-40 долара за барел петрол: Нова аномалия в търговията с горива

Цените на американския суров петрол паднаха до най-ниското си историческо ниво заради шоковите промени в търговията след пандемията от Covid-19.

Фючърсите за месец май на нефт от сорта WTI се сринаха с повече от 300%, като стигнаха до стойности около -40 долара за барел. Международният индекс Брент, който вече е във фаза на доставки за месец юни, се търгуваше с 6,2% по-евтино при 26,35 долара за барел. Юнските фючърси за WTI, които ще изтекат на 19 май, също отбелязаха спад с 10%, стигайки до 22,54 долара на барел.

Причината за рекордния спад на цените на майските доставки е свързана със срива в търсенето на горива по време на масовата самоизолация и препълването на складовете на рафинериите и големите промишлени купувачи.

Само преди седмица ОПЕК+ подписа историческо споразумение за съкращаване на производството на петрол с 9,7 млн. барела на ден. Договорката обаче ще влезе в сила от 1 май, а дотогава цените може да паднат още повече.

Още от началото на годината цените на петрола се сринаха заради ефектите от коронавируса и от ценовата война между Саудитска Арабия и Русия. Поради непредсказуемостта на пандемията и непрекъснатото производство на големи количества от горивото, търговците, които не разполагат с достатъчно място за съхранение, разпродават договорите си в последния възможен момент.

Най-големият хъб за складиране и доставки на WTI в Америка - Cushing - е достигнал близо 55 млн. барела, което представлява увеличение на количествата с 48% за малко повече от един месец. Работният му капацитет позволява съхранение на до 76 млн. барела, посочва Блумбърг.

Бъдещите промени по котировките на петрола ще зависят от мерките срещу разпространението на вируса по света, се казва в анализ на Райфайзенбанк, цитиран от РБК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024