция на детското затлъстяване, диетологични подходи в терапията на детското затлъстяване, физическа активност и време пред екран, фармакотерапия и бариатрична хирургия в детска възраст и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024