Снимка: © Getty Images

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро е противник на мерките срещу коорнавируса още от началото на епидемията. Редовен посетител на протестите срещу ограниченията, той самият се придвижва без предпазна маска - нещо, което е задължително в столицата от 30 април.

Това принуди властите да предприемат действия - бразилският федерален съдия Ренато Борели му нареди да се придвижва с маска на всички публични места в града. Всеки ден, в който той не се съобразява с това, ще трябва да плаща по 339 евро.

Болсонаро отрича епидемията, наричайки Covid-19 лек грип и твърди, че мерките срещу нея ще нанесат повече щети от самия вирус. Според него икономиката трябва да бъде приоритет, а реакцията на правителството е "преувеличена".

Неведнъж е забелязан да комуникира със свои поддръжници без да спазва каквито и да е предпазни ограничения - на камера е хванат как кашля, без да прикрива устата си, а в друг случай киха в ръката си, след което се здрависва с възрастна жена. 

Ситуацията в страната е тежка, като до момента има над милион и 100 хиляди потвърдени случая на коронавирус и над 51 хиляди смъртни случаи. Само в САЩ има повече заразени, а само за 23 юни броят на новите положителни проби е над 40 хиляди. 

В началото на месеца управляващите решиха да премахнат данните за заболяемостта от Covid-19 от последните месеци, изтривайки ги от официалния сайт на правителството.

Тогава здравното министерство съобщи, че ще съобщава броя на новите случаи и броя на жертвите за изминалите 24 часа, като няма да предоставя информация за общите цифри, както правят почти всички страни.

Аргументът на президента Болсонаро е, че кумулативните данни "не отразяват настоящата ситуация".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"