Цените на американския суров петрол паднаха до най-ниското си историческо ниво заради шоковите промени в търговията след пандемията от Covid-19.

Фючърсите за месец май на нефт от сорта WTI се сринаха с повече от 300%, като стигнаха до стойности около -40 долара за барел. Международният индекс Брент, който вече е във фаза на доставки за месец юни, се търгуваше с 6,2% по-евтино при 26,35 долара за барел. Юнските фючърси за WTI, които ще изтекат на 19 май, също отбелязаха спад с 10%, стигайки до 22,54 долара на барел. 

Причината за рекордния спад на цените на майските доставки е свързана със срива в търсенето на горива по време на масовата самоизолация и препълването на складовете на рафинериите и големите промишлени купувачи. 

Само преди седмица ОПЕК+ подписа историческо споразумение за съкращаване на производството на петрол с 9,7 млн. барела на ден. Договорката обаче ще влезе в сила от 1 май, а дотогава цените може да паднат още повече. 

Още от началото на годината цените на петрола се сринаха заради ефектите от коронавируса и от ценовата война между Саудитска Арабия и Русия. Поради непредсказуемостта на пандемията и непрекъснатото производство на големи количества от горивото, търговците, които не разполагат с достатъчно място за съхранение, разпродават договорите си в последния възможен момент.

Най-големият хъб за складиране и доставки на WTI в Америка - Cushing - е достигнал близо 55 млн. барела, което представлява увеличение на количествата с 48% за малко повече от един месец. Работният му капацитет позволява съхранение на до 76 млн. барела, посочва Блумбърг.

Бъдещите промени по котировките на петрола ще зависят от мерките срещу разпространението на вируса по света, се казва в анализ на Райфайзенбанк, цитиран от РБК. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат