5 години по-късно Йоан Матев пледира невинен за убийството в Борисовата градина Снимка: © Pixabay

Йоан Матев отрече да е причинил смъртта на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., а прокуратурата поиска 12 години лишаване от свобода при строг режим за подсъдимия.

Според държавното обвинение – Матев е разбирал какво прави, макар да е бил на прага на пълнолетието, а използването на нож за извършване на деянието показва незачитане на човешкия живот.

Матев беше задържан през февруари 2017 г. Той каза пред Софийски градски съд, че не е извършил престъплението. След случилото се в Борисовата градина е променил изцяло външния си вид. Обяви, че причината за това е смяната на спорта, който е тренирал, предаде БНР.

„За убийството разбрах от медиите и социалните мрежи. В училището бяха разлепени снимки на момче. Не мога да преценя дали прилича на мен, или не. През декември 2016 ми се обадиха вече бивши съученици и ми казаха, че всички били разпитвани за мен. През 2017 г. ме задържаха и казаха, че брат ми ме е посочил и е казал всичко. По-късно разбрах, че той е бил подложен на психически и физически тормоз по време на разпита в полицията“, каза Матев, цитиран от bTV.

Според него – въпросът пред брат му Марсел, който го е посочил като извършител на престъплението, е бил поставен така, че или да докладва за него като убиец, или самият той ще бъде обвинен. Марсел Матев отказва да свидетелства пред съда.

Адвокатът на семейството на Георги Игнатов – Станислава Каракушева, поиска Матев да плати 400 хил. лева като обезщетение, както и разноските по делото.

Защитата на подсъдимия в лицето на Ина Лулчева твърди, че няма доказателства, че лицето, заснето от камерите на БНР след престъплението, е Йоан Матев. Нямало и доказателства, че намереният нож бил негова собственост.

През април 2020 Йоан бе пуснат под домашен арест. Съдебният състав мотивира решението си с факта, че подсъдимият е задържан от 22 февруари 2017 г., което е повече от 3 г. арест.

Делото е на финалната права и скоро съдът ще обяви присъда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024