47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати Снимка: © Народно събрание

Новоизбраният председател на 47 Народно събрание Никола Минчев ще поиска дебат сред депутатите за това дали да се въведе проверка за Covid-сертификати при влизане в сградата на парламента.

Той посочи, че е ваксиниран и разполага с документ, но не е проверяван в първия си работен ден на 3 декември.

"В Народното събрание е възприето тълкуване, че поради специфичния допуск на външни лица сградата не се води "обществена" в общоприетия смисъл, поради което не се прилагат всички ограничения. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички", каза Минчев в интервю за bTV.

Той посочи, че ако бъде преценено, че противоепидемичните мерки са валидни и за сградата на парламента, е възможно да се въведе и тестване на хората без сертификати, които работят в НС.

34-годишният председател на парламента каза, че е получил предложение за тази позиция от Кирил Петков. С него той се познава от 6-7 години, като коментира, че са работили заедно по различни каузи - включително защита на плажа "Корал" от "привидно инвестиционни намерения". Досега Минчев не е членувал в нито една политическа партия.

Оказа се, че той не е първият депутат в своето семейство. Неговият прадядо е бил Сирко Станчев - офицер и адютант на цар Борис III, който е членувал в двата последни парламента преди 9 септември 1944 г. Станчев е и сред 42-та народни представители заедно с Димитър Пешев, които подписват обръщение срещу изселването на българските евреи през 1943.

Той е осъден на смърт от Народния съд след преврата и е убит на 1 февруари 1945 г.

Никола Минчев декларира, че приоритет на новото ръководство на парламента е да "правим политика по нов и правилен начин".

"Когато Народното събрание е превърнато в придатък на изпълнителната власт, това е недопустима ситуация, която ще избягваме", каза той.

Той потвърди, че премахването на специализираните съдилища и прокуратури ще са сред първите задачи на 47 Народно събрание, но се изказа резервирано по отношение на това доколко бързо може да се предприемат мерки за ограничаване на правомощията на главния прокурор - въпреки поредната препоръка от комитета на министрите на Съвета на Европа в петък.

Сред възможните варианти за промяна в съдебната власт са превръщането на ВСС от постоянно действащ във временен орган и реформа в КПКОНПИ, стана ясно от думите му.

Минчев отхвърли вероятността в 47 НС да се създаде комисия за "ревизия" на предишните управления, каквато съществуваше по идея на Мая Манолова в двата по-ранни парламента: "Това не е една от задачите, с които бих се заел веднага", каза той.

Не е ясно и как ще се реши проблемът с изплащането на депутатската заплата на Делян Пеевски, който беше избран за народен представител, след като беше поставен под финансови санкции от страна на САЩ. Никола Минчев заяви намерение да не се стигне до блокиране на сметките на Народното събрание заради този казус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Основен свидетел по делото "Осемте джуджета" е разпитван 49 пъти

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024