Петима олимпийци с пет медала: Силни резултати за България на Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия

Младежите от целия отбор по астрофизика донесоха на страната ни пет медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Бразилия. Над 260 талантливи гимназисти от 53 държави премериха сили в най-престижното състезание в дисциплината, като българският отбор спечели две сребърни и три бронзови отличия.

Двата сребърни медала спечелиха Баян Гечев (12 клас, СМГ) и Лора Лукманова (11 клас, СМГ), а с трите бронза се поздравиха Калоян Цанев (11 клас, ПЧМГ), Елена Йорданова (10 клас, МГ Русе) и Стела Бинева (11 клас, ПМГ, Хасково). Зад всеки успех на българските олимпийци стои както техния труд, така и добрата подготовка от техните преподаватели – Никола Каравасилев и Захари Дончев (Института по астрономия към БАН).

За трета поредна година зад Сдружението на олимпийските отбори по природни науки застава и Vivacom, която наскоро дари 30 000 лв., с които се обезпечават пътуването и подготовката на родните олимпийци.

Компанията е дългогодишен партньор на българските олимпийски отбори по природни науки. Общата финансова подкрепа на телекома за всички години се равнява на 140 000 лв., благодарение на които родните състезатели се подготвят на високо ниво, за да се върнат с медали от състезанията, които често се провеждат в по-далечни дестинации.

Успехът на българските ученици продължава да утвърждава страната ни като една от водещите в областта на астрономията и астрофизиката. Медалите, спечелени в Бразилия, са поредното доказателство за таланта и огромния потенциал на младите ни сънародници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нов временен зам.-кмет ще отговаря за строителството в София

Никола Лютов временно ще отговаря за ресор "Обществено строителство"

20:06 - 07.10.2024
Важно днес

България не може да отлага повече решенията за Плана за устойчивост, ако иска втори транш

ЕК започва оценка на реформите, които в България закъсняват

17:27 - 07.10.2024
галерия

Не магия, а наука - вселената зад L'Oréal Paris

Науката зад козметиката беше във фокуса на първото регионално събитие на L'Oréal Paris за балканския регион, Skincare Science, което на 30 септември събра в Белград водещи инфлуенсъри, журналисти и посланици на марката от Балканския полуостров. 

17:02 - 07.10.2024
Важно днес

Управляващите в Грузия опитват да свалят прозападния президент

Все по-проруската партия "Грузинска мечта" опитва втора процедура за импийчмънт

15:39 - 07.10.2024
Култура

За трета поредна година National Geographic ще избере най-добрите фотографи във Фотоконкурс 2024

Специалният гост на вечерта – Естер Хорват, изследовател на National Geographic и фотограф, ще сподели забележителния си опит и талант в лекция на тема „Звезди в полярна нощ“.

14:44 - 07.10.2024