32% от момчетата в предучилищна възраст у нас са с наднормено тегло Снимка: © Getty

При момчетата в предучилищна възраст 32% са с наднормено тегло, включително 15% са със затлъстяване, докато при момичетата 29% са с наднормено тегло, включително 12% със затлъстяване.

Това сочат данните за България от последния доклад на СЗО, който бе обсъден на 32-рия международен конгрес по детско затлъстяване, който се провежда в Албена.

Според очакванията на Световната федерация по затлъстяване, честотата на затлъстяване сред момчетата (деца и юноши) ще нарасне от 10% на 20%, а при момичетата от 8% на 18% до 2035 г.

"Прогнозата е, че до 2030 г. с 60% ще се увеличи разпространението на детското затлъстяване по света”, каза в рамките на откриващата пресконференция доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Тя допълни, че детското затлъстяване се е удвоило в последните 10 години, като това може да повлияе на здравето психически, физически и емоционално, както и върху самочувствието, водейки до над 250 съпътстващи проблеми сред които диабет, хипертония, сънна апнея, някои видове рак и репродуктивна дисфункция.

“Основните рискови фактори за детското затлъстяване са свързани с генетичната предразположеност (от 40-70%), факторите на средата (от 30-60%) и индивидуални фактори. От рисковете от околната среда най-важните са факторите от страна на диетата като нередовното хранене, пропускане на закуската, съставът на храните, големината на порцията, приемът на напитки, съдържащи захар и глюкозо-фруктозен сироп, храненето пред телевизора, ниската физическа активност и обездвижването, особеностите на чревната микробиома, продължителността на съня и семейството като модел на подражание”, уточни тя.

Основните теми на конгреса са, в който участват експерти от 10 държави, са превенция на детското затлъстяване, диетологични подходи в терапията на детското затлъстяване, физическа активност и време пред екран, фармакотерапия и бариатрична хирургия в детска възраст и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024