Снимка: © Pixabay

Йоан Матев отрече да е причинил смъртта на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., а прокуратурата поиска 12 години лишаване от свобода при строг режим за подсъдимия.

Според държавното обвинение – Матев е разбирал какво прави, макар да е бил на прага на пълнолетието, а използването на нож за извършване на деянието показва незачитане на човешкия живот.

Матев беше задържан през февруари 2017 г. Той каза пред Софийски градски съд, че не е извършил престъплението. След случилото се в Борисовата градина е променил изцяло външния си вид. Обяви, че причината за това е смяната на спорта, който е тренирал, предаде БНР.

„За убийството разбрах от медиите и социалните мрежи. В училището бяха разлепени снимки на момче. Не мога да преценя дали прилича на мен, или не. През декември 2016 ми се обадиха вече бивши съученици и ми казаха, че всички били разпитвани за мен. През 2017 г. ме задържаха и казаха, че брат ми ме е посочил и е казал всичко. По-късно разбрах, че той е бил подложен на психически и физически тормоз по време на разпита в полицията“, каза Матев, цитиран от bTV.

Според него – въпросът пред брат му Марсел, който го е посочил като извършител на престъплението, е бил поставен така, че или да докладва за него като убиец, или самият той ще бъде обвинен. Марсел Матев отказва да свидетелства пред съда.

Адвокатът на семейството на Георги Игнатов – Станислава Каракушева, поиска Матев да плати 400 хил. лева като обезщетение, както и разноските по делото.

Защитата на подсъдимия в лицето на Ина Лулчева твърди, че няма доказателства, че лицето, заснето от камерите на БНР след престъплението, е Йоан Матев. Нямало и доказателства, че намереният нож бил негова собственост.

През април 2020 Йоан бе пуснат под домашен арест. Съдебният състав мотивира решението си с факта, че подсъдимият е задържан от 22 февруари 2017 г., което е повече от 3 г. арест.

Делото е на финалната права и скоро съдът ще обяви присъда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед