Бягството на руснаците от военната мобилизация доведе до огромни опашки от автомобили, автобуси и камиони по граничните пунктове с Грузия и Казахстан,

Изчакването за преминаване се е увеличило до повече от две денонощия през последните няколко дни - без храна, без вода и без тоалетни, по данни на ТВ "Дождь" - a опитите за пререждане в колоните от изнервени шофьори водят до скандали и дори физически сблъсъци.

В Telegram обаче вече са се появили посредници за бързи и доста скъпо платени услуги, насочени към руските граждани, които нямат търпение да напуснат територията на страната, докато границите все още не са затворени.

Основният проблем при преминаването през КПП към Грузия е, че досега граничните власти позволяваха преминаването му само с транспортно средство.

На 26 септември опашката за излизане от Русия през грузинската граница през планинския пункт "Верхний Ларс" се е разширила до над 20 км.

Едва във вторник сутрин руското МВР обяви, че ще разреши пешеходно преминаване през тази точка - и междувременно ще открие "мобилизационен пункт на военния комисариат" на границата, с други думи мъжете с призовки, които нямат право да напускат страната, рискуват да попаднат вътре в опита си да избягат.

Според руската медия "Агентство" - най-разпространените обяви в Telegram в момента за продажба на свободно място в изчакващ автомобил.

От пътниците се изисква средно по 20-25 000 рубли (350-430 долара) такса за "привилегията" да се качат на чужда кола, която се намира в началото на опашката, и да си спестят десетки часове в чакане. Цената може да стигне и до 100 000 рубли според това колко близо се намира автомобилът до границата.

15 000 рубли (260 долара) струва седалката в УАЗ-ка, която качва "клиента" си в Русия, превежда го през границата и 300 метра по-нататък го сваля на пътя.

Чакащите по опашката за вход в Грузия получават и предложения да си купят тротинетка или велосипед, за да могат да преминат границата с "транспортно" средство.

Цените варират от 10 000 до 50 000 рубли - за сравнение, средната месечна заплата в Русия в момента е около 66 000 рубли.

В някои от офертите се предлагат координати със скрит велосипед на около 4 км разстояние от границата срещу "символичната" цена от 4000 рубли.

Според "Дождь" - жители на Северна Осетия са се възползвали от струпването на хора и продават колела на цени, стигащи до 70 000 рубли.

Търговците предлагат да откупят велосипеда след преминаването на грузинска територия срещу 5000 рубли, за да могат да се върнат обратно в Русия и да го препродадат за втори път.

"Бизнесът" на границата с Казахстан е по-различен - местните жители предлагат на руснаците да им покажат как да стигнат по-близо до КПП-то през черни пътища през полето. Срещу 30 - 100 000 рубли автомобилите са съпровождани от "водачите", които ги оставят до около 2 км разстояние от граничния пункт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024