Цените на американския суров петрол паднаха до най-ниското си историческо ниво заради шоковите промени в търговията след пандемията от Covid-19.

Фючърсите за месец май на нефт от сорта WTI се сринаха с повече от 300%, като стигнаха до стойности около -40 долара за барел. Международният индекс Брент, който вече е във фаза на доставки за месец юни, се търгуваше с 6,2% по-евтино при 26,35 долара за барел. Юнските фючърси за WTI, които ще изтекат на 19 май, също отбелязаха спад с 10%, стигайки до 22,54 долара на барел. 

Причината за рекордния спад на цените на майските доставки е свързана със срива в търсенето на горива по време на масовата самоизолация и препълването на складовете на рафинериите и големите промишлени купувачи. 

Само преди седмица ОПЕК+ подписа историческо споразумение за съкращаване на производството на петрол с 9,7 млн. барела на ден. Договорката обаче ще влезе в сила от 1 май, а дотогава цените може да паднат още повече. 

Още от началото на годината цените на петрола се сринаха заради ефектите от коронавируса и от ценовата война между Саудитска Арабия и Русия. Поради непредсказуемостта на пандемията и непрекъснатото производство на големи количества от горивото, търговците, които не разполагат с достатъчно място за съхранение, разпродават договорите си в последния възможен момент.

Най-големият хъб за складиране и доставки на WTI в Америка - Cushing - е достигнал близо 55 млн. барела, което представлява увеличение на количествата с 48% за малко повече от един месец. Работният му капацитет позволява съхранение на до 76 млн. барела, посочва Блумбърг.

Бъдещите промени по котировките на петрола ще зависят от мерките срещу разпространението на вируса по света, се казва в анализ на Райфайзенбанк, цитиран от РБК. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект