400 шева са "лека телесна повреда"? Защо съдът освободи нападателя на 18-годишно момиче Снимка: © Getty Images

Поредният брутален случай на насилие над младо момиче в Стара Загора провокира скандал заради спорно решение на Окръжния съд в града.

Една неясна медицинска експертиза се оказа ключът, с който извършителят на унизителното нападение е пуснат на свобода.

  • Близките на жертвата на престъплението твърдят, че тя има множество рани от удари с макетно ножче, носът ѝ е счупен, а косата ѝ е била остригана от нападателя с жестокост.
  • Лекарите са направили 400 шева по ръцете, краката и гърдите, след като я приемат в болница.

Както прокурорите, така и съдът признават, че има достатъчно данни за установяването на вината на нападателя. Окръжният съд в Стара Загора дори пояснява, че "съществува реална опасност той да извърши друго престъпление, предвид проявите му като личност с висока степен на обществена опасност".

Според информация на "24 часа" от прокуратурата - въпросният 26-годишен мъж е бил в пробация по друго дело за хулигански побой, когато е задържан за нападението на 18-годишната си бивша приятелка.

Въпреки това арестът му е отменен. Защо?

  • "В конкретния случай, от заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице, приложено по досъдебното производство, при разглеждане на делото, се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата "временно разстройство на здравето, неопасно за живота - лека телесна повреда", съобщават от Окръжния съд в Стара Загора.
  • "Мерките за процесуална принуда, в това число и всяка мярка за неотклонение, могат да бъдат взети спрямо обвиняемото лице само в рамките на наказателно производство за деяние, което се преследва по общия ред (наказателно преследване, което се води от държавното обвинение)".

Причиняването на лека телесна повреда обаче се преследва "по реда на частното обвинение", с тъжба от пострадалата жена в съда, без участие на прокурор и без досъдебна фаза. Леката телесна повреда се третира като престъпление с по-ниска обществена опасност. Затова и не се предвижда задържане на извършителя.

Поради това мъжът е освободен, независимо от жестокостта на престъплението и признатата от институциите опасност за обществото.

400 шева са "лека телесна повреда"?

Съмненията около събраните доказателства по делото идват от съдебномедицинската експертиза. От Районната прокуратура в Стара Загора се посочва, че първоначално е повдигнато обвинение за "средна телесна повреда", заради което е поискана и постоянна мярка "задържане под стража".

Според НК средната телесна повреда се определя според това дали при нападението е причинено:

  • трайно отслабване на зрението или слуха;
  • трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност;
  • счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето;
  • обезобразяване на лицето или на други части от тялото;
  • постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота;
  • наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина

Когато обвиняемият е обжалвал определението за ареста му, Окръжният съд е установил несъответствието между повдигнатото обвинение и "описаните увреждания на пострадалата".

Отново според вътрешна информация на "24 часа", разминаването дошло от това, че "най-напред съдебен лекар е съобщил, че момичето е получило при инцидента сътресение на мозъка и е изпаднало временно в безсъзнание", а по-късно свидетели отрекли това.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза с оглед определяне вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата - т.е. трябва да се изясни кое от двете твърдения е вярното.

"След изготвяне на допълнително назначената съдебномедицинска експертиза наблюдаващият прокурор ще прецени за вземане на адекватна мярка за неотклонение с оглед обществената опасност на извършеното престъпление и квалификацията на деянието", казват от прокуратурата в Стара Загора.

Междувременно - никой не оценява психическата травма, която 18-годишното момиче продължава да изживява.

Близките ѝ свидетелстват пред националните телевизии, че тя е в тежко емоционално състояние, не се среща с никого и не говори с никого.

Скандалният случай от Стара Загора стана известен в момент, в който Народното събрание най-после прие последните промени в Закона за защита от домашното насилие - но само освети огромните пробойни в системата за закрила на жертвите на подобни нечовешки престъпления.

18-годишното момиче е излизало с насилника си около 4 месеца - няма данни те да са живели във "фактическо съпружеско съжителство", което означава, че кошмарът ѝ не попада в законовото определение за "домашно" насилие.

Няколко от становищата по проекта за промени в Закона обръщат внимание на депутатите върху този пропуск.

В едно от тях, подписано от бившия зам.-директор на "Национална полиция" Благородна Макева, се казва, че: "понятието "интимна вързка" също следва да бъде дефинирано и на лицата, които са или са се намирали в такава с насилника, също следва да им бъде предоставена възможност да потърсят налагане на мерки за защита".

  • Подобен беше и трагичният случай с убитата 32-годишна Кристина Благоева, която е била заплашвана от бившия си приятел в продължение на шест месеца и малко след като е потърсила помощ във фондация "Анимус", е разстреляна от него.

Според действащия НК, за да се приеме като престъпление "извърешно в условията на домашно насилие", нападението трябва да е "предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права и е осъществено спрямо възходящ, низходящ, съпруг или бивш съпруг, лице, от което има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство, или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство".

В случая от Стара Загора става дума за еднократен, но особено жесток случай на насилие от ревнив бивш партньор - "системно" упражняване на насилие спрямо конкретната жертва може и да няма, но според публично достъпните данни, нападателят вече е съден за побой.

И както съдебният състав от Окръжния съд признава: проявил се е като "личност с висока степен на обществена опасност".

Адекватно наказание няма. Унижението и безсилието остават само за жертвата - и всяка следваща, която попадне под ножа му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024