5,8% увеличение на новите случаи на Covid-19 в България днес Снимка: © Getty Images

През последните 24 часа в България са установени 40 заразени от Covid-19. Това означава, че общият им брой е 735, а увеличението спрямо предишния ден е 5,8%, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В болници са приети 14 души, а има и нова област, в която е регистриран случай – Ямбол. Активните лица с коронавирус у нас са 585. Излекуваните вече са 105 души, като за последните 24 часа има 24 нови – 11 мъже и 13 жени. Средната възраст на всички, дали отрицателни проби, е 47 години, а сред тях има и пет деца.

В София има 29 нови случая. „София се оформя трайно като най-голямото огнище в България с 444 заразени“, каза началникът на оперативния щаб.

В Кюстендил има трима заразени. „Там също има огнище, което също много сериозно се разследва в момента. За последните дни са направени над 300 PCR проби. В Кюстендил има 7 заразени души в един шивашки цех“, каза ген. Мутафчийски.

В Смолян има двама нови заразени, а същото важи за Сливен. В Пловдив има един нов, както още в Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Сред заразените има три деца – на 6, 9 и 15 години от София. Общо лицата под 18 години с установен коронавирус са 27.

Още двама нови пациенти от медицинския персонал са заразени – санитар от ВМА, и един от „Александровска“ болница, чиято позиция се уточнява. Общо случаите са 39, или 5,3% от заразените.

Починалите са общо 36, или 4,9% от общия брой на заразените. През последното денонощие е починала жена на 59 г. в „Пирогов“. Тя е била с черодробна цироза и други придружаващи заболявания, била е поставена на апаратна вентилация в последните дни.

В болница има 210 лица, от които 29 са в интензивни отделения. В София 130 души са в болници, а 21 от тях са в интензивни отделения.

Вчера мъж с положителна проба е избягал от Университетската болница в Стара Загора, хванал е такси и се е прибрал у дома в село Паничерево.

„Явно случаят трябва да ни насочи към затягане на мерките за охраняване на тези лица. Ние сигнализирахме към всички наши колеги пациентите да бъдат проследявани. Трябва да има контрол“, каза ген. Мутафчийски.

„Както знаете, в селото на избягалия е наложена блокада. Ще бъде въведено масово тестване на населението, тъй като има повече от 5 положителни проби. Днес започват тестовете, те са осигурени“, съобщи началникът на оперативния щаб.

Масови тестове са проведени и в Бургас, съобщи ген. Мутафчийски. Става въпрос за над 2555 проби.

"Доста ниска заболеваемост се наблюдава. С бързи тестове са изследвани 1488 души – има 18 положителни проби, тоест 1,2%. Сред тях с IgM антитела са 10, с IgG антитела – двама, а с двете антитела - 6. Направени са и 967 PCR проби. От тях положителни са 25, тоест 2,5%. Тестовете са направени на случаен принцип за едната половина от групата, а другата половина е изследвана по прицелни групи - полицаи, медицински кадри и социален патронаж“, каза началникът на оперативния щаб.

„Същото изследване се провежда в момента масово в Банско. По същия начин ще се извърши и изследването в село Паничерево, само че там ще е на цялото население“, каза той.

В София се провеждат прицелни изследвания в райони, където има открити повече заболели. Ще бъдат изследвани повече от 200 души за два дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българинът през погледа на испанците с "Васил"

Иван Бърнев влиза в образа на човек, който се опитва да живее в чужда страна

13:00 - 02.02.2023

Как Челси изхарчи повече за играчи от всички клубове в Германия, Франция и Испания, взети заедно

Над 323 млн. паунда за нови играчи и рекордни трансфери през януари

12:13 - 02.02.2023

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023