Снимка: © Национална лотария

Държавната комисия по хазарта е издала 8 акта за дължими вземания срещу четири компании, свързани с Васил Божков. 

Общата сума на неплатените такси и лихви за просрочване възлиза на 693 109 261,66 лв. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос от БСП по време на парламентарния контрол в петък. 

Хазартните дружества са "Евробет", "Еврофутбол", "Ню Геймс" и "Национална лотария". "Ню Геймс" и "Евробет" вече подадоха искания да бъдат обявени в несъстоятелност заради търсените от държавата средства. "Еврофутбол" остана временно без лиценз заради просрочените публични задължения. 

Горанов прехвърли отговорността за пропуснатите вземания върху ръководствата на Държавната комисия по хазарта, които са позволили на дружествата да се впишат като комисионери, за да плащат таксите си по различна формула от всички останали хазартни оператори в своя сектор. 

"Следва да се има предвид, че утвърждаваните правила за организираните хазартни игри имат за предназначение да детайлизират разпоредбите на всички нормативни актове, които регулират хазартната дейност. Уредбата, която дават правилата, следва да уточнява и конкретизира законовата уредба, но не може да е в противоречие със закона, или да преурежда по различен начин вече уредени от закон обществени отношения. С оглед на това, изготвянето и позоваването на противоречащи на закона правила, не може да послужи като основание за заплащане на държавна такса в по-малък от нормативно установения размер. Утвърдените правила в тази им част са нищожни, тъй като противоречат на закона и като такива не пораждат никакви правни последици", казва Горанов. 

Васил Божков оспорва тази позиция, като посочва, че в продължение на 5 години Държавната комисия по хазарта е приемала ежемесечно отчетите за дейността на дружествата му, без да постави въпроса за формулата за изчисление на таксите. 

"Действително е допуснато едно съществено нарушение от страна на ДКХ, което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не. Но с утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператори", казва още Владислав Горанов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина