Снимка: © Unsplash

От началото на учебната година досега в България под карантина са поставени четири на всеки 1000 паралелки. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който присъства на официалната церемония по приключването на строителните дейности на Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“.

По думите му – заразените с коронавирус са 0,01% от общия брой на учениците у нас и 0,09% от всички учители. Тази статистика не включва 16-те учители в Габрово, които дадоха положителни проби.

Важен акцент от речта му бе, че присъствената форма на обучение ще продължи, като електронно ще провеждат занимания само контактните на заразените ученици.

„Не предвиждаме цялостно преминаване на системата към обучение в електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, впрочем във всички страни се случва, е превключване. Превключване за отделни паралелки. Имаме четири на хиляда карантинирани паралелки, тоест четири не учат временно или временно учат в електронна среда, 996 учат в училище“, каза той, цитиран от БНР и bTV.

„Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме този процент да се покачи максимум до един процент. Да се надяваме, че няма да имаме значително увеличаване на общия брой на заразените. Министерството на здравеопазването каза, че ще има прагови стойности, при които ще се дават предписания за преминаване към обучение в електронна среда“, добави Вълчев.

Тази сутрин стана ясно, че в СУ „Райчо Каролев“ в град Габрово 16 учители са дали положителни проби за Covid-19 и така учебното заведение представлява първият клъстър сред училищата у нас. Въведена е нова организация на учебния процес до 9 октомври. Над 70% от учениците ще преминат към дистанционно обучение, само децата от 1 до 3 клас ще учат присъствено. Няма засегнати сред учениците, а тестваните учители са общо 57.

Очакват се резултатите от тестовете на непедагогическия персонал в училището, включително и на шофьорите на училищните автобуси. Превозът е спрян, а децата от близките села засега остават по домовете си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС ще отпусне още половин млрд. евро военна помощ за Украйна

Така общата сума за военна помощ за Украйна, идваща от ЕС достига до 2 млрд. евро

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява