40 години по-късно: Ватиканът възобновява разследването на изчезването на Емануела Орланди - 15-годишното момиче, което на 22 юни 1983 година отива на урок по флейта в Рим и никога не се прибира. А в случая се смята за замесен самият Свети престол, съобщи Ройтерс.

Неотдавна Netflix направи документален сериал за историята на Емануела и нейното семейство. Баща ѝ по онова време е служител на Ватикана.

Една от версиите е, че момичето е било отвлечено от банда, която след това изнудва Ватикана да освободи Мехмет Али Агджа, който влиза в затвора през 1981 г., след като е осъден за опита да убие папа Йоан Павел II. В разследването на атентата срещу папата има и българска следа - турският националист Агджа твърди след задържането си, че е действал по поръчка на съветското разузнаване КГБ и замесва българина Сергей Антонов в международната афера.

Изчезването на Емануела Орланди се случва в деня, когато папата посещава своята родна Полша в "Поклонението на надеждата" - насред военното положение, наложено от комунистическия режим заради съпротивата на "Солидарност", припомня "Гардиън".

Сега защитникът на правосъдието във Ватикана Алесандро Диди възобновява разследването на случая. Това става след поредица от искания, отправени по-големия брат на Емануела - Пиетро, който 40 години се бори за разкриване на истината.

„Разбрахме за разследването само чрез медиите“, каза Лаура Сгро, адвокат на семейство Орланди. „Преди една година писахме на папата с намерението да говорим с защитника на справедливостта. Разбира се, ние се радваме, че те правят разследване, но наистина се надяваме, че това наистина ще даде конкретни отговори", добави Стро, цитирана от британския вестник.

Освен че Диди обещава да бъдат прегледани всички материали по случая, събирани в годините, и "един камък да не остане необърнат", разследването ще се съсредоточи и върху случая с Мирела Грегори, която също е била на 15 години, когато изчезва в Рим седмици преди Орланди. Дълго време се смяташе, че може да има връзка между двете изчезвания.

В документалната поредица за случая с Емануела Орланди са разказани различните версии и следи, до които достигат семейството и журналистите в годините. В най-стряскащото твърдение във филма е от приятел от детството на Емануела, който казва, че тийнейджърката е била тормозена от „някой близък до папата“. Друга теория е, че Емануела е била отведена в Лондон, където е живяла години наред в младежки хостел, собственост на католическа конгрегация, като разходите ѝ са били финансирани от Ватикана. Според тази версия Емануела е починала в Лондон, а след това тялото ѝ е пренесено обратно в Рим и погребано във Ватикана.

През 2019 г. две гробници във Ватикана са отворени след сигнал, че Емануела може да е погребана там. Но не са намерени човешки останки, припомня "Гардиън".

Други теории свързват изчезването на Емануела с финансовите скандали във Ватикана, предполагаема сексуална мрежа, управлявана от ватиканската полиция и престъпния подземен свят на Рим.

Повторното отваряне на случая с Орланди идва и след като Георг Гансвайн, дългогодишен личен секретар и близък довереник на покойния бивш папа Бенедикт, каза, че ще се върне към мистерията отпреди 40 години в своята книга, която трябва да излезе на пазара на 12 януари 2023 г.

Изчезването на Емануела Орланди: Тайната, пазена зад стените на Ватикана от 40 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024