Снимка: © Getty Images

През последните 24 часа в България са установени 40 заразени от Covid-19. Това означава, че общият им брой е 735, а увеличението спрямо предишния ден е 5,8%, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В болници са приети 14 души, а има и нова област, в която е регистриран случай – Ямбол. Активните лица с коронавирус у нас са 585. Излекуваните вече са 105 души, като за последните 24 часа има 24 нови – 11 мъже и 13 жени. Средната възраст на всички, дали отрицателни проби, е 47 години, а сред тях има и пет деца.

В София има 29 нови случая. „София се оформя трайно като най-голямото огнище в България с  444 заразени“, каза началникът на оперативния щаб.

В Кюстендил има трима заразени. „Там също има огнище, което също много сериозно се разследва в момента. За последните дни са направени над 300 PCR проби. В Кюстендил има 7 заразени души в един шивашки цех“, каза ген. Мутафчийски. 

В Смолян има двама нови заразени, а същото важи за Сливен. В Пловдив има един нов, както още в Стара Загора, Хасково и Ямбол. 

Сред заразените има три деца – на 6, 9 и 15 години от София. Общо лицата под 18 години с установен коронавирус са 27.

Още двама нови пациенти от медицинския персонал са заразени – санитар от ВМА, и един от „Александровска“ болница, чиято позиция се уточнява. Общо случаите са 39, или 5,3% от заразените. 

Починалите са общо 36, или 4,9% от общия брой на заразените. През последното денонощие е починала жена на 59 г. в „Пирогов“. Тя е била с черодробна цироза и други придружаващи заболявания, била е поставена на апаратна вентилация в последните дни. 

В болница има 210 лица, от които 29 са в интензивни отделения. В София 130 души са в болници, а 21 от тях са в интензивни отделения.

Вчера мъж с положителна проба е избягал от Университетската болница в Стара Загора, хванал е такси и се е прибрал у дома в село Паничерево.

„Явно случаят трябва да ни насочи към затягане на мерките за охраняване на тези лица. Ние сигнализирахме към всички наши колеги пациентите да бъдат проследявани. Трябва да има контрол“, каза ген. Мутафчийски.

„Както знаете, в селото на избягалия е наложена блокада. Ще бъде въведено масово тестване на населението, тъй като има повече от 5 положителни проби. Днес започват тестовете, те са осигурени“, съобщи началникът на оперативния щаб.

Масови тестове са проведени и в Бургас, съобщи ген. Мутафчийски. Става въпрос за над 2555 проби. 

"Доста ниска заболеваемост се наблюдава. С бързи тестове са изследвани 1488 души – има 18 положителни проби, тоест 1,2%. Сред тях с IgM антитела са 10, с IgG антитела – двама, а с двете антитела - 6. Направени са и 967 PCR проби. От тях положителни са 25, тоест 2,5%. Тестовете са направени на случаен принцип за едната половина от групата, а другата половина е изследвана по прицелни групи - полицаи, медицински кадри и социален патронаж“, каза началникът на оперативния щаб.

„Същото изследване се провежда в момента масово в Банско. По същия начин ще се извърши и изследването в село Паничерево, само че там ще е на цялото население“, каза той.

В София се провеждат прицелни изследвания в райони, където има открити повече заболели. Ще бъдат изследвани повече от 200 души за два дни.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание