Снимка: © Народно събрание

Новоизбраният председател на 47 Народно събрание Никола Минчев ще поиска дебат сред депутатите за това дали да се въведе проверка за Covid-сертификати при влизане в сградата на парламента.

Той посочи, че е ваксиниран и разполага с документ, но не е проверяван в първия си работен ден на 3 декември.

"В Народното събрание е възприето тълкуване, че поради специфичния допуск на външни лица сградата не се води "обществена" в общоприетия смисъл, поради което не се прилагат всички ограничения. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички", каза Минчев в интервю за bTV.

Той посочи, че ако бъде преценено, че противоепидемичните мерки са валидни и за сградата на парламента, е възможно да се въведе и тестване на хората без сертификати, които работят в НС.

34-годишният председател на парламента каза, че е получил предложение за тази позиция от Кирил Петков. С него той се познава от 6-7 години, като коментира, че са работили заедно по различни каузи - включително защита на плажа "Корал" от "привидно инвестиционни намерения". Досега Минчев не е членувал в нито една политическа партия.

Оказа се, че той не е първият депутат в своето семейство. Неговият прадядо е бил Сирко Станчев - офицер и адютант на цар Борис III, който е членувал в двата последни парламента преди 9 септември 1944 г. Станчев е и сред 42-та народни представители заедно с Димитър Пешев, които подписват обръщение срещу изселването на българските евреи през 1943.

Той е осъден на смърт от Народния съд след преврата и е убит на 1 февруари 1945 г.

Никола Минчев декларира, че приоритет на новото ръководство на парламента е да "правим политика по нов и правилен начин".

"Когато Народното събрание е превърнато в придатък на изпълнителната власт, това е недопустима ситуация, която ще избягваме", каза той.

Той потвърди, че премахването на специализираните съдилища и прокуратури ще са сред първите задачи на 47 Народно събрание, но се изказа резервирано по отношение на това доколко бързо може да се предприемат мерки за ограничаване на правомощията на главния прокурор - въпреки поредната препоръка от комитета на министрите на Съвета на Европа в петък.

Сред възможните варианти за промяна в съдебната власт са превръщането на ВСС от постоянно действащ във временен орган и реформа в КПКОНПИ, стана ясно от думите му.

Минчев отхвърли вероятността в 47 НС да се създаде комисия за "ревизия" на предишните управления, каквато съществуваше по идея на Мая Манолова в двата по-ранни парламента: "Това не е една от задачите, с които бих се заел веднага", каза той.

Не е ясно и как ще се реши проблемът с изплащането на депутатската заплата на Делян Пеевски, който беше избран за народен представител, след като беше поставен под финансови санкции от страна на САЩ. Никола Минчев заяви намерение да не се стигне до блокиране на сметките на Народното събрание заради този казус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%