Снимка: © Unsplash

От началото на учебната година досега в България под карантина са поставени четири на всеки 1000 паралелки. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който присъства на официалната церемония по приключването на строителните дейности на Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“.

По думите му – заразените с коронавирус са 0,01% от общия брой на учениците у нас и 0,09% от всички учители. Тази статистика не включва 16-те учители в Габрово, които дадоха положителни проби.

Важен акцент от речта му бе, че присъствената форма на обучение ще продължи, като електронно ще провеждат занимания само контактните на заразените ученици.

„Не предвиждаме цялостно преминаване на системата към обучение в електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, впрочем във всички страни се случва, е превключване. Превключване за отделни паралелки. Имаме четири на хиляда карантинирани паралелки, тоест четири не учат временно или временно учат в електронна среда, 996 учат в училище“, каза той, цитиран от БНР и bTV.

„Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме този процент да се покачи максимум до един процент. Да се надяваме, че няма да имаме значително увеличаване на общия брой на заразените. Министерството на здравеопазването каза, че ще има прагови стойности, при които ще се дават предписания за преминаване към обучение в електронна среда“, добави Вълчев.

Тази сутрин стана ясно, че в СУ „Райчо Каролев“ в град Габрово 16 учители са дали положителни проби за Covid-19 и така учебното заведение представлява първият клъстър сред училищата у нас. Въведена е нова организация на учебния процес до 9 октомври. Над 70% от учениците ще преминат към дистанционно обучение, само децата от 1 до 3 клас ще учат присъствено. Няма засегнати сред учениците, а тестваните учители са общо 57.

Очакват се резултатите от тестовете на непедагогическия персонал в училището, включително и на шофьорите на училищните автобуси. Превозът е спрян, а децата от близките села засега остават по домовете си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба