4 на 1000 училищни паралелки в България са под карантина Снимка: © Unsplash

От началото на учебната година досега в България под карантина са поставени четири на всеки 1000 паралелки. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който присъства на официалната церемония по приключването на строителните дейности на Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“.

По думите му – заразените с коронавирус са 0,01% от общия брой на учениците у нас и 0,09% от всички учители. Тази статистика не включва 16-те учители в Габрово, които дадоха положителни проби.

Важен акцент от речта му бе, че присъствената форма на обучение ще продължи, като електронно ще провеждат занимания само контактните на заразените ученици.

„Не предвиждаме цялостно преминаване на системата към обучение в електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, впрочем във всички страни се случва, е превключване. Превключване за отделни паралелки. Имаме четири на хиляда карантинирани паралелки, тоест четири не учат временно или временно учат в електронна среда, 996 учат в училище“, каза той, цитиран от БНР и bTV.

„Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме този процент да се покачи максимум до един процент. Да се надяваме, че няма да имаме значително увеличаване на общия брой на заразените. Министерството на здравеопазването каза, че ще има прагови стойности, при които ще се дават предписания за преминаване към обучение в електронна среда“, добави Вълчев.

Тази сутрин стана ясно, че в СУ „Райчо Каролев“ в град Габрово 16 учители са дали положителни проби за Covid-19 и така учебното заведение представлява първият клъстър сред училищата у нас. Въведена е нова организация на учебния процес до 9 октомври. Над 70% от учениците ще преминат към дистанционно обучение, само децата от 1 до 3 клас ще учат присъствено. Няма засегнати сред учениците, а тестваните учители са общо 57.

Очакват се резултатите от тестовете на непедагогическия персонал в училището, включително и на шофьорите на училищните автобуси. Превозът е спрян, а децата от близките села засега остават по домовете си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024