-40 долара за барел петрол: Нова аномалия в търговията с горива

Цените на американския суров петрол паднаха до най-ниското си историческо ниво заради шоковите промени в търговията след пандемията от Covid-19.

Фючърсите за месец май на нефт от сорта WTI се сринаха с повече от 300%, като стигнаха до стойности около -40 долара за барел. Международният индекс Брент, който вече е във фаза на доставки за месец юни, се търгуваше с 6,2% по-евтино при 26,35 долара за барел. Юнските фючърси за WTI, които ще изтекат на 19 май, също отбелязаха спад с 10%, стигайки до 22,54 долара на барел.

Причината за рекордния спад на цените на майските доставки е свързана със срива в търсенето на горива по време на масовата самоизолация и препълването на складовете на рафинериите и големите промишлени купувачи.

Само преди седмица ОПЕК+ подписа историческо споразумение за съкращаване на производството на петрол с 9,7 млн. барела на ден. Договорката обаче ще влезе в сила от 1 май, а дотогава цените може да паднат още повече.

Още от началото на годината цените на петрола се сринаха заради ефектите от коронавируса и от ценовата война между Саудитска Арабия и Русия. Поради непредсказуемостта на пандемията и непрекъснатото производство на големи количества от горивото, търговците, които не разполагат с достатъчно място за съхранение, разпродават договорите си в последния възможен момент.

Най-големият хъб за складиране и доставки на WTI в Америка - Cushing - е достигнал близо 55 млн. барела, което представлява увеличение на количествата с 48% за малко повече от един месец. Работният му капацитет позволява съхранение на до 76 млн. барела, посочва Блумбърг.

Бъдещите промени по котировките на петрола ще зависят от мерките срещу разпространението на вируса по света, се казва в анализ на Райфайзенбанк, цитиран от РБК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022