От ГЕРБ-СДС до "Републиканци за България" - общо четири коалиции и шест самостоятелни партии имат право на издръжка с пари от данъкоплатците по Закона за политическите партии. Шест парламентарни и 4, които остават "отвън".

24 024 000 лв. - това е сумата, която държавният бюджет ще трябва да осигурява за годишни партийни субсидии след Избори 2021. 

През 2021 г. субсидията за един получен действителен глас в България е 8 лева. Всяка партия с повече от 1% и всяка коалиция с повече от 4% от гласовете на избирателите на 4 април може да се възползва от това финансиране. 

Дали 45 Народно събрание ще е достатъчно жизнеспособно - от това зависи колко точно средства ще получат претендентите за власт. 

От самите претенденти зависи дали цената на един действителен глас ще остане същата, или ще бъде намалена, така както предлагаше Слави Трифонов по време на референдума от 2016 г. 

Оттогава насам стойността на субсидията за глас се променя три пъти: от 2017 до лятото на 2019 г. тя беше 11 лв. С промяна в бюджета в края на юли 2019, годишният размер на субсидията падна до лев за глас. Промяната оцеля само шест месеца - Бюджет 2020 определи 8 лв. за всеки получен действителен глас (без да се броят и преразпределят бюлетините "Не подкрепям никого", заради които Министерството на финансите беше допуснало надплащане в партийните каси). 

"Има такъв народ" и ДПС са единствените самостоятелни партии над 4-процентовата бариера, които ще разполагат с достъп до субсидия, ако не се стигне до скорошни предсрочни избори. Уловката е в това дали партията на Слави Трифонов изобщо ще поиска полагащите й се средства или не. И дали ще е достатъчно убедителна, за да накара останалите антиправителствени сили да подкрепят реформа в партийното финансиране. 

За първи път в историята си ГЕРБ падна под 1 млн. избиратели, но не само този проблем съкращава субсидията на партията. През 2021 г. Борисов реши да се яви на изборите в официална коалиция със СДС, което означава, че част от средствата за издръжка ще трябва да се разделят. Общата им сума на годишна база е 6.7 млн. лв. 

БСП също ще дели почти двойно по-ниската си субсидия с коалиционните партньори "Нова зора", Комунистическа партия на България, "Политически клуб Екогласност" и "Политически клуб Тракия". 

Трите партии в "Демократична България" - Да България, ДСБ и Зелено движение - ще разполагат с общо 2 418 160  лв. на година. 

Най-интересен е казусът на "Изправи се! Мутри вън!", чиято регистрация не е нито на името на Мая Манолова, нито на двамата членове на "Отровното трио" Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Формалните мандатоносители на коалицията са "Движение 21" на Татяна Дончева, "Движение България на гражданите" на Димитър Делчев и "Единна народна партия", създадена от Мария Капон. 

В предходния мандат субсидия се полагаше само на един извънпарламентарен играч - "Възраждане". Партията на Костадин Костадинов имаше нужда само от 37 896 гласа (1.11%), за да се подреди в списъка на държавно финансираните политически сили за четири години напред. 

"Възраждане" отново е в списъка, след като на 4 април почти удвои резултата си от предходните парламентарни избори. Ако цената на субсидията не се промени, Костадинов ще може да получава 627 160 лв. на година за партийна издръжка. 

Красимир Каракачанов остава зад борда на 45 Народно събрание, но ако то не се саморазпусне скорострелно, ВМРО ще може да се радва на 931 440 лв. годишна субсидия като самостоятелна политическа сила. 

Досега партията получаваше част от средствата на "Обединени патриоти" (2 548 104 лв.), които делеше с НФСБ и "Атака". Валери Симеонов и Веселин Марешки са най-големите губещи от изборите. Решението им да се явят в коалиция (получила 2,37% на 4 април) лишава както НФСБ, така и "Воля" от субсидия. 

Абсолютен победител е лидерът на "Българско национално обединение" Георги Георгиев, който подари партийната си регистрация на Васил Божков, за да може неговите кандидати да се явят на изборите. Последният финансов отчет на БНО пред Сметната палата е нулев, но благодарение на спечелените 2,95% формацията ще може да претендира за 755 576 лв. на година от държавата. 

Каква част от тях е обещана на Георгиев в замяна на регистрацията и каква част ще се прелее по сметките на бившия хазартен бизнесмен в ОАЕ, който все още е разследван по 18 обвинения, остава под въпрос. 

"Републиканците" на Цветан Цветанов също се класираха за държавна субсидия благодарение на 42 052 гласа в актива си - 336 416 на година. За да може Павел Вълнев да си "върне" инвестицията от 1 млн. лв. в предизборната кампания на партията, парламентът ще трябва да поработи поне още три години в отсъствието на Цветанов, а стойността на държавната помощ за партиите да не пада под 8 лв. на глас. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев