Двама души се издирват, четирима са обвинени по разследването срещу Nexo Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е повдигнала обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група, свързана с дейността на криптоборсата Nexo.

Имената на обвиняемите не бяха съобщени от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който намекна, че става дума за ръководителите на компанията - включително Коста Кънчев и Антони Тренчев, съоснователи на швейцарското дружество Nexo AG, което стои зад мрежа от други фирми, свързани с дейността им.

Те са обвинени по четири състава:

  • пране на пари
  • данъчни престъпления
  • компютърни измами
  • банкова дейност без лиценз

На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на България.

На двама е наложена мярка "парична гаранция" в размер на 1 млн. лв. според данните, представени от прокуратурата.

Останалите двама са обявени за издирване и НСлС смята, че "най-вероятно не са в България", въпреки че по данни на Гранична полиция - би трябвало да не са напускали страната. Следствието обаче имало своя информация, че са в чужбина.

"Тези хора не са наркодилъри от Обеля, а ерудирани, интелигентни и образовани хора. Около тях също има интелигентни хора, които упражняват комуникация с тях", обяви Сарафов по повод въпросите на журналисти за предполагаеми връзки между заподозрените и политически лица.

  • Малко по-рано Слави Трифонов и Тома Биков уличиха директно "Продължаваме промяната" за връзки с компанията заради това, че бивш депутат от ПП в Пловдив Александър Ракшиев е бивш неин служител, а Настимир Ананиев е имал общ бизнес с Антони Тренчев до 2021 г.
  • Ананиев и Тренчев бяха депутати от Движение "България на гражданите" от 2014 до 2017 г. и напуснаха партията на Меглена Кунева по едно и също време. В същия период в ДБГ членуваха и няколко от бъдещите кадри в редиците на ГЕРБ и кабинетите на Борисов - като самия Биков, Петър Николов, Нено Димов, Прошко Прошков и др.
  • Настимир Ананиев заявява, че ще съди Трифонов заради замесването му в "скандали, които не съществуват". Той не отрича, че е работил заедно с Тренчев, но в момента няма общи съдружия с него и не е в управителните органи на фирми, защото това е забранено по закон.
  • "Имали сме намерение за дейност и за съвместни проекти, които, за съжаление, не се осъществиха, тъй като нито на мен, нито на него му стигна времето за това", казва той.
  • Александър Ракшиев, който вече не е депутат от ПП, съобщава, че никога не е заемал ръководни длъжности в Nexo, а е работил като "специалист продажби" на трудов договор във фирмата до ноември 2021.
  • "Разбрах, че едва ли не “Продължаваме Промяната” е свързана с Nexo, което е напълно невярно и е крайно недостойно използването на факта, че съм бил народен представител от Пловдив, за политическа кампания. В същото време тези, които атакуват ПП, не коментират работата на прокуратурата по случаи като 8-те джуджета, къщата в Барселона, кражбите по магистрала “Хемус”, схемите в БАБХ, или кражбите в енергетиката. Разследвания, по които има предостатъчно материали, но почти нулев прогрес…Бих искал всички спекулации с доброто ми име да спрат - и ще взема правни мерки", пише той във Facebook.

Без да посочва имена - прокуратурата обяви още, че в Министерството на финансите "преди около половин година" се организирала среща по предложения на тогавашния министър с "дружества, които се занимават с криптовалута. Целта е да се обсъди как системата Борика може да се въведе разплашания с криптовалута и как тя да се обменя за пари".

Нито Сарафов, нито говорителката на главния прокурор обясниха как това е свързано с разследването по случая.

Всички обвиняеми са български граждани и основната част от дейността им се извършва от София. Според Сийка Милева - обвиняемите "разполагат с изключително скъпи имоти в Дубай, Бахамите, Карибските острови".

От един от обискираните домове са иззети "35 картини на скъпи художници", обяви Милева, като посочи, че става дума за творби на Салвадор Дали, Пикасо и Матис - тепърва прокуратурата ще изяснява каква е собствеността им.

Разпитани са над 20 свидетели, някои от които ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели заради това, че са "изразили опасения за своята сигурност".

При разследването на транзакциите на Nexo са установени "изключително смущаващи неща", обяви ръководителят на отдел "Киберпрестъпления" в Националната следствена служба.

  • Транзакции към лице, уличено във финансиране на терористична дейност - според данните на прокуратурата името му е Махмуд Мохамед Махмуд Айеш. Самоличността му е установена от израелските служби за сигурност. Следователят отказа да съобщи повече информация за дейността му - но за него има данни, че е разследван във връзка с криптовалутни трансфери, свързани с "Хамас".
  • транзакции от страна на санкционираната от САЩ руска криптоборса Garantex към адреси, които принадлежат на Nexo - т.е. нарушаване на американските санкции след април 2022 г.
  • установени са и други нарушения - този път на санкции спрямо Иран;
  • транзакции на Nexo към адреси в криптоборси, "свързани с различни киберпрестъпления, darknet маркети, адреси от опити за изнудване";
  • транзакции към Nexo от финансови компании, разследвани за инвестиционни измами.

Разследването е започнало през септември 2022 г. и по него са помагали служби от САЩ, Великобритания и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024